România susține ajutarea Ucrainei din profitul activelor rusești blocate. Luminița Odobescu consideră că e nevoie de o soluție până la finalul lunii
România susţine nevoia găsirii unei soluţii până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar pentru Ucraina finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
"În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei am reiterat, în primul rând, necesitatea unui mesaj puternic al Uniunii Europene de sprijin nu numai politic, dar şi militar mai ales în contextul în care atacurile Rusiei împotriva ţintelor civile şi a infrastructurii civile s-au intensificat în ultima perioadă.
Au fost prezentate mai multe propuneri pentru deblocarea instrumentului european pentru pace. Urmează să lucrăm în continuare pentru a ajunge la un acord, dar şi pentru revizuirea strategică a misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina care trebuie să răspundă mai bine nevoilor de antrenament ale forţelor armate ucrainene.
S-a discutat, şi România susţine acest lucru, nevoia de a găsi o soluţie până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei", a afirmat, pentru Agerpres, Luminița Odobescu.
Ministrul de Externe a precizat că în cadrul discuţiilor a prezentat acţiunile României pentru a sprijini Ucraina, inclusiv donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot, care a ajuns deja la Kiev.
"Am discutat, de asemenea, cu colegii noştri cum putem să ajutăm mai bine Ucraina în contextul în care atacurile Rusiei se vor intensifica înainte de sezonul rece şi facem acest lucru de o manieră coordonată în ceea ce priveşte sprijinul nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova", a menţionat Luminiţa Odobescu.
România, prin vocea Luminiței Odobescu a reiterat importanţa menţinerii presiunii asupra Rusiei
"Am salutat adoptarea noului regim al Uniunii Europene de sancţiuni privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei şi tot astăzi miniştrii de Externe au adoptat noi măsuri împotriva Iranului pentru transferul de rachete balistice către Rusia", a spus ministrul de Externe.
Potrivit ministrului Luminiţa Odobescu, discuţiile din cadrul CAE au vizat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova în contextul alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Ea a avut şi o întâlnire bilaterală cu ministrul de Externe al Regatului Unit, David Lammy.
"Cu această ocazie am discutat despre nevoia de a ne coordona mai bine poziţiile în ceea ce priveşte multiplele crize cu care ne confruntăm, nu numai războiul din Ucraina, dar şi criza din Orientul Mijlociu. România a susţinut de la început importanţa consolidării coordonării şi cooperării dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, mai ales în domeniul politici externe, al securităţii, al apărării pornind de la valorile comune pe care le împărtăşim, dar şi de la crizele cu care ne confruntăm, unde este nevoie să ne coordonăm mai bine poziţiile şi să ne susţinem reciproc", a subliniat Odobescu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News