Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Responsible Statecraft: Washingtonul nu ar trebui să medieze normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel
23 mai 2023, 10:11
O analiză publicată de revista americană, Responsible Statecraft, consideră că planurile americane care au fost dezvăluite recent de mass-media despre medierea Statelor Unite pentru a încheia normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel sunt o idee proastă, pentru că Washingtonul nu ar trebui să-și asume angajamentele suplimentare pe care le va cere Riadul pentru a realiza acest lucru.
Joe Biden, sursă foto: @POTUS  · Oficial guvernamental
Joe Biden, sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental

Potrivit analizei lui Daniel Larison, doctor în istorie la Universitatea din Chicago, nu există niciun motiv convingător pentru ca Washingtonul să facă un astfel de pas, ceea ce ar fi o greșeală gravă a administrației președintelui american Joe Biden.

Larison a explicat că Biden a făcut deja o greșeală când a încercat să câștige favoarea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman anul trecut, dar a fost respins înainte de alegerile intermediare.

După aceea, nu ar fi înțelept ca Biden să depună eforturi mari înainte de alegeri pentru a ajunge la un acord de normalizare între saudiți și israelieni, care, fără îndoială, ar fi în detrimentul interesului Washingtonului și este posibil ca Prințul Moștenitor să prefere să-l amâne până după alegerile din SUA pentru a putea obține mai târziu concesii mai mari.

Larison crede că, chiar dacă saudiții ar fi dispuși să accepte oferta lui Biden anul acesta, ar fi o afacere proastă pentru Statele Unite, aducând mai multe argumente în acest sens.

 

Servicii suplimentare din partea SUA

Dacă normalizarea israeliano-arabă va urma modelul normalizării israeliene cu Marocul și Emiratele Arabe Unite, este probabil că nu va include nicio concesiune semnificativă din partea Israelului și va depinde de serviciile politice și militare suplimentare ale SUA pentru saudiți.

Larison a subliniat că au circulat zvonuri despre dorința Riadului de a normaliza relațiile cu Tel Avivul în schimbul obținerii unei garanții de securitate din partea Washingtonului și a unui sprijin american pentru programul nuclear civil al Arabiei Saudite. Arabia Saudită va dori, cel puțin, creșteri semnificative ale vânzărilor de arme și un ajutor militar american.

Acest lucru ar lega mai strâns Statele Unite de Arabia Saudită și ar permite în continuare comportamentul distructiv al acesteia din urmă în regiune. În opinia sa, acesta este un preț pe care Statele Unite trebuie să-l refuze să-l plătească. Statele Unite nu ar trebui să ofere niciodată o garanție de securitate Arabiei Saudite și ar trebui să-și reducă ratingul și, în mod ideal, ar trebui să pună capăt sprijinului său militar pentru regat.

La urma urmei, ultimul lucru de care Statele Unite au nevoie este un alt angajament de securitate într-o regiune în care au irosit deja mii de vieți și trilioane de dolari în războaie inutile.

Analistul consideră că "asigurarea securității saudiților va încuraja aproape sigur guvernul de la Riad să se angajeze într-un comportament mai nesăbuit și mai provocator. Evenimentele din ultimul deceniu demonstrează că sprijinirea saudiților până la extrem a făcut Arabia Saudită mai agresivă și amenințătoare pentru vecinii săi".

Încă o lovitură pentru palestinieni

Acordurile de normalizare dintre Israel și țările arabe trebuiau să fie o recompensă pentru o reglementare israeliano-palestiniană, dar Acordurile Avraam intermediate de administrația fostului președinte american Donald Trump i-au ignorat pe palestinieni și au oferit guvernului israelian o trecere liberă pentru a face tot ce vrea în teritoriile ocupate.

Orice normalizare între saudiți și israelieni ar fi o altă lovitură pentru poporul palestinian și ar consolida și mai mult regimul opresiv pe care cei din Regat sunt nevoiți să-l îndure. Pe lângă faptul că ar fi o afacere proastă pentru Statele Unite, ar fi condamnabil din punct de vedere moral să facă acest lucru.

Nesatisfăcător din punct de vedere politic

Potrivit analistului, împingerea administrației Biden spre încheierea unui acord de normalizare între Mohammed bin Salman și un guvern israelian de coaliție de extremă dreapta sub Benjamin Netanyahu este ultimul lucru pe care majoritatea membrilor din Partidul Democrat doresc să-l vadă.

Există mulți democrați care doresc să întrerupă sprijinul actual al SUA, așa că este greu de imaginat că se vor întoarce și vor accepta o creștere semnificativă a sprijinului SUA ca parte a acordului de normalizare.
În plus, există, de asemenea, un sprijin mai larg și mai vocal pentru Palestina în Partidul Democrat decât a fost înainte.

Potrivit unui sondaj Gallup efectuat la începutul acestui an, 49% dintre democrați spun că simpatizează mai mult cu palestinienii.

Deși Biden nu se aliniază cu înclinațiile acestui bloc al partidului său față de cauza palestiniană, un efort major de a vinde palestinienii înapoi unui guvern plin de extremiști ar putea duce la o reacție.

El a afirmat că progresiştii din Partidul Democrat sunt deja nemulţumiţi de politica externă a lui Biden în multe chestiuni, iar ceva de genul acesta ar fi o palmă nejustificată în faţa a milioane de alegători şi activişti democraţi pe care Biden îi poate suporta cu greu să îi înstrăineze în pragul alegerilor.

Unii progresiști ​​rezonabili ar putea începe să se întrebe de ce ar trebui să voteze pentru Biden, când oricum primesc deja politica externă a lui Trump.

Doar interesul lui Netanyahu

În plus, potrivit lui Larison, nu există nicio problemă regională semnificativă care să poată fi rezolvată sau chiar îmbunătățită prin încheierea unui acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită.
Opresiunea poporului palestinian va continua și poate se va înrăutăți, iar Statele Unite vor fi mai profund implicate în a permite această opresiune decât este deja.

Nici pacea nu va fi de sărbătorit, deoarece Israelul și Arabia Saudită nu au purtat un război în jumătate de secol, iar Statele Unite vor suporta costurile încheierii acordului, dar nu vor câștiga nimic în timp ce vor avea obligații mai mari în viitor.

Este ușor de înțeles de ce guvernul israelian ar dori să obțină mai multe acorduri de normalizare de la mediatorul american în numele său, dar niciuna dintre acestea nu servește intereselor americane.

Deci, dacă guvernul israelian dorește relații normale cu Arabia Saudită și alte țări din regiune, ar trebui să fie cel care să le ofere saudiților ceea ce își doresc. Dacă guvernul israelian nu poate sau nu vrea să facă asta, aceasta nu ar trebui să fie problema Washingtonului, conchide expertul america..



Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
SUA măresc miza și declanșează exercițiul de descurajare nucleară ”Global Thunder” chiar înainte de lansarea preconizatei contraofensive ucrainene
După ce a pierdut o țară fără să se tragă un foc de armă, Rusia regândește apărarea antiaeriană de la granița cu Finlanda
”Nu trebuie să ne lăsăm atrași în crize care nu sunt ale noastre”. După ce a vizitat China, Macron visează din nou la autonomia strategică europeană
Macron în China, vizită cu final așteptat: Beijingul nu se dezice de Rusia în războiul din Ucraina. Diaconescu: Au discutat toate variantele pentru o rezolvare pașnică
EXCLUSIV
#WeAreNATO de 19 ani. România, de la o armată pe stil sovietic, la HIMARS, Patriot și F-16 | Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic
India construiește o diplomație militară activă în Africa
New Strategy Center, studiu despre războiul hibrid purtat de Rusia în Republica Moldova
Contraofensiva de primăvară a forțelor ucrainene va fi o „încercare extremă”. Bahmut a creat o problemă neașteptată pentru Kiev - menținerea motivației militarilor
Iohannis, după întâlnirea cu Olaf Scholz: Este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră
În spatele războiului din teren: Ce se mai întâmplă în relațiile economice dintre Ucraina și Rusia
Rusia se îndreaptă spre Asia. Noua doctrină a Moscovei vede SUA o „amenințare existențială” și pornește confruntarea pentru stoparea dominației Occidentului
Semne care arată că Xi Jinping pregătește China de un război - analiză FP
Pe fondul disputelor cu SUA privind Tratatul START, componenta terestră a Triadei Nucleare rusești desfășoară exerciții de amploare
După victoria Ucrainei, premierul polonez propune un triunghi care să domine Europa de Est: Polonia - România - Ucraina
EXCLUSIV
„Triunghiul” Poloniei cu România și Ucraina, războiul Rusiei și provocări geostrategice în 2023 | Ana Cătăuță, într-o ediție specială la Obiectiv EuroAtlantic
Evoluţia relaţiilor diplomatice pe axa Kiev-Bucureşti | Analist ucrainean: România a fost adesea prezentată ca o potențială amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube
EXCLUSIV
„Intrarea” Japoniei în Europa, o șansă și pentru România. Blocul anti-SUA creat de China și Rusia împinge Japonia către o decizie istorică
E depozitul de muniție de la Cobasna o miză reală? Trupele ruse de ocupație din Transnistria în fază latentă, după o perioadă mai activă în 2022
Șantajul nuclear al Kremlinului. Are China vreo implicare în decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus?
Statele Unite: Nu există indicii că arme nucleare rusești ar fi fost transferate în Belarus
Cehia își schimbă documentele strategice: Statul trebuie să se pregătească mai bine pentru apărare
Vehicule de luptă Bradley
EXCLUSIV
Cât timp mai curg HIMARS și Bradley către Ucraina? Kievul trebuie să se grăbească pentru a nu pierde fereastra de oportunitate - 2023
Transportoare blindate Piranha 3. Foto: Defence Blog
EXCLUSIV
Piranha 3 e doar vârful aisbergului. Implicarea României în reforma Armatei moldovene - un proces complex. Chișinăul salută sprijinul României
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Patru motive pentru care aviația rusă nu a obținut superioritatea în Ucraina și de ce timpul nu ține cu Rusia. Intrarea în apărare - inevitabilă
Imagini de la o misiunea de parașutare a unui batalion de desant aerian rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Cât de izolată e Transnistria de Rusia? R. Moldova se teme de un desant pe aeroportul din Chișinău, dar separatiștii modifică aerodromul din Tiraspol
Tudor Curtifan, în dialog cu secretarul de stat Valeriu Mija. Foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
EXCLUSIV
Valeriu Mija: Rusia a triplat atacul hibrid. R.Moldova nu are timp de pierdut în modernizarea Armatei iar sprijinul României - necondiționat
Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Prăbușirea Rusiei ca mare putere mondială | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cele 7 mituri despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Lituania amintește că Rusia nu e invincibilă, dar are ambiții teritoriale mari
Lecțiile războiului din Ucraina schimbă jocul. SUA spun că superioritatea aeriană e decisivă în apărarea Taiwanului
Diplomat american: Războiul lansat de Rusia are ca scop eradicarea Ucrainei ca entitate suverană, nu este legat de NATO sau SUA

Ştiri Recomandate

Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu
Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone
Un nou „episod Himars”: Rusia numără ca în Caragiale tancurile Leopard distruse în Ucraina și a ajuns deja la opt
Ambasada Ucrainei în România: Rusia a aruncat în aer barajul de la Kahovka. Act terorist planificat ca urmare a evoluțiilor de pe front
Formatul Bucureşti 9. Iohannis: Rusia este cea mai mare ameninţare pentru securitatea euroatlantică. NATO are nevoie de o apărare înaintată mai robustă
Australia, SUA și Ucraina ar discuta despre furnizarea a 41 de avioane F/A-18 către Ucraina
Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone (Video). Un sistem rusesc Tor-M2 a ratat ţinta
Orban a negociat cu șeful Rosatom finalizarea centralei nucleare Paks
Un blindat Piranha 3 al Armatei României s-a scufundat în Dunăre încercând să traverseze Brațul Borcea
Forţele ruse de ocupaţie au aruncat în aer barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka, regiunea Herson (Foto/Video)
Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) se declară singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod (Video)
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin
Flota rusă din Marea Baltică a început desfășurarea de exerciții de amploare, în contrapartidă la manevrele NATO “Baltops-2023”
La 79 de ani de la Ziua Z, cea mai importantă operațiune militară ar putea însemna începutul sfârșitului pentru Rusia lui Putin
Cine va fi noul șef al NATO. Vizita premierului danez la Casa Albă, motiv de speculații, dar subiectul ”F-16 pentru Ucraina” arde
În Marea Baltică începe cel mai mare exercițiu naval din Europa – BALTOPS
Fostul vicepreședinte al SUA Pence va candida pentru președinția SUA. Numărul mare de candidați republicani lucrează în favoarea nominalizării lui Trump - Analiză Reuters
SUA și Arabia Saudită rămân aliați militari apropiați. Contract gigant al Regatului pentru 7 sisteme de ultimă generație THAAD și 360 de rachete
Rușii mizează pe drone kamikaze Shahed 136 (Geran-2), o soluție ieftină împotriva sistemelor ucrainene. UAV-urile, folosite zilnic în atacurile asupra Ucrainei
Rusia a trimis bombardiere strategice Tu-95MS în apele din largul Norvegiei
Atac de tatonare sau ofensivă? Ucraina cataloghează contraofensiva majoră pe care Rusia a anunțat că a blocat-o ca fiind un „fake rusesc”
Geniștii ucraineni deminează la linia de contact. Zonele ”curățate” ar putea fi folosite drept culoare pentru contraofensivă
Rețeaua de partizani anti-Kremlin care operează în Rusia a primit drone din Ucraina (CNN)
Tratatul privind armele nucleare. Moscova se declară deschisă la dialog, pe un dosar suspendat chiar de Vladimir Putin
Am putea vedea rachete GMLRS lansate de HIMARS, dar integrate și pe avioane F-16 ucrainene? Există deja un precedent
Armata rusă a deschis focul împotriva Wagner la Bahmut, mercenarii au „capturat” un colonel rus. Primul caz confirmat de confruntare între Armată și Wagner
Rusia a anunțat că a respins o ofensivă de amploare cu opt batalioane a Ucrainei pe direcția Donețk. S-ar fi încercat străpungerea frontului și la Zaporojie
Două F-16 americane au interceptat un avion înainte de prăbușire în SUA. La Washington un boom supersonic a creat panică
Rusia pierde Orientul din cauza războiului. China profită și intră pe piață cu avioane J-10, drone Wing Loong și CH-4 și rachete balistice
Stoltenberg i-a cerut lui Erdogan din nou ca Turcia să ridice vetoul privind aderarea Suediei la NATO
Deși se confruntă cu o situație explozivă în vestul țării, rușii declanșează desfășurarea de exerciții navale de amploare în est
Marocul își întărește Armata cu ajutorul Chinei. Sistemul antitanc chinez HJ-9A a fost deja prezentat