Reuniunea Vișegrad a arătat un V4 ”în viață”, dar divizat de cel mai mare zid de după 89: Atitudinea față de Rusia
Șefii de guverne ai Grupului Visegrad (V4) din Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia s-au întâlnit, pe 27 februarie, la Praga pentru a discuta despre securitatea energetică, problemele UE sau migrația.
Șefii de guverne ai Grupului Visegrad (V4) din Polonia (Donald Tusk), Republica Cehă (Peter Fiala), Ungaria (Viktor Orban) și Slovacia (Robert Fico), reuniunea din 27 februarie,de la Praga.
Deși declarațiile de după reuniune încearcă să pară optimiste, elefantul din cameră rămâne modul în care cele patru guverne se raportează la Rusia.
„Am descoperit că există unele lucruri asupra cărora putem conveni și subiecte asupra cărora are sens ca țările noastre să coopereze”, a declarat marți prim-ministrul ceh Petr Fiala.
Liderul ceh a menționat faptul că există un consens privind ilegalitatea agresiunii ruse și necesitatea de a ajuta Ucraina.
Totuși, părerile diferă radical când vine vorba de formele de sprijinul pentru țara atacată.
Premierul ceh este pe aceeași lungime de undă cu omologul său polonez Donald Tusk și sprijină ajutorul militar pentru Kiev, în timp ce premierul slovac Robert Fico este aproape în opinia prim-ministrului ungar Orbán, care este de acord doar cu sprijinul umanitar pentru Ucraina.
Subiectul ”Rusia”, tabere pro și contra
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie
Slovacia și Ungaria, Pace! „Nu există o soluție militară pentru conflictul din Ucraina”, a spus Fico la o conferință de presă, când a fost întrebat direct. Potrivit acestuia, dacă războiul va continua în doi ani, vom fi în aceeași situație. Ulterior, a extins această teză (luată parcă din manualul propagandei ruse, care spune, cităm: „armele furnizate Ucrainei nu vor face decât să întârzie înfrângerea Kievului”) cu afirmația că Ucraina nu poate câștiga chiar dacă dobândește toate armele lumii.
Orbán a reluat ideile lui Fiala privind conflictul din Ucraina.
„Întâlnirea de astăzi m-a convins că Visegrád este în viață”, a spus Orbán, arătând diferențele persistente. ”Suntem de acord că Ucraina trebuie să fie ajutată. Ne dorim să existe o entitate care să stea între noi și Rusia și de aceea ajutăm Ucraina”.
Polonia face apel la memorie. Grupul Vişegrad are baze extrem de solide: rezistența la imperiul sovietic, arată Donald Tusk, citat de presa poloneză
Prim-ministrul polonez și-a amintit de momentele când s-au pus bazele formatului Vișegrad, la începutul anilor 90:
”Să ne amintim cu toții pe ce a fost întemeiat V4. Undeva la nașterea sa a existat o rezistență comună împotriva prezenței trupelor rusești în țările noastre. Cu toții am avut în memoria noastră personală sau istorică o solidaritate extraordinară între națiunile noastre”, a menționat el.
El a subliniat că în 1989, prim-ministrul de astăzi Viktor Orban a spus că va vota cu plăcere un guvern a cărui primă sarcină ar fi îndepărtarea trupelor sovietice din Ungaria și Budapesta, iar aceste cuvinte i-au rămas în minte.
”Cu toții aveam vise similare atunci și sper că nimic nu s-a schimbat serios în noi”, a mai declarat Tusk.
Premierul ceh Peter Fiala: Nu cred in soluții pacifiste. Liderul ceh a afirmat că este imposibil să se cedeze loc Rusiei, ceea ce se poate realiza printr-o creștere a ajutorului acordat Ucrainei.
„Nu cred în soluții pacifiste, (care spun - n.r.) că dacă cedăm în fața agresorului, acea pace pe termen lung va fi atinsă”, a adăugat premierul ceh, care a contrazis o declarație anterioară a lui Fico că întâlnirea convocată de președintele francez Emmanuel Macron pe Luni nu a fost despre pace, ci doar despre război.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News