Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
28 sep, 11:49
Principalii responsabili militari din administraţia preşedintelui american Joe Biden sunt chemaţi săptămâna aceasta în Congres pentru aşteptate audieri privind haosul care a însoţit retragerea din Afganistan şi care a costat vieţi de soldaţi americani precum şi de civili afgani, în paralel cu reinstalarea talibanilor la putere, relatează marţi agenţia Reuters.

Comisiile din Senat şi Camera Reprezentanţilor care se ocupă de forţele armate ale SUA au programate pentru marţi şi miercuri audieri în cadrul cărora republicanii speră să atragă atenţia asupra greşelilor făcute de administraţia Biden spre finalul acestui război ce a durat două decenii.

Potrivit Agerpres, noua rundă de audieri vine la două săptămâni după cele în care secretarul de stat Antony Blinken a apărat ferm gestionarea de către administraţia sa a retragerii din Afganistan, rezistând apelurilor la demisie.

De această dată, secretarul apărării, Lloyd Austin, urmează probabil să elogieze implicarea trupelor americane în evacuarea pe cale aeriană a 124.000 de afgani, operaţiune care a costat pe de altă parte viaţa a 13 militari americani şi zeci de afgani, într-un atentat sinucigaş lângă aeroportul din Kabul.

Este de aşteptat ca Austin să fie "sincer în privinţa lucrurilor care ar fi putut fi făcute mai bine", a declarat pentru Reuters un oficial american.

Între acestea se numără clar şi ultimul atac cu dronă al armatei SUA dinaintea retragerii, despre care Pentagonul a recunoscut că s-a soldat cu uciderea a 10 civili, în cea mai mare parte copii, şi nu a unor militanţi islamişti, cum se urmărea.

"Am pierdut şi am luat vieţi în această evacuare", a menţionat oficialul citat.

Senatorul James Inhofe, principalul republican din comisia pentru forţele armate a Camerei superioare a Congresului, i-a transmis ministrului apărării o listă lungă de probleme în legătură cu care aşteaptă clarificări, între care atacul de la aeroport din 26 august, echipamentele lăsate în ţară şi proiectele administraţiei privind combaterea terorismului.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a menţionat că legislatorii vor aborda şi problema "lipsei de coordonare şi a unui plan real de a-i evacua din Afganistan pe afganii care ne-au ajutat".

Multe dintre întrebările cele mai dure vor fi adresate celor doi înalţi comandanţi chemaţi la aceste audieri, generalul Mark Milley, şeful Statului major interarme, şi generalul Frank McKenzie, şeful Comandamentului central american.

McKenzie a calificat drept o "greşeală tragică" atacul cu dronă despre care criticii afirmă că a pus sub semnul întrebării capacitatea SUA de a identifica în mod corect ţintele în operaţiuni antiteroriste în Afganistan, în urma retragerii.

Separat, generalul Milley ar putea fi chestionat şi în legătură cu dezvăluirile dintr-o carte recent publicată de doi jurnalişti ai Washington Post, Bob Woodward şi Robert Costa, cu privire la contactele pe care le-ar fi avut cu omologi chinezi înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, din cauza preocupării sale în ce priveşte sănătatea mintală a fostului preşedinte Donald Trump. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro