Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a dislocat elicoptere într-o fostă bază militară americană din Siria (Video)
23 oct, 20:02
Două elicoptere multi-rol Mi-8 și un elicopter Mi-35 de transport militar aparținând Forțelor Aeriene Ruse au aterizat la baza aeriană Tabqa din nord-vestul Siriei.

Filmarea cu elicopterele ruse care au ajuns la vechea bază americană a fost publicată de postul de televiziune rus Zvezda care aparţine de Ministerul rus al Apărării.

Clipul prezintă elicopterele care aterizează pe o pistă, unde sunt întâmpinate de forțele guvernamentale siriene.
„Pentru prima dată în șase ani - un moment istoric - elicopterele Forțelor aeriene ruse aterizează [aici]: două Mi-8 și un Mi-35", a spus corespondentul canalului TV.

Aerodromul Tabqa este o bază aeriană siriană situată la aproximativ 5 km sud de orașul al-Tabqa. Aeroportul a fost capturat de militanții ISIS în 2014. În vara lui 2017, aceștia au fost alungați de Forțele Democrate Siriene (SDF), care s-au aliat cu SUA. Întregul oraș și zona care înconjoară oraşul au fost ulterior sub control SDF pentru o perioadă de aproximativ doi ani, iar pe aerodrom a fost înființată o bază militară americană.

Turcia a început „Operațiunea Izvorul Păcii" în Siria pe 9 octombrie, trimiţând forțe pe teritoriul sirian locuit de kurzi. Scopul declarat al operațiunii a fost crearea unei zone sigure de-a lungul frontierei Turciei, combaterea teroriștilor și repatrierea refugiaților sirieni. La începutul operațiunii, armata americană și-a abandonat bazele în apropiere de Manbij, Kobani și Raqqa pentru a evita să fie prinsă la mijloc în războiul dintre kurzi și armata turcă.

Pe 17 octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și vicepreședintele american, Mike Pence, au convenit să suspende operațiunea militară a Turciei în Siria timp de 120 de ore, permițând kurzilor să iasă din zonă tampon pe care Turcia își propune să o creeze de-a lungul frontierei. Ca răspuns, Washingtonul a promis că nu va impune noi sancțiuni Turciei.

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"