„Reunificarea cu Taiwanul”. China amintește Japoniei că a uitat „lecțiile istoriei”, după ce Tokyo, într-un gest rar, nu a exclus intervenția militară
Problema „reunificării cu Taiwanul” a dat naștere unui scandal diplomatic între Republica Populară Chineză și Japonia, ca urmare a unei declarații dure a guvernului de la Tokyo după ce președintele chinez Xi Jinping a vorbit de „reunificarea cu Taiwanul” în cadrul centenarului Partidului Comunist Chinez.
"Rezolvarea chestiunii Taiwan şi realizarea reunificării complete a patriei-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez şi aspiraţia comună a întregului popor chinez", a spus Xi Jinping, în urmă cu câteva zile, precizând că acest deziderat trebuie atins pe cale pașnică însă.
De-a lungul timpului, China a recurs la numeroase amenințări și provocări militare împotriva insulei.
În acest context, vicepremierul nipon Taro Aso a declarat că o posibilă agresiune împotriva Taiwanului poate fi percepută ca o amenințare la existența Japoniei și prin urmare un răspuns militar nu ar fi deloc scos din ecuație,
Declarația oficialului japonez, cunoscut de-a lungul timpului pentru poziții ce au dat naștere unor controverse, e un gest foarte rar în care Japonia admite că există pe masă și opțiunea militară. Aso a mai precizat că „Japonia și SUA ar trebuie să lucreze împreună pentru a apăra Taiwanul”.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia
China acuză Japonia că a uitat „lecțiile istoriei”, cu trimitere la cel de-al Doilea Război Mondial
De-a lungul timpului Tokyo a avut mereu o poziție moderată cu privire la subiectele sensibile, mai ales că o intervenție militară e puternic limitată de constituția Japoniei.
Lideri importanți ai guvernului nipon s-au delimitat de afirmațiile lui Atso, precizând că reprezintă o opinie personală și au adăugat că Japonia rămâne fidelă principiului „Chinei unice”, Taiwanul nefiind recunoscut la nivel internațional, în pofida sprijinului de care se bucură.
În orice caz, așa cum semnalează și SCMP, declarațiile vicepremierului nipon nu au rămas fără ecou la Beijing, stârnind un conflict diplomatic între China și Japonia.
Ministerul de Externe de la Beijing a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt Zhao Lijian, declarând că asemenea poziții ale părții nipone sunt „greșite și periculoase”. Totodată, chinezii au amintit japonezilor de cele întâmplate în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Japonia a comis crime împotriva umanității în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și totuși este încă obsedată de Taiwan. Japonia nu a învățat lecțiile istoriei. China de azi nu mai e China de acum câteva decenii și nu va mai permite niciunei țări să intervină în afacerile sale interne. Nimeni nu ar trebui să subestimeze vreodată hotărârea fermă și capacitatea enormă a Chinei de a-și apăra suveranitatea”, a transmis Beijingul.
Problema Taiwanului
Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.
De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News