Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România ridică problema conflictelor înghețate. Aurescu: E afectată securitatea spațiului european și euro-atlantic
News
Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu, a atras atenția asupra pericolelor conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre.
forţele armate din Osetia de Sud
forţele armate din Osetia de Sud

Astfel, tematica conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre va fi abordată de către liderii europeni. La inițiativa țării noastre, situația conflictelor înghețate va fi cel mai probabil pe agenda reuniunii formale a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care va avea loc la finalul lunii mai.

Este o temă pe care am adus-o în atenția Consiliului Afaceri Externe anul trecut. Am propus împreună cu alți zece miniștri de externe din UE, la inițiativa României, să includem acest subiect pe agenda unui viitor Consiliu Afaceri Externe. Cel mai probabil acest subiect va fi pe agenda reuniunii formale a miniștrilor de externe de la finalul lunii mai”, a precizat ministrul Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

Șeful diplomației române a subliniat importanța subiectului, precizând că „aceste conflicte prelungite și înghețate afectează securitatea regiunii, dar nu numai”.

Ceea ce se întâmplă în regiunea Mării Negre are un impact asupra securității spațiului european și euro-atlantic”, a conchis ministrul român.

Conflictele înghețate din regiune sunt o sursă permanentă de insecuritate și instabilitate. Aceste conflicte nu sunt considerate încheiate, neajungându-se la o soluționare în urma tratativelor și pot reizbucni oricând, așa cum a fost cazul anul trecut cu Nagorno-Karabah. La toate aceste conflicte înghețate, adăugând războiul din Ucraina și militarizarea fără precedent de către Federația Rusă a Peninsulei Crimeea, situația din regiune devine sensibil de periculoasă.

 

Conflictul din Transnistria

 

Asemenea multor conflicte din spațiul fost sovietic, Transnistria e o moștenire sovietică. Casa Mării Negre, asociație de studii politice si geopolitice, analizând conflictele înghețate din regiune, amintește: Ciocnirile între forțele guvernamentale ale Republicii Moldova și ale celor din Republica Transnistreană au început la sfârșitul anului 1990. Tensiunile au crescut imediat ce Republica Moldova și-a declarat independența, în august 1991 și au degenerat în perioada 19-21 iulie 1992. De partea separatiștilor s-a implicat militar și politic Rusia „prin Armata a 14-a, staționată în apropiere. Peste 1000 de persoane au fost ucise iar 4.500 rănite.”

Conflictul moldo-transnistrean a fost încheiat în 21 iunie 1992,  „în urma acordului semnat între președintele rus, Boris Elțîn, și cel moldovean, Mircea Snegur.”

Conflictul a devenit unul de tip înghețat iar operațiunea condusă de către Rusia s-a transformat într-o poziționare permanentă a trupelor ruse pe linia frontului.

Conflictul transnistrean rămâne unul dintre cele mai reprezentative conflicte înghețate din spațiul ex-sovietic. 

 

Conflictul din Georgia

 

După obținerea independenței, au urmat crize politice dar și  confruntări armate pentru deţinerea controlului asupra Abhaziei și Osetiei de Sud, care făceau parte din Georgia Sovietică, până la destrămarea Federaţiei Ruse.

În anul 1990, autoritățile din Osetia de Sud au proclamat Osetia de Sud Republică independentă, ceea ce a dus și la declanşarea conflictelor armate (1991-1992). Pe 24 iunie 1992,  Georgia, Rusia și Osetia de Sud, „în calitate de observatori, au semnat acordul de la Soci, prin care își garantau integritatea teritorială.”

Confruntările dintre autoritățile georgiene și cele abhaze au început în anul 1992 și s-au sfârșit în anul 1994. Armistițiul s-a semnat  în “mai 1994, fiind implicate Națiunile Unite și OSCE.”. Ambele părți au fost de acord asupra unor noi negocieri, prezidate de ONU, privind „redactarea statutului Abhaziei de către ONU și OSCE, dar și întoarcerea refugiaților și schimbul de prizonieri. Acordul a fost supravegheat de Comunitatea Statelor Independente, de aproximativ 1700 de soldați ruși, dar și observatori ONU din Georgia.”

Relațiile dintre Georgia și Abhazia  după anul 2001 au fost tensionate. “ Chiar și în momentul în care Tbilisi a oferit mai mulă autonomie federală Abhaziei, acesta s-a coordonat cu Osetia de Sud pentru a cere alipirea la Federația Rusă.” După aceea, Rusia și-a stabilit o bază navală la Marea Neagră în Abhazia, „iar ca răspuns la blocada navală a Georgiei, asupra Abhaziei, nave rusești au început să patruleze în Marea Neagră”[16], pentru a împiedica navele georgiene să intre în apele teritoriale ale Abhaziei.

Ambele conflicte au rămas înghețate. Până în anul 2003, aceste au fost de interes scăzut, însă, odată cu venirea la putere a lui Mihail Saakașvili, acestea au redevenit de interes. Saakașvili „a proclamat restaurarea integrității teritoriale a Georgiei ca fiind unul dintre obiectivele sale principale, iar guvernul său a impus o mai bună integrare a republicilor separatiste.”

Tensiunile au escaladat în anul 2008, când Georgia a încercat să recâștige controlul asupra Osetiei de Sud. Forțele georgiene au lansat un atac asupra orașului Tskhinvali. În replică, sub pretextul apărării cetățenilor ruși, Rusia a ripostat, amintește sursa citată.

 

Conflictul din Nagorno-Karabah

 

La fel ca în celelalte cazuri, deși germenii conflictului s-ar întinde de secole, Nagorno-Karabah e tot o moștenire sovietică. Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Reluarea conflictului anul trecut a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost o nouă dovadă a pericolelor reprezentate de conflictele înghețate.

În cele 44 de zile de luptă, care a început la sfârșitul lunii septembrie și a ucis peste 5.600 de oameni din ambele tabere, armata azeră a înaintat puternic în Nagorno-Karabah, forțând Armenia să accepte acordul de pace din noiembrie, prin care Azerbaidjanul a recuperat o mare parte din regiunea disputată, împreună cu zonele înconjurătoare. Rusia a desfășurat aproape 2.000 de trupe de menținere a păcii pentru o perioadă de cel puțin cinci ani pentru a monitoriza acordul de pace și pentru a facilita întoarcerea refugiaților.

Conform acordului, Armenia a pierdut controlul asupra unor părți importante ale enclavei, precum și asupra celor șapte districte adiacente pe care  aceasta le controla în urma războiului din anii 90.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sitemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Macron l-a numit pe Francois Bayrou în funcția de prim-ministru
Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Grupul de luptă NATO de la Cincu va crește în 2025: Belgia a anunțat că trimite trupe suplimentare în România
Xi Jinping nu vrea să fie primul președinte chinez care merge în SUA pentru învestirea unui președinte american. Invitația lui Trump, declinată
Rutte cere ca țările din NATO să se trezească și să se înarmeze în fața Rusiei. „Nu suntem pregătiți pentru ce urmează în 5 ani. Pericolul se apropie cu mare viteză”
Grupul de luptă condus de Franța în România ajunge la nivel de brigadă. Belgia a reconfirmat că va disloca mai multe trupe în România
Cadru legal pentru doborârea dronelor rusești. Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru combaterea UAV-urilor
Donald Trump nu l-a invitat pe Vladimir Putin la ceremonia de învestire
Predoiu, mesaj după votul pe Schengen din Consiliul JAI: Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există
Schengen total. Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei, de la 1 ianuarie 2025
OMV a reziliat contractul cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale. Compania austriacă asigură că are surse alternative de gaz
Rusia ar putea lansa o altă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei, avertizează SUA
Guvernul ceh va majora salariile militarilor, polițiștilor și pompierilor
Liderul Suprem al Iranului: Răsturnarea lui Assad a fost plănuită de SUA și Israel, dar și de un stat vecin
Fiți gata să-l răsturnați pe Lukașenko, îndeamnă șefa opoziției din exil

