Rusia în NATO. De ce propunerea de nerefuzat a lui Putin era o capcană întinsă Occidentului: Cazul ONU, exemplul perfect
Kremlinul vine cu episodul ”Rusia în NATO” - o discuție, mai mult ca sigur, adevărată relatată de Putin - care arată cât de rafinată este propaganda rusă.
Vladimir Putin, interviu cu Tucker Carlson februarie 2024 / Vladimir Putin și Bill Clinton, 3 iunie 2000, Kremlin / Kremlin.ru
În amplul interviu acordat lui Tucker Carlson, Putin ne-a trecut prin toată materia propagandei ruse: de la înființarea statului rus - mutată de Putin în anul 862, pe teritoriul Ucrainei, până la aluziile privind o înțelegere peste capul Ucrainei, pe principiul "Numai problema Ucrainei nu o mai avea SUA pe cap. Haideți să ne înțelegem, cumva".
Dar poate cea mai perversă manipulare din tot interviul a fost problematica NATO - Rusia și cum liderii occidentali au fost cei care nu și-au dorit o apropiere de Moscova.
Putin lovește la temelia încrederii în liderii politici, ținta fiind societatea occidentală. Se reia, astfel, teza conform căreia, la momentul căderii Uniunii Sovietice, înțelegerea dintre ruși și americani era că NATO nu se va extinde spre est, acord pe care liderii occidentalii l-au încălcat.
Ba mai mult, șeful de la Kremlin vine cu o dezinformare realizată ca la carte. Iată cum a decurs discuția pe acest subiect din interviul lui Tucker Carlson cu Putin.
Propunerea binevoitoare a Rusiei, din 2000
Vladimir Putin și Bill Clinton, 3 iunie 2000, Kremlin / Kremlin.ru
Putin îi "dezvăluie" jurnalistului american că l-a întrebat pe președintele american Bill Clinton: „Credeți că dacă Rusia ar cere să adere la NATO, acest lucru s-ar întâmpla?”.
Clinton i-ar fi răspuns: "Știți, este interesant. Cred că da”.
Dictatorul de la Kremlin povestește că ulterior - când cei doi lideri s-au întâlnit la cină, în cursul serii - Clinton i-a spus: „Este interesant: „Știți, am vorbit cu echipa mea, nu, nu este posibil acum”.
„Îl puteți întreba. Cred că se va uita la interviul nostru, va confirma”, a adăugat Putin.
Declarația lui Putin este, fără îndoială, adevărată (Kremlinul nu fi riscat o dezmințire a SUA, bazată probabil și pe dovezi) și vrea să sugereze lumii întregi un singur lucru: Rusia dorea pace și cooperare cu NATO, dar americanii s-au opus.
Ce ascunde Putin: O Rusie în NATO ar fi însemnat paralizarea deciziilor din Alianță, pe modelul CS-ONU
”Dacă (Clinton) ar fi acceptat propunerea, procesul de apropiere ar fi început”, a precizat Putin.
Totuși, ce nu ne spune liderul rus sunt motivele pentru care administrația Clinton nu a acceptat propunerea "de nerefuzat" a Rusiei.
Mai mult că sigur, analiza oficialilor americani a înțeles că o cooperare a Rusiei în NATO, practic, ar însemna moartea Alianței, întrucât Moscova putea bloca orice demers politico-militar comun.
Este suficient să ne uităm la situația din Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto și paralizează orice decizie, iar reacția CS ONU la crizele globale actuale este inexistentă.
Astfel, era foarte probabil scenariul in care NATO, cu Rusia printre membrii săi, ar fi rămas pasivă în situații în care Moscova își adjudecă prin forță teritorii pe care le consideră teritoriu rusesc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News