Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
News
Data publicării:
Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.
Patriarhul Kirll al Moscovei a lăudat forțele armate ale Rusiei sub conducerea președintelui Putin, în timpul dedicării unei noi catedrale militare la Moscova. Sursa foto: ChurchTimes.co.uk.
Patriarhul Kirll al Moscovei a lăudat forțele armate ale Rusiei sub conducerea președintelui Putin, în timpul dedicării unei noi catedrale militare la Moscova. Sursa foto: ChurchTimes.co.uk.

Pe 21 noiembrie, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus noi restricții asupra a aproximativ 50 de bănci rusești, inclusiv , brațul financiar al gigantului energetic rusesc, care oricum suferă după ce a pierdut cea mai mare parte a pieței sale europene, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Gazprombank, cea mai mare dintre băncile nesancționate rusești, a fost exclusă din pachetele anterioare de sancțiuni pentru a permite unor țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Austria, Ungaria și Slovacia, să continue să plătească pentru importurile de gaze rusești.

După 20 decembrie, când măsurile vor intra în vigoare, cumpărătorii europeni de gaz rusesc vor fi nevoiți să găsească soluții care implică fie bănci terțe, fie valute non-dolar, ceea ce va dura.

La prima vedere, aceasta nu părea atât de diferită de celelalte sancțiuni deja impuse, dar anunțul american a venit într-un moment prost pentru economia rusă, în sensul că piețele valutare au reacționat rapid. Perspectiva unor noi restricții privind accesul la valută a dus rubla în scădere cu 10% față de dolar la un minim de 115 zile pe 27 noiembrie, înainte ca banca centrală a Rusiei să stimuleze o creștere modestă prin utilizarea rezervelor sale pentru a cumpăra rubla. Dar chiar și după această creștere, scăderea rublei e de 8% în ultima lună și cu peste 15% în 2024.

Moneda Rusiei este la cel mai slab nivel de când a început invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022.

 

Cresc presiunile pe economia Rusiei

 

Autoritățile de la Moscova au părut îndrăznețe și încrezătoare în aparițiile în presă, iar săptămâna trecută conducătorul rus Vladimir Putin a declarat reporterilor din Kazahstan că „cu siguranță nu există niciun motiv de panică”. "

Dar pentru specialiști, astfel de negări ale zvonurilor sunt de obicei un semn că ceva nu este în regulă. Iar cea mai recentă scădere a valorii rublei îngreunează cu adevărat munca băncii centrale ruse, după cum scrie The Economist.

Cheltuielile din timpul războiului au epuizat capacitatea economiei, reducând șomajul la doar 2,4%.

Noul buget guvernamental, prezentat în septembrie, va crește cheltuielile pentru apărare și securitate cu încă 25% anul viitor, până la aproximativ 8% din PIB-ul Rusiei, cea mai mare cifră de la Războiul Rece. Inflația anuală este de peste 8%.

Așa cum relata Reuters, Putin a aprobat un buget record pentru apărare care alocă până la o treime din cheltuielile guvernamentale totale, în timp ce războiul din Ucraina epuizează resursele.

Potrivit acestor informații, bugetul pentru 2025, publicat duminică, alocă aproximativ 126 de miliarde de dolari pentru apărarea națională, sau 32,5 la sută din cheltuielile statului. Bugetul apărării este astfel cu aproximativ 28 de miliarde de dolari mai mare decât recordul anterior stabilit în acest an.

 

O rublă mai slabă este o sabie cu două tăișuri

 

Nivelul mai scăzut față de dolar crește valoarea rublei a exporturilor de petrol, ajutând la acoperirea deficitului în creștere al guvernului. Dar crește și prețul mărfurilor importate, lucru extrem de important atât pentru consumatori, cât și pentru efortul de război al guvernului. Analiştii notează că importurile ruseşti de bunuri de larg consum tind să crească odată cu apropierea Crăciunului.

În plus, China a devenit cel mai important partener comercial al Rusiei în ultimii ani, furnizând mai mult de o treime din totalul importurilor, precum și componente de înaltă tehnologie cu dublă utilizare, esențiale pentru forțele armate. Rubla a scăzut cu 7% față de yuanul chinez în ultima lună, ceea ce va crește costul echipamentelor militare.

Pe fondul inflației ridicate și al temerilor legate de valoarea monedei, banca centrală rusă a majorat deja dobânzile la 21% în acest an. Comercianții se așteaptă acum ca ratele să fie de 25% până la sfârșitul anului, în creștere față de așteptările de 23% înainte de recenta scădere a rublei.

Până acum, guvernul rus a protejat atât consumatorii, cât și întreprinderile de efectele ratelor mai mari prin diferite concepte de împrumut subvenționat.

Cu toate acestea, cu finanțele publice sub presiune, granturile au fost reduse recent. Volumul creditelor ipotecare e în scădere, iar companiile avertizează cu privire la întârzierile investițiilor chiar înainte de ultima rundă de sancțiuni. Vorbind săptămâna trecută, Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, a recunoscut că politica monetară a atins un „punct de vârf” și că creșterea creditării corporative va începe acum să scadă, reducând cererea.

Combinația dintre o monedă în scădere și un deficit bugetar în creștere a condus la speculații și dezbateri cu privire la aterizarea dură a economiei ruse în 2025.

După doi ani de creștere puternică, care i-a derutat pe analiștii care aveau previziuni sumbre, ritmul de expansiune va încetini brusc. Factura economică pentru război este în sfârșit scadentă și ar putea fi mare, conchide The Economist.

 

Optimismul de la Moscova

 

În același timp, din Moscova vin tonuri liniștitoare. Directorul executiv al celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia, VTB, Andrei Kostin , a declarat luni pentru Reuters că rubla se va stabiliza la aproximativ 100 pentru dolar american, după o perioadă de perturbări cauzate de sancțiunile SUA asupra sectorului financiar rus.

"În 2022, dacă vă amintiți, dolarul a ajuns la 120 de ruble. Corecția are deja loc, dolarul este puțin peste 100 și cred că va rămâne la acest nivel", a spus Kostin.

Kostin afirmă că ponderea activelor în dolari SUA în bilanţul VTB a fost redusă drastic după sancţiunile occidentale. "Înainte, jumătate din bilanţul băncii era în dolari şi fiecare mişcare a cursului de schimb a avut un impact semnificativ asupra noastră. Dar acum pur şi simplu nu ne-a păsat", a spus Kostin. 

Kremlinul însuși merge și mai departe. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, ceea ce se întâmplă este exact procesul opus. Potrivit acestuia, intensificarea „eroziunii” dolarului este clar vizibilă.

Comentariul său a venit ca răspuns la o întrebare adresată de agenția de presă de stat rusă TASS despre amenințarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a forța țările să continue să folosească dolarul în reglementările comerciale internaționale.

"Dolarul devine din ce în ce mai puțin atractiv ca monedă de rezervă pentru o serie de țări. Acesta este un proces de erodare a atractivității dolarului, se întâmplă cu adevărat și se intensifică", a spus Peskov, după cum a raportat luni TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că această tendință nu poate fi observată doar în țările BRICS. "În general, tot mai multe țări încep să treacă la utilizarea monedelor naționale în activități comerciale, economice și economice externe. Acesta este un proces care ia amploare în întreaga lume", a conchis el.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rușii flutură hipersonicele în Nordul Europei și susțin că Fregata ”Amiral Golovko” cu rachete Zirkon a efectuat exerciții în Canalul Mânecii
SUA inaugurează scutul antirachetă din Polonia: Sistemele Aegis Ashore de la Redzikowo și Deveselu, operaționale împotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu
Donald Trump mai face o numire surpriză: Noul șef al Pentagonului va fi Pete Hegseth / Propunerea pentru Directorul CIA, John Ratcliffe
F-35, pe procedură de urgență. România face azi un pas mare pentru semnarea contractului avioanelor de generația a V-a
Germania decide să organizeze alegeri anticipate. Data a fost deja convenită: 23 februarie
Echipa Trump prinde contur: Congresmanul Mike Waltz, militar în Afganistan, va fi consilier pentru securitate; Marco Rubio ar putea fi șeful diplomației
Tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther", testat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan. Sursa foto: Pagina oficială de Facebook a redacției militare de televiziune Pro Patria.
EXCLUSIV
Coreea plusează prin livrare în timp record. Dacă România alege tancurile K2 Panther ele ar putea ajunge în țară chiar mai repede decât Abrams
Momentul adevărului pentru Orban. Odată cu victoria lui Trump, premierul ungar va trebui să aleagă între doi prieteni
Pe calea păcii: Turcia și Grecia lansează discuții pentru rezolvarea diferendelor spinoase dintre cele două țări membre NATO
Cât de posibil e un război împotriva Chinei? „Nimeni nu își va asuma să trimită trei portavioane americane cu avioane de luptă și soldați care să moară în Asia”
Primele două nume mari pe care Trump le exclude din viitoarea administrație: Nikki Haley și Mike Pompeo. Îngrijorări pentru Ucraina?
Iranul consideră „total nefondate” acuzele conform cărora e implicat într-un plan de a-l asasina pe Trump. Un „agent iranian a fost deja reținut în SUA
Conectarea mobilității militare pe Flancul Estic. În România coridorul va urma traseul magistralei 500
Rusia ridică miza: Coreea de Nord luptă deja în Europa, iar soldații lui Kim vor fi una din pârghiile de negociere pentru Putin
Viziunea lui Orban asupra viitorului, care ne aduce în anii '30: Dacă nu ești mai puternic, nu poți seta condițiile de pace
Așa arată finlandizarea pe care nu și-o imagina Rusia: Bază de drone mari ale Alianței, exact în coasta a ceea ce se vrea noul imperiu rus
Mai aproape de coasta Rusiei: Ar putea fi mutați în România militari americani, tehnică grea și o escadrilă de luptă din Germania?
Putin l-a felicitat pe Trump după victoria din alegeri și a declarat că Rusia e pregătită să „reia contactul cu președintele ales al SUA”
Biden a discutat cu Trump și dă garanții pentru o tranziție fără violențe: E pierdută doar o bătălie. Dacă ne-am preda ar fi de neiertat
Patriot vede acum la 360°. Noul radar ar putea fi integrat și în cel mai modern Patriot primit de România în schimbul sistemului donat Ucrainei
Noua administrație Trump ar putea susține amânarea aderării Ucrainei la NATO. La schimb, SUA va ajuta Kievul să descurajeze un viitor atac rusesc
Aderarea României la Schengen are sprijin european solid, chiar dacă decizia finală încă nu a fost luată, spune ministrul român de interne
Rusia prezintă imagini de la ultima operaționalizare a unei rachete balistice intercontinentale de tip “Yars”
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea: Vicepreședinta SUA l-a sunat pe Donald Trump să îl felicite pentru victorie
Ce va însemna Trump 2.0 pentru Europa
Rusia, suspectată că a orchestrat operațiuni de sabotaj asupra lanțurilor logistice din Europa
”Nu o recunoaștem pe Sandu”. Moscova vorbește despre vot fraudat în Moldova, dar alegerile de acum 4 ani arată cât minte propaganda rusă
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina nu se opune încheierii unui acord cu Rusia privind securitatea energetică. Acesta ar putea fi mediat de Qatar prin discuții separate cu părțile aflate în conflict

Ştiri Recomandate

Rusia este pusă în faţa celui mai negru scenariu: Riscă să piardă resursele navale aflate în trei regiuni în același timp
Un nou tip de dronă apare în război. Ucraina lovește la 2.000 km distanță cu un nou UAV kamikaze, iar rușii încearcă să își dea seama ce model este
Rușii au lansat în Mediterană rachete hipersonice Kinjal de pe MiG-31 și Zircon de pe nave. Mesaj pentru ca aliații să stea departe de Siria?
Rusia anunță că va arunca în luptă încă 300.000 de soldați. Armata rusă repetă aceiași pași din 2021 care au dus apoi la invadarea Ucrainei
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
TikTok recunoaște că a eliminat zeci de conturi abia la cinci zile după primul tur al prezidențialelor din România
Un expert american dă verdicul: Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA nu e nici F-22 și nici F-35. Ci s-a născut din dorința de a răspunde MiG-25
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Un stat care a trecut prin „russky mir” alege să-și distrugă mai bine orașele decât să revină sub bocancul Rusiei. Fântâni otrăvite și pământ pârjolit
Escadrila 48 a României a făcut spectacol în premieră. A doua noastră escadrilă de F-16 prinde tot mai mult contur
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Armata rusă lovește Ucraina cu rachete balistice nord-coreene. Până acum a lansat peste 70 de rachete KN-23
Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Forțele Aeriene Ucrainene prezintă cum piloți de avioane Su-25 execută misiuni complexe și periculoase pe linia frontului (Video)
Statele Unite vor furniza Ucrainei trei tipuri de lansatoare de mine la distanţă: Este una dintre cele mai eficiente măsuri de încetinire a înaintării trupelor ruse
Mișcarea îndrăzneață a Norvegiei: Avioanele de luptă F-35 și sistemele de apărare aeriană se îndreaptă spre Polonia pentru consolidarea flancului estic al NATO
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean. Ce sugestie are fostul secretar general al NATO?
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Mișcări interesante pe Frontul de Sud: Rușii s-ar pregăti să forțeze Niprul pe mai multe direcții. Ucraina pregătește contracararea planului
Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Ungaria are de azi două noi elicoptere H225M, unul puternic înarmat. Producătorul francez vrea să intre și pe piața din România cu tandemul H145M – H215M
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
Gaza, sub controlul Israelului. IDF a construit 19 baze militare în Fâșie
Aflat la Kiev, cancelarul Scholz anunță un pachet militar impresionant pentru Ucraina: Tancuri Leopard, IRIS-T 1 și drone de atac
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Stoltenberg spune că războiul se va încheia rapid dacă Ucraina va ceda temporar teritoriile ocupate de Rusia
Situaţia escaladează în Siria (Video): Rebelii au cucerit reședința lui Assad din Alep, iar Iranul se pregăteşte să intervină în sprijinul preşedintelui sirian
pixel