John Kirby, coordonator pentru Comunicații Strategice la NSC de la Casa Albă, declară că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze cursul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană în Republica Moldova.
Ministrul rus a răspuns în acest mod la întrebarea Interfax dacă Rusia ia în considerare posibilitatea unui răspuns simetric şi instalarea unor rachete similare mai aproape de SUA - cu aceeaşi viteză - în cazul în care SUA vor desfăşura în Europa rachete nucleare terestre, care cad sub incidenţa Tratatului INF.
"Toate opţiunile sunt posibile", a insistat Riabkov, accentuând faptul că viteza de zbor are un rol-cheie. El a menţionat că timpul de zbor al rachetelor de croazieră şi balistice este diferit, ca de altfel şi gradul lor de vulnerabilitate în faţa sistemelor de apărare antiaeriană.
Potrivit oficialului rus, acest scenariu este "speculativ-abstract', dar poate obliga la luarea de măsuri. Riabkov a făcut o analogie cu criza din Caraibe (1962), dar a precizat că această analogie nu are nicio legătură cu geografia, "fără referire la niciun fel de coordonate de pe glob'.
În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus a subliniat că, deocamdată, există un moratoriu privind desfăşurarea unor astfel de sisteme. Riabkov a denunţat "o atitudine extrem de facilă faţă de securitatea internaţională" în politicile Statelor Unite şi ale aliaţilor lor din NATO, notează Interfax.
În opinia sa, această atitudine este în creştere. Înaltul oficial diplomatic a atribuit responsabilitatea celor care "subminează securitatea în prezent şi o pot distruge".
"Sper totuşi ca realitatea aspră a zilei de mâine le va da de gândit acestor oameni care, în opinia mea, încă mai cred că securitatea europeană şi globală e o joacă de copii", a spus reprezentantul diplomaţiei ruse.
Pe de altă parte, ministrul de externe german Heiko Maas şi-a exprimat preocuparea faţă de instalarea armelor nucleare ruseşti în apropierea ţărilor europene într-o declaraţie citată joi de grupul media Redaktionsnetzwerk Deutschland, conform dpa.
"În pofida tuturor apelurilor şi ofertelor de dialog, Rusia refuză să distrugă sistemele interzise de tratate şi şi-a amplasat armele cele mai moderne în vecinătatea noastră", a afirmat şeful diplomaţiei germane, referindu-se la Tratatul INF, cheia de boltă a securităţii internaţionale după Războiul rece, care îşi încetează însă valabilitatea vineri.
"Aceasta ne îngrijorează mult pe noi, europenii", a spus el. "Dacă nu oprim degradarea arhitecturii mondiale de control asupra armamentelor, aceasta va avea consecinţe grave - atât pentru securitatea noastră, cât şi pentru pacea globală", a avertizat ministrul german.
În acelaşi timp, Heiko Maas a declarat că perspectiva construirii unei lumi fără arme nucleare se îndepărtează tot mai mult. "Şi când ne vom trezi mâine, unul dintre cele mai de succes Tratate de dezarmare din toate timpurile va fi istorie", a adăugat el.
SUA au anunţat în februarie retragerea lor din acest pact semnat în 1987 şi ratificat în anul următor. Ţările NATO au susţinut decizia, acuzând Rusia că încalcă de ani de zile prevederile tratatului prin dezvoltarea şi desfăşurarea noului său sistem de rachete SSC-8 cu rază medie de acţiune, capabil să transporte focoase nucleare.
Rusia, care a suspendat respectarea Tratatului INF, susţine că noua sa rachetă Novator 9M729 (SSC-8, în codificarea NATO) nu depăşeşte raza de acţiune de 500 km, reproşând la rândul său SUA desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa.
Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. La vremea respectivă, acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate in Europa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
John Kirby, coordonator pentru Comunicații Strategice la NSC de la Casa Albă, declară că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze cursul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană în Republica Moldova.
Fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan devenit cel mai mare duşman, clericul Fethullah Gulen a murit la vârsta de 83 de ani în SUA, unde a reuşit să scape din ghearele preşedintelui turc în ultimul sfert de secol, relatează luni AFP.
Pe măsură ce liderii membrilor BRICS se pregătesc pentru cel de-al 16-lea summit de la Kazan, Rusia, una dintre problemele cheie va fi lista tot mai mare a țărilor care doresc să devină parte a acestei organizații.