Ştiri Recomandate

Zelenski se dezlănțuie cu cuvinte dure față de modul în care garanții Memorandumului de la Budapesta și-au respectat angajamentul
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Trump dă Hamas un ultimatum: Dacă toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați din Gaza până pe 20 ianuarie se va dezlănțui iadul asupra Orientului
Cele 4 cauze pentru care dronele ucrainene nu pot lovi capitala Rusiei la fel de eficient cum lovesc „shahedurile” ruse Kievul
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
S-a stabilit un nou record istoric. Cum a doborât un pilot ucrainean de F-16 șase rachete rusești deși avea la bord doar patru rachete aer-aer
Neînțelegeri în coaliția din Germania: Scholz critică propunerea de a crește cheltuielile de apărare de la 2% la 3.5% din PIB
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
Primele efecte ale războiului energetic rus împotriva Moldovei: Zeci de mii de gospodării și apartamente din Transnistria au rămas fără gaz în plină iarnă
În sfârșit rușii pun la treabă noile sisteme S-500 despre care spun că pot doborî F-35. Dar S-500 au și slăbiciuni pe care Ucraina le știe
Un număr uriaș din cele 1.200 de avioane ale Rusiei sunt la finalul ciclului de viață. Pe câte avioane s-ar baza rușii într-un război ipotetic împotriva SUA
A murit liderul extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei Le Pen. Apogeul politic l-a atins în finala prezidențială cu Jacques Chirac (2002)
Zelenski e dispus să negocieze încetarea focului, dar întâi cu Trump. Apoi cu UE și abia în ultimă instanță cu ocupantul rus
Trump spune că e în interesul Canadei să devină al 51-lea stat al SUA pentru a nu fi „complet singură în fața navelor Rusiei și Chinei”
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor
Rusia a pierdut în 2024 peste 4.000 de tancuri și blindate. Câte tancuri „noi” au primit rușii în 2024?
Rusia forțează Ucraina să se adapteze: Noua mini-rachetă MK1 de doar 0.5 metri, soluția împotriva dronelor de joasă altitudine rusești
Noua ofensivă a Ucrainei de la Kursk se desfășoară pe cel puțin trei direcții. Informații puține, semn că ucrainenii desfășoară acolo operațiuni importante
De ce râd chinezii de Su-57, „armăsarul de rasă pură” al Rusiei? Un pilot de Su-57 spune că avionul a intrat în „elita aviației mondiale”
Kim nu a rezistat mult și a spart gheața în 2025: Coreea de Nord a lansat spre Marea Japoniei prima rachetă balistică din acest an
Armata rusă a anunțat că a capturat localitatea Kurakhove din Ucraina
Germania pregătește expulzarea sirienilor problematici și încurajează repatrierea voluntară
Garanțiile pentru Ucraina vor fi eficiente doar cu implicarea SUA, declară Kievul. Administrația Trump ar putea încerca să convoace rapid o conferință privind Ucraina
România respiră aer de independență energetică. Burduja: Estimăm că vom dubla performanța din 2024. ”Gândiți-vă ce vor însemna încă 2.500MW în sectorul energetic”
Demonstrație de forță în România și Bulgaria: Peste două mii de soldați britanici și sute de vehicule vor participa la un exercițiu pe scară largă
În Siria contiuă confruntările sângeroase între forţele kurde şi facţiunile sprijinite de Turcia
Turcia joacă rol de arbitru în Africa: Etiopia e de acord să sprijine noua misiune a Uniunii Africane din Somalia
Rușii iar au fost luați prin surprindere: Armata ucraineană a declanșat o nouă ofensivă în regiunea Kursk
În timp ce autoritățile daneze investighează apariția unui roi de drone necunoscute, Ministerul apărării de la Compenhaga întârzie propriile achiziții de drone
Singurul submarin diesel-electric al Rusiei din Marea Mediterană a părăsit regiunea. "Novorossiysk" ar putea avea probleme tehnice
Sudul Rusiei, lovit de un atac cu drone la scară largă. În Kursk, Forțele ucrainene spun că și-au surprins inamicul
pixel