Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a adus la frontiera cu Ucraina și o aeronavă de avertizare timpurie
19 apr, 18:25
Forțele Aeriene ruse au redislocat cel puțin două avioane de avertizare timpurie și control (AEW&C) la frontiera vestică a țării, potrivit sursei internet FlightRadar care, monitorizează zboruri ale aeronavelor civile și militare.

Una dintre aeronave a aterizat în localitatea Taganrog, pe malul Mării Azov, la doar 40 km de granița cu Ucraina, iar cealaltă a fost dislocată în enclava rusă Kaliningrad, în zona Mării Baltice. Aeronavele, cu numerele de coadă 93966 și 94268, au decolat de pe aerodromul Ivanovo (250 km NE Moscova), potrivit unei postări pe twitter (utilizatorul @galandecZP), din seara de 17 aprilie.

Comentariul autorului: Avionul A-50 AEW&C (Airborne Early Warning and Control)  este destinat descoperirii țintelor aeriene, navale și terestre cu ajutorului radarului montat deasupra fuselajului. De asemenea, poate dirija până la zece avioane de luptă pentru misiuni de interceptare aer-aer sau de atac aer-sol. Adâncimea de descoperire conferită de radar este de aproximativ 650 km pentru țintele aeriene, 400 km pentru navale mari și 300 km pentru țintele terestre. De la bordul avionului, pot fi monitorizate simultan până la 150 de ținte.

Forțele Armate ruse dislocă, de regulă, aeronave AEW&C la exercițiile de amploare, în care se întrebuințează masiv aviația, precum și în misiunea din Siria, la baza din Tartus fiind prezent, de regulă, un avion A-50 care sprijină operațiile aeriene.

G Ad:

Contextul actual de operare al celor două aeronave A-50 este însă mult diferit, deoarece Rusia a constituit începând cu luna martie un contingent impresionant de trupe la granița cu Ucraina, riscul de confruntare armată fiind estimat ca ridicat. Astfel, în actualele circumstanțe, se poate aprecia că prezența aeronavelor A-50 reprezintă un indicator de iminență a declanșării unei operații de luptă.

Pe de altă parte, Rusia a motivat creșterea efectivelor la frontiera sa europeană, ca reacție la exercițiul NATO, Defender Europe 2021, care se desfășoară pe flancul estic al Alianței.

Forțele Aeriene ruse dețin cel puțin 22 de aeronave A-50M și șase A-50U, care au baza de dislocare permanentă pe aerodromul Ivanovo.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța
Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)
F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16
Rusia își exprimă indignarea după testarea portavionului american USS Gerald Ford în largul coastei Florida
Lăsați în urmă de frică. Cel puțin 21 de luptători afgani ai forțelor speciale au fost măcelăriți după ce sprijinul terestru și aerian a eșuat
Vizită istorică: Ministrul de Externe al Israelului va vizita Emiratele Arabe Unite
Pentru producția propriului avion de luptă de generaţia a V-a, Turcia construiește al doilea cel mai mare tunel aerodinamic din Europa
Republica Moldova vrea să „învețe” de la Polonia. Chișinăul și Varșovia vor colabora inclusiv în zona de securitate
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro