Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le doreşte în dotarea sa.
Fifor a spus că discuţia despre submarine este în continuare pe rol și că Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care le dorește construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor. "Probabil că multă lume a zis că avem idei science-fiction. Eu vă spun că nu. Am fost în urmă cu câteva luni în Grecia, la colegii noştri. Am văzut acolo capacităţile de construcţie a submarinelor pe care ni le dorm şi noi la Marea Neagră în dotarea Forţelor Navale româneşti. Este un proiect industrial care cred eu că se poate pune în practică fără niciun fel de problemă şi în România.
De îndată ce Forţele Navale vor finaliza concepţia pentru înzestrarea cu submarine vom înainta acest proiect de înzestrare cu submarine către Parlamentul României şi către CSAT pentru avizele necesare şi va trebui să identificăm şi resursa bugetară pentru realizarea acestui obiectiv. Nu discutăm despre un proiect pe termen scurt sau mediu, discutăm de un proiect pe termen lung, pentru că deocamdată principalele programe de înzestrare sunt deja pe rol', a spus Fifor la un eveniment organizat la Vaslui.
Crimeea, ocupată ilegal de Rusia
El a subliniat că în contextul în care România este principalul furnizor de securitate şi de stabilitate la Marea Neagră trebuie să aibă o capacitate de descurajare şi de asigurare a acestei părţi din Flancul estic foarte bine pusă la punct. 'În contextul ocupării ilegale de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea în 2014, lucrurile s-au tensionat foarte mult la Marea Neagră. Există provocări şi am tot discutat despre lucrurile acestea. Este firesc, prin urmare, ca România, care este principalul furnizor de securitate şi de stabilitate la Marea Neagră, să poată să aibă o capacitate de descurajare şi de asigurare a acestei părţi din Flancul estic foarte bine pusă la punct", a adăugat Fifor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News