În pofida diferențelor dintre alianțele dintre Vest și Est, tulburările și transformările din regiunea Sahel din Africa (vest) obligă Mauritania și Algeria, două țări vecine, să își coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor care le pot afecta stabilitatea.
Rezultatele votului de duminică, 20 octombrie, sunt mai importante decât par la prima vedere.
În ciuda unei propagande impresionante împotriva referendumului pentru integrarea în Europa, moldovenii au spus „da” în număr mare la alegerile din 20 octombrie 2024.
Săptămâna trecută, președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a emis un decret de numire a generalului-maior Hassan Rashad în funcția de șef al Serviciului General de Informații, înlocuindu-l pe Abbas Kamel care a fost desemnat consilier prezidențial, coordonator general al serviciilor de securitate și trimis special al președintelui.
Maia Sandu a votat la alegerile prezidențiale din R. Moldova, cât și pentru referendumul de integrare la UE. Ea a făcut un apel pentru ca moldovenii să iasă la vot într-un moment crucial pentru drumul pro-european al Chișinăului.
Zona Arcticii este pe cât de izolată, pe atât de importantă pentru NATO și Rusia.
Specialiştii Ministerului Apărării analizează şi varianta unei "provocări cibernetice" în legătură cu alerta de drone de la Constanţa, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.
Complexele de rachete balistice intercontinentale Yars, în versiuni staționare și mobile, sunt considerate baza înzestrării RVSN (Forțele nucleare Ruse).
O investigație comună a Politico și a grupului non-profit de jurnalism SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă cazuri de scurgeri de petrol provenite de la navele petroliere ale Flotei comerciale a Rusiei,
Într-o postare apărută pe rețelele de socializare, grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, pe 17.10.2024, că Federația Rusă și Republica Belarus continuă pregătirile pentru exercițiul comun major planificat pentru anul viitor, sub denumirea de Vest-2025.
Odată cu moartea liderului său Yahya Sinwar, mișcarea teroristă Hamas nu poate repeta atacul asupra sudului Israelului din octombrie anul trecut și s-a deschis calea pentru pace în Fâșia Gaza fără Hamas la putere, a spus președintele american Joe Biden, într-o declarație după uciderea șefului Hamas.
Premierul polonez Donald Tusk a apărat atitudinea dură a țării sale față de migranții de la granița cu Belarus, spunând că aceștia nu apar spontan și aleatoriu la granița de est a Poloniei.
Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.
Coreea de Nord a declarat miercuri că peste un milion de tineri s-au înrolat în armata sa săptămâna aceasta, după ce Phenianul a acuzat Seulul că a trimis drone în spaţiul său aerian şi a ameninţat Sudul cu represalii militare, relatează Agerpres și AFP.
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a consolidat, marți, la Beijing, cooperarea militară cu China.
Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.
Ministerul rus de Externe a făcut acuzații serioase împotriva Coreei de Sud, susținând că aceasta este responsabilă pentru agravarea tensiunilor din peninsula coreeană.
Egiptul, Eritreea și Somalia au anunțat joi într-o declarație comună că șefii celor trei țări au convenit să intensifice cooperarea pentru a "permite Armatei Naționale Federale Somaleze să se confrunte cu terorismul în toate formele sale și să-și protejeze frontierele terestre și maritime".
Armata nord-coreeană a distrus marţi, prin exploziv, secţiuni de drumuri folosite cândva pentru comerţul transfrontalier cu Coreea de Sud, a anunţat Seulul, într-un nou episod al tensiunilor în creştere dintre cei doi inamici, relatează Agerpres și AFP.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că planul „Scutul Estului”, care urmărește consolidarea militară a granițelor estice ale Poloniei, este realizat în colaborare cu țările baltice și Finlanda.
Președintele rus Vladimir Putin testează „liniile roșii” ale Occidentului, i-a avertizat șeful serviciilor de informații civile, Bruno Kahl, pe parlamentarii germani, în cursul audierii de luni a comisiei parlamentare de supraveghere a Bundestagului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat într-un turneu în Balcani, turneu care a început cu o vizită în Albania. Aici Erdogan a anunțat că Turcia va dona Albaniei mai multe drone kamikaze.
Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului în alte țări și a reprezentat o inspirație pentru cei care nu-i respectă pe ceilalți. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru, pe 14.10.2024, într-un discurs la conferința internațională cu denumirea “Forum 2000”, care se desfășoară la Praga.
În decembrie 2023, un grup de drone neidentificate a fost observat deasupra bazei forțelor aeriene americane Langley de pe coasta Virginiei, unde sunt staționați avioanele de luptă F-22 Raptor.
Rusia ar fi trebuit să-și schimbe doctrina nucleară cu mult timp în urmă, a spus dictatorul belarus Alexandru Lukașenko, spunând că mișcarea va „răci ardoarea” Occidentului.
Taiwanul a raportat duminică prezența unui grup de nave chineze, alături de un portavion, care navighează în sudul insulei, în timp ce armata chineză a lansat un videoclip în care spune că este „gata de luptă”, ceea ce ar putea anunța noi runde de exerciții militare chineze în regiune.
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
În Germania sunt în prezent peste 30.000 de militari americani, inclusiv cu tehnică de luptă. În 2020 în primul său mandat, în contextul tensiunilor cu Berlinul care nu atingea 2% din PIB, Trump intenționa să scadă numărul militarilor americani la 25.000 iar aceștia să fie redislocați.
Think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC) a publicat un studiu după alegerile din Moldova arătând faptul că Moldova a câștigat o bătălie, dar războiul hibrid rus pentru a-i stopa drumul european continuă. Studiul este intitulat „Maia Sandu, victorie importantă în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Rusia pierde, dar nu renunță”.
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Bill Clinton, președintele american care a organizat summitul de la Camp David în anul 2000 unde a reușit să îi aducă la aceeași masă pe liderul palestinian Yasser Arafat și premierul israelian Ehud Barak, a vorbit despre propunerea pe care SUA și Israelul au înaintat-o palestinienilor la momentul respectiv pentru a-și forma un stat. Propunere la care, spune Bill Clinton, Yasser Arafat a spus „da”, dar în cele din urmă nu a acceptat-o.
De la începutul războiului și până în prezent, Polonia a furnizat Ucrainei 324 de tancuri, 400 blindate de luptă pentru infanterie BMP-1, 14 avioane MiG-29, precum și alte echipamente extrem de valoroase care au permis forțelor ucrainene să țină frontul.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Budapesta, că soldaţi nord-coreeni, care se află în regiunea rusă Kursk, potrivit Kievului şi Occidentului, "au luat parte la lupte" alături de trupele ruse şi au suferit "pierderi" în ciocnirile cu forţele ucrainene, relatează Agerpres, AFP şi Reuters.
Câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, care a promis că va pune capăt conflictului din Ucraina, determină conducerea de la Kiev să caute noi soluții pentru a-și îmbunătăți poziția în perspectiva unor posibile negocieri cu partea rusă. Potrivit canalului ucrainean de pe rețeaua de socializare Telegram “Legitimny”, care citează „o sursă bine informată”, biroul lui Zelenski ia în considerarea opțiunea unei noi ofensive. Informația e publicată și de canalele de propagandă rusești, inclusivi Topwar, un portal de propagandă pro-război. Interesant e că și Forbes are un scenariu asemănător.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale din SUA, pentru care l-a felicitat, relatează Agerpres, AFP şi Reuters.
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Patriot mai elimină încă un argument al propagandei rusești, care spunea că sistemele americane sunt vulnerabile întrucât pot detecta țintele doar la un unghi de 120 de grade. Performanțele din Ucraina arată că vulnerabilitățile Patriot sunt cu mult depășite de avantajele pe care sistemul le aduce. Totuși, noul radar LTAMDS ar trebui să rezolve problema localizării țintelor la 360 de grade (pentru a fi mai eficient în zone vulnerabile la atacuri venite din mai multe direcții).
Pe 7 noiembrie, Ministerul israelian al Apărării a anunțat că tocmai a notificat Boeing o comandă pentru livrarea a 25 de F-15IA pentru 5,2 miliarde de dolari.
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, le-a transmis joi un mesaj de încurajare democraţilor săi întristaţi şi îngrijoraţi de pierderea de către Kamala Harris a scrutinului prezidenţial în faţa republicanului Donald Trump, dar şi de pierderea alegerilor pentru Senat, unde republicanii şi-au recăpătat majoritatea, subliniind că aceste rezultate nu înseamnă că democraţii sunt "înfrânţi", relatează agenţiile Agerpres și EFE.
De-a lungul campaniei pentru Casa Albă, Trump a criticat modul în care Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a făcut mai probabil un al treilea război mondial și susținând că ar putea rezolva rapid conflictul, aducând ambele părți la masa de negocieri, fără însă a dezvălui cum ar face acest lucru. „Nu vă pot oferi acele planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi mai putea să le folosesc”, a declarat Trump în timpul campaniei, când, de fapt, apropiații săi confirmau că nu a fost stabilit un plan specific de pace, nici măcar privind modul în care Trump îi va convinge pe Putin și Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze.
Miercuri dimineață, armata ucraineană a reușit să lovească pentru prima dată flota rusă în Marea Caspică. Atacul efectuat de drone kamikaze ar putea fi începutul unei noi serii de lovituri îndreptate împotriva transporturilor de arme iraniene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 06.11.2024, că pierderile trupelor ucrainene în timpul ostilităților din regiunea Kursk au depășit 30.000 de militari.
Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sa securitate - este concluzia pe care o știau deja liderii europeni, dar care va fi pusă în aplicare mult mai rapid.
Autoritățile române au desfășurat discuții constante, atât la nivel oficial, cât și informal, cu statele membre UE, arată un mesaj al ministrului de interne Cătălin Predoiu.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 07.11.2024, că încă o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars a fost încărcată într-un siloz aparținând Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din centrul Rusiei.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol spune că țara sa își ajustează procedura actuală din cauza implicării soldaților nord-coreeni, de partea Rusiei, în luptele de la granița Ucraina.
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrate, transmit France Presse şi EFE.
Deși sintagma nu apare într-un document oficial francez, încadrarea Turciei alături de Rusia, China și Iran a fost făcută de generalul de vârf al armatei franceze.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
Rusia vrea să profite de deruta post-electorală a Ucrainei și alimentează zvonurile privind o posibilă ofensivă în sud . Ucrainenii spun că sunt pregătiți.
Marshall a fost recunoscut, în Georgia, SUA, de Lockheed Martin drept primul centru de excelență autorizat la nivel mondial pentru înlocuirea cutiei centrale a aripii avionului de transport tactic C-130 Hercules.
Oficialii europeni s-au grăbit să-l felicite pe Donald Trump după victoria sa în cursa pentru Casa Albă.
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume l-au felicitat pe Donald Trump după ce proiecțiile presei au arătat că acesta este pe cale să obțină o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din SUA din 2024. Trump părea că o va învinge pe rivala sa democrată Kamala Harris, marcând o revenire politică istorică pentru fostul președinte republican după patru ani de absență din funcție.
Dronele de atac au lovit o unitate militară și o fabrică de apărare din orașul Kaspiysk, Daghestan. Acest lucru a fost relatat de ediția rusă a revistei Astra. Potrivit autorităților locale, orașul a fost atacat de mai multe drone, dintre care una a lovit teritoriul unei unități militare situate în interiorul orașului. O altă dronă a fost interceptată.
Donald J. Trump a încheiat cea mai mare revenire politică din istoria modernă a Statelor Unite în primele ore ale zilei de miercuri, obținând suficiente voturi electorale pentru a o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris și a reveni la Casa Albă pentru un al doilea mandat. La 6 noiembrie, Donald Trump și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, proiecțiile arătându-l tot mai aproape de cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga.
Franța a efectuat prima să livrare de drone kamikaze în Ucraina la doar șase luni de când acestea au fost dezvoltate de la stadiul demonstrativ la cel gata de luptă, potrivit unui director din industrie.
Bombardierele strategice B-52H au ajuns din nou în Europa la mai puțin de două luni de la ultima lor misiune în teatrul european desfășurată pe 11 septembrie. Informația a fost anunțată de publicația Air&Space Forces Magazine, pe 5 noiembrie. Desfășurarea este separată de cele șase B-52 aduse weekendul trecut în Orientul Mijlociu, pentru a descuraja Iranul.
Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa așteptată în alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și speranța pentru „un puternic sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Statelor Unite”. „Felicitări lui Donald Trump pentru victoria sa impresionantă în alegeri!” a declarat Zelenski pe X.
La expoziția aviatică de la Zhuhai, China a prezentat cel mai recent proiect al său în domeniul tehnologiei aeriene fără pilot: SS-UAV, o dronă de recunoaștere care pare pregătită să concureze cu unele dintre cele mai avansate drone militare americane, RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper.