Bogdan Aurescu: România susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susţinut intervenţia din partea României în cadrul Conferinţei "Reforma Ucrainei" (Ukraine Reform Conference - URC2021), organizată, în sistem hibrid, în perioada 7-8 iulie 2021 la Vilnius, Lituania.
Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul României pentru aspiraţiile europene ale Ucrainei şi pentru un proces de reformă cuprinzător şi incluziv, în baza angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, România fiind primul stat membru al UE care a ratificat acest document, în 2014, transmite Agerpres.
Totodată ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa eficientizării procesului de reforme şi necesitatea de a promova caracterul sustenabil al dezvoltării economice şi sociale, cu implicarea tuturor componentelor societăţii ucrainene, inclusiv a persoanelor aparţinând minorităţii române.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a scos în evidenţă rolul central al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liber schimb, al cărei potenţial trebuie utilizat pe deplin. În plus, a arătat că reforma trebuie să se concentreze asupra cetăţenilor, pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale acestora privind bunăstarea şi securitatea, sporind astfel coeziunea internă şi rezilienţa societală. A accentuat şi importanţa investiţiilor în capitalul uman, printr-un sistem educaţional eficient şi calitativ, care oferă oportunităţi oricărui student, indiferent de etnie şi limbă.
A subliniat că România, ca ţară vecină şi stat membru UE, este gata să folosească toate oportunităţile pentru a spori conectivitatea fizică cu Ucraina, investiţiile în infrastructură fiind esenţiale.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat disponibilitatea, în continuare, a României de a acorda asistenţă tehnică şi de a împărtăşi bune practici cu Ucraina în ceea ce priveşte parcursul european, inclusiv în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi reforma justiţiei. A accentuat în acest sens importanţa unei construcţii instituţionale eficiente şi transparente, în slujba cetăţeanului.
România are o poziție activă în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre
Şeful diplomaţiei române a mai evidenţiat, în intervenţia susţinută, faptul că procesul de transformare este afectat de situaţia de conflict din estul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care România are o poziţie activă în susţinerea respectării dreptului internaţional şi creşterii implicării UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat turneul recent în Caucazul de Sud, realizat împreună cu omologii din Lituania şi Austria, ca prim rezultat al discuţiei purtate la nivelul Consiliului Afacerilor Externe în format Gymnich de la Lisabona, în mai 2021, la iniţiativa României, pe tema conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.
În ceea ce priveşte angajamentul României pe termen lung, şeful diplomaţiei române a evidenţiat şi contribuţia României la programele şi misiunile de sprijin ale UE, OSCE şi NATO în beneficiul Ucrainei, cum ar fi contribuţia la Fondul de Asistenţă (Trust fund) creat de NATO pentru susţinerea securităţii cibernetice a Ucrainei, în perioada 2014-2017, precum şi participarea cu 30 de monitori la Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE, respectiv la Misiunea UE de consiliere în domeniul reformei sectorului civil de securitate.
De asemenea, a subliniat sprijinul consistent acordat Ucrainei în eforturile de a combate pandemia de COVID-19, constând într-o donaţie de echipamente medicale şi sanitare în valoare de peste un milion de euro, acordată de România la 28 mai 2021, precum şi o donaţie de 100.000 de doze de vaccinuri, acordată la 16 iunie 2021.
Nu în ultimul rând, ministrul român de externe a reiterat, totodată, susţinerea fermă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a evocat cea mai recentă reuniune a Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită la Bucureşti la nivel de miniştri ai afacerilor externe, la care au fost invitate, în premieră, şi Ucraina şi Georgia, în calitate de parteneri.
Ukraine Reform Conference este un eveniment internaţional organizat anual în sprijinul procesului de reformă din Ucraina, lansat în anul 2017 şi aflat la cea de-a patra ediţie. Precedentele trei ediţii au avut loc la Londra (2017), Copenhaga (2018) şi Toronto (2019).
Conferinţa reprezintă o platformă care reuneşte oficiali ucraineni şi din statele partenere ale Ucrainei, reprezentanţi ai UE, NATO, G7, comunităţii de afaceri şi societăţii civile. Între obiectivele principale ale conferinţei se regăsesc prezentarea stadiului procesului de reformă din Ucraina şi a priorităţilor Guvernului de la Kiev pentru anul următor, promovarea implicării comunităţii internaţionale în sprijinul procesului de reformă şi încurajarea investiţiilor în economia ucraineană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News