Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rușii reacționează după acuzele de 'clonare' a navelor portelicopter franceze Mistral
Rușii au fost acuzați că Proiect 23900, în urma căruia Moscova va construi două nave de asalt portelicopter, nu este decât o „clonă” a proiectului francez Mistral.

Totul a început în urmă cu câteva zile când jurnalistul și expertul militar american David Ax a publicat în revista Forbes un material în afirma că noul Proiect 23900 al Rusiei nu e decât o copie a proiectului francez Mistral. „Când nu poți cumpăra, fură”, își începe materialul jurnalistul american.

Ax a analizat cu atenție imaginile din publicațiile ruse cu noul concept al navelor din Proiectul 23900 care i-a fost prezentat președintelui Vladimir Putin și a ajuns la concluzia că designul acestora este o copie a navelor din clasa Mistral construite de francezi.

Construcția acestor nave va fi demarată de ruși în cursul acestui an la la un şantier naval din Kerci, aflat în Crimeea.

Rușii au avut acces la anumite tehnologii din programul Mistral, în contextul în care Moscova comandase două astfel de nave. Doar că, în urma presiunii internaționale ca urmare a situației din Ucraina, Franţa a fost nevoită să rezilieze unilateral contractul cu Rusia, contract care a fost încheiat în 2011. Navele se aflau în curs de construcție și au fost vândute ulterior Egiptului.

Rezilierea contractului a avut loc în 2015 după ce Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea. Franța a plătit compensații Moscovei ca urmare a acestei decizii.

 

Rușii se apără și spun că nu au copiat proiectul francez Mistral

 

Într-un material publicat pe portalul Vzglyad, apropiat Kremlinului, rușii se apără și spun că Proiectul 23900 e departe de a fi o „clonă” a Mistral. Rușii admit că navele lor vor împrumuta anumite caracteristici tehnice și de design ale clasei Mistral, dar insistă că navele sunt departe a fi copii Mistral, considerând afirmația „scandaloasă”. Potrivit sursei citate, similitudinile se opresc aici, deoarece navele rușilor vor fi mai mari și vor avea un deplasament mai mare.

În același material rușii precizează că nu ar fi nimic imoral chiar dacă ar copia proiectul Mistral, fără să aibă acordul părții franceze, amintind de rezilierea unilaterală a contractului și acuzând că din cauza francezilor Rusia a pierdut timp fiind nevoită să dezvolte singură navele.

Cert e că americanii și rușii ajung și la un numitor comun: construcția unor asemenea nave va fi o provocare uriașă pentru industria rusă.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Autoritatile separatiste din Tiraspol au instalat 37 de posturi de control ilegale. Chişinăul condamnă acţiunile unilaterale
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Ministrul german al Apărării: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE
Geoană: Prezența US Army în România și în alte țări europene demonstrează angajamentul SUA pentru securitatea Europei
Rusia se laudă că dezvoltă prima generație de sisteme de apărare spațială S-500
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro