Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război. Ce a rămas din stocurile Armatei Roșii
În plin război de uzură, Rusia este dependentă de utilizarea tehnologiei sovietice pe care o avea în depozite. Industria încă nu poate ține ritmul cu nevoile de pe front și Armata apelează intensiv la echipamente vechi, rezultă dintr-o analiză a imaginilor din satelit.
Deși oficialii ruși laudă fabricile de armament și echipamente militare autohtone, vechile vehicule blindate de transport de trupe sau vehicule de luptă ale infanteriei apar din ce în ce mai des pe front.
Un cont de pe rețeaua de socializare X, numit Jompy, a publicat fotografii cu depozitele rusești de echipamente și a enumerat, de asemenea, numărul echipamentelor care se aflau în baze înainte de război și ce a mai rămas acum.
Majoritatea transportoarelor blindate pe șenile (MT-LB, din anii 1960) au fost scoase din depozit. Astfel, din cele 2.527 de unități, doar 922 ar fi rămas în depozite. Restul sunt în Ucraina, iar o parte a fost distrusă.
Serverul Oryx, care înregistrează pierderile rusești și ucrainene pe baza fotografiilor, arată că cel puțin 722 de transportoare au fost distruse, de asemenea, înregistrează ca distruse un număr de 69 de MT-LBV modificate pentru a transporta tunuri cu tragere rapidă și alte arme. Alte 203 MT-LBVM similare au fost și ele distruse.
Foto: Blindate sovietice MT-LB, ”modernizate” cu lansatoare de rachete navale A22 Ogon
În ceea ce privește vehiculele blindate de luptă cu șenile ușoare ale infanteriei BDM, stocul lor în depozite a scăzut de la 637 de dinainte de război la 244. De asemenea, din cele 125 de transportoare BTR-50 pe șenile din anii 1950, jumătate încă sunt în depozite.
Totuși, stocul de 708 vehicule mai moderne, pe roți (BTR 60, BTR-70 și BTR 80/82) a fost golit complet, pentru a suplini pierderile de pe front. Din cele 3.300 de vehicule de dinainte de război, au mai rămas 2.600, care se pare că sunt dislocate în Ucraina.
După cum era de așteptat, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebarea revistei americane Nesweek, cu privire la pierderi și la utilizarea echipamentelor vechi.
Pierderi uriașe, dar depozitele de echipamente vechi se vor epuiza în 2-3 ani
Doar anul trecut, Rusia a pierdut peste 3.000 de vehicule blindate de luptă de toate tipurile. Pe parcursul întregului război, au pierdut 8.800 de blindate, arată analiza publicată de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).
În ciuda ritmului ridicat de pierderi actuale ale rușilor, vechea tehnologie va fi disponibilă în continuare pentru cel puțin doi ani, iar Rusia are încă suficiente resurse pentru a efectua o operațiune la sol, evaluează IISS. În același timp, industria produce noi arme și muniții.
Totuși, putem presupune că Rusia a scos din depozite echipamentele mai ușor de reoperaționalizat, cele rămase fiind într-o stare mai avansată de degradare.
Anul trecut, circa 1.180 - 1.280 de tancuri și aproximativ 2.470 de vehicule de luptă de infanterie și vehicule blindate de transport de trupe au fost readuse în funcțiune. Cifrele sunt mai mari decât cele raportate de ucraineni, care vorbeau despre capacitatea Rusiei de a produce sau de a moderniza 250 până la 300 de tancuri și de a repara alte 250 până la 300 anual.
Rusia și-a golit și depozitele de artilerie
Obuziere 2S19 M1 MSTA
Rușii au luat din depozite aproximativ 60% din obuziere - toate cele 24 de obuziere 2A65 Msta remorcate de 152 mm și toate cele 66 mai vechi 2A36 Giacint de același calibru, dar și două treimi din vechile obuziere D-1 și D-20 de 152 mm, precum și 80% din cele D-30 de 122 mm.
Institutul pentru Studierea Războiului a subliniat că aproximativ jumătate din sistemele de artilerie rămase în depozite sunt probabil inutilizabile din cauza degradării în timpul depozitării și pentru că multe dintre sistemele rămase sunt sisteme de artilerie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial incompatibile cu muniția modernă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News