Contraofensiva Ucrainei continuă în sud (Herson), cât și în nord-est (Harkov). În pofida faptului că Ucraina e „zgârcită” în informații cu privire la operațiunile militare, bătălia pentru Herson va fi una extrem de importantă pentru desfășurarea războiului.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
Photo credit: Foreign Policy Research Institute
În cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, în cea mai recentă ediție, profesorul Armand Goșu, unul din cei mai avizați experți români pe spațiul ex-sovietic, a atras atenția asupra importanței strategice pe care Hersonul o are.
Ucraina va înfrunta în bătălia pentru Herson trupe militare bine pregătite a ocupantului rus
Armand Goșu amintește că Rusia a mutat din Donbas în Herson aproximativ 25.000 - 30.000 de soldați. Aceștia sunt în prezent cei mai bine pregătiți soldați ai Armatei ruse, care din august până în prezent au avut timp să își consolideze pozițiile defensive. Analistul se așteaptă la o bătălie crâncenă pentru Herson.
„Armata Ucrainei are în față trupe rusești experimentate și bine echipate care au avut timp să-și facă fortificații în Herson din august până acum. A fost o retragere de populație civilă, dar de pe satelit nu am observat ca americanii, britanicii sau institute specializate să confirme faptul că din zona luptelor rușii au retras mari unități sau tehnică semnificativă”, arată Armand Goșu.
Hersonul ar putea deschide ușa larg, până la perete, către Crimeea. Ucraina nu se va opri la granițele geografice ale peninsulei
Hartă a situației de pe front și contraofensiva ucraineană în sud, publicată pe 10 octombrie de ISW. Foto: ISW
Acesta a arătat importanța strategică a Hersonului, regiune pe care rușii au ocupat-o încă din primele zile ale invaziei. Alimentarea cu apă a Crimeei din Herson, dar mai ales faptul că Hersonul e o „ușă” către Crimeea, fac din bătălia pentru Herson una extrem de importantă.
„Miza uriașă e că Hersonul e o poartă către Crimeea. Dacă pierzi Hersonul pierzi și controlul pe canalele de irigare. E vorba de canalele care leagă Niprul de Crimeea, peninsula nu are sursă de apă. Singura sursă de apă vine din nord din aceste canale. Dacă ucrainenii reușesc să ocupe acest teritoriu înseamnă că vor bloca canalele iar deșertificarea Crimeei va continua. Dar pentru ei nu asta e important acum, ci contează faptul că pierderea Hersonului ar deschide larg, până la perete, ușa către Crimeea. Înseamnă că ofensiva ucraineană nu se va opri la granițele geografice ale peninsulei și va continua până la eliberarea Crimeei”, e de părere Armand Goșu.
Întrebat dacă dă șanse unui asemenea scenariu, în contextul în care generalul american Ben Hodges a vorbit și el de o posibilă eliberarea a Crimeei în 2023, profesorul Goșu a afirmat:
„De ce nu? Lucrurile depind mai mult de ce se întâmplă la Moscova decât de ce se întâmplă pe front. Toată această situație de criză a fost generată de un singur om: Vladimir Putin. Dacă el dispare de pe scenă putem asista la o altă evoluție a crizei politice, și atunci nu ne vom mai concentra pe acest război, pe invazia rusească, ci pe evenimentele care o să se succeadă cu o viteză amețitoare la Moscova și care o să ne surprindă pe mulți dintre noi”, a completat istoricul.
Urmărește integral inteviul despre posibila înfrângere a Rusiei: Putin - transfer de putere sau lovitură de stat?, pe care Armand Goșu l-a acordat în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Contraofensiva din est
În cadrul emisiunii profesorul Armand Goșu a subliniat că în prezent Harkovul a fost eliberat, iar Federația Rusă se află angrenată în ofensivă doar în Bahmut, unde atacurile durează de mai bine de două luni fără succes.
„Ofensiva care a început la Harkov a dus la eliberarea întregii regiuni. Acum luptele se dau în Lugansk, regiune controlată integral din 26 august de Armata rusă. Au pierdut unele puncte importante, rușii sunt într-un singur punct în ofensivă, e vorba de Bahmut, unde ofensiva durează de mai bine de două luni și nu au niciun succes”, precizează expertul.
Armand Goșu e de părere că tot ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, cu precădere după atacarea podului Kerci, anume bombardamentele cu rachete de croazieră și drone iraniene a infrastructurii energetice, civile și critice din Ucraina, au ca obiectiv o tentativă a Rusiei de a obține un „time out” militar și a câștiga timp pentru a se reorganiza și pentur a putea să integreze pe front trupele mobilizate după decretul prezidențial.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Într-o analiză publicată în cursul nopții, Institutul pentru studierea războiului (ISW) din SUA a informat că, se pare, că președintele rus, Vladimir Putin, nu a reușit să-l convingă pe liderul belarus, Alexander Lukașenko, să se alăture campaniei sale militare din Ucraina.
La peste două luni după ce generalul Thierry Burkhard (șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Franței) a fost audiat (5 octombrie) în Comisia pentru Apărare și Forțe Armate a Adunării Naționale (Parlament), a fost dată publicității expunerea făcută de acesta în sesiunea cu ușile închise, a informat publicația franceză Zone Militaire, pe 17 decembrie.
Fostul președinte Emil Constantinescu a făcut dezvăluiri despre momente cruciale din istoria României: Parteneriatul Strategic cu SUA, drumul pro-european al țării noastre și acceptarea survolului de către forțele aliate pentru a pune capăt crimelor comise în Iugoslavia.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.12.2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită de lucru la Statul major al „operației militare speciale”, unde a audiat o serie de rapoarte ale comandanților militari privind planurile de acțiune pe termen scurt și mediu.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Guvernul sârb va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii să permită Belgradului să trimită până la 1.000 de poliţişti şi personal militar în Kosovo, a anunţat joi seară preşedintele Aleksandar Vucic, citat vineri de Reuters. Nu trebuie să excludem că Aleksandar Vucic ar putea face un joc dublu în privinţa cererii trimise către comandantului forţelor NATO, deoarece cu siguranţă ştie că misiunea KFOR nu o să accepte. Ulterior, nu este exclus că oficialii de la Belgrad să susţină că ei au încercat pe cale paşnică să trimite trupe în Kosovo, dar au fost refuzaţi de NATO şi vor acționa după bunul plac.
Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Excelența Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, vor fi prezenți în cadrul unui interviu care va fi difuzat de trustul DC Media Group.
Un nou scandal zguduie gigantul francez Naval Group, care a pierdut anul trecut așa-numitul contract al secolului în Australia, privind achiziția de submarine din clasa Barracuda.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat luni că guvernul sârb va lua joi decizia de a trimite o cerere către Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) pentru a asigura prezenţa trupelor sârbe în nordul Kosovo-Metohija, relatează Tanjug.
În pofida războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina, toate datele economice și militare indică clar faptul că marea provocare pentru Occident în următorii ani va fi China.
De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova.
După ce în iulie, un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran, a anunțat că țara sa are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară.
Două amendamente - înaintate de Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act), a informat agenția de știri Anadolu.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a reînnoit avertismentul țării sale la adresa Greciei cu privire la consecințele continuării înarmării insulelor pe care le controlează în largul coastelor turcești din Marea Egee, în timp ce ministrul grec al apărării Nikolaos Panagiotopoulos a respins invitația omologului său turc, Hulusi Akar, de a vizita Ankara.
Miniştrii apărării din Australia şi SUA sunt hotărâţi să "contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze", se arată într-o declaraţie făcută publică după o reuniune a celor doi luni la Pentagon, transmite marţi agenţia Reuters.
Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters.
Statele Unite se vor concentra asupra livrărilor de arme iraniene către Rusia și asupra susținerii protestatarilor din această țară, mai degrabă decât asupra discuțiilor pentru a relansa acordul nuclear internațional, a declarat principalul emisar al administrației Biden pentru Iran.
Cele două mari superputeri, SUA și China, au început deja pe mai multe paliere războiul pentru supremație. Nu puțin sunt însă experții în relații internaționale și experții militari care indică faptul că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.
Think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI), specializat în probleme de securitate și apărare, a publicat, pe 30 noiembrie, un raport privind unele rezultate preliminare și lecții din războiul ruso-ucrainean.
Ana Cătăuță, vicepreședintă a Grupului PRO-America din Parlamentul României, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a vorbit despre relația dintre SUA și UE, dar și despre războiul ilegal provocat de Rusia și relația vestului cu China.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania inclusiv despre problema de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului neprovocat generat de Rusia în Ucraina.
Diplomatul Kathleen Ann Kavalec, nominalizată de președintele Joe Biden pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost audiată de Senatul american.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră.
Implicarea Chinei în sprijinul militar pentru Rusia era doar o chestiune de timp, așteptată și intuită de majoritatea analiștilor preocupați de evoluția și implicațiile războiului din Ucraina. În doar o săptămână, Federația Rusă a realizat un „podul aerian” solid spre China, cu aeronave de transport de capacitate mare An-124 care cel mai adesea au efectuat zborurile fără a putea fi monitorizate.
Obiectivul real al Federației Ruse în războiul din Ucraina e fără îndoială Marea Neagră, situație în care rolul României în regiune devine unul crucial pentru NATO.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că militarii ucrainei, aflaţi acum în Regatul Unit, învață destul de repede să opereze tancurile Challenger 2. Aceste informaţii au fost publicate, alături de mai multe imagini, pe Twitter de către Ministerul britanic al Apărării.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 03.02.2023, avioane din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră. Astfel, avioane de vânătoare franceze și britanice au escortat în regiune aeronave de cercetare și AWACS, iar avioane-cisternă au sprijinit misiunile acestora.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei, Moscova fiind gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, relatează sâmbătă Reuters.
Premierul portughez António Costa a anunțat sâmbătă dimineață că țara să vă oferi tancuri forțelor armate ucrainene mai multe tancuri Leopard 2. De asemenea, Costa a adăugat că Portugalia lucrează cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor care nu sunt operaţionale.
Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultimul său raport actualizat că oficialii ruși continuă să perpetueze naraţiunea propagandistică că războiul din Ucraina este o amenințare directă la adresa securității rusești prin manipulări legislative.
Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.