Rusia își întărește prezența navală în Marea Mediterană: Submarinul diesel-electric “Ufa” a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au informat că, în cursul nopții de 17.12.2023, submarinul diesel-electric Ufa din cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană. Submarinul este escortat de remorcherul Serghei Balk aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Anterior, pe 15 decembrie, în Marea Mediterană a intrat și petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord (FRN), care va completa componenta de asigurare logistică a Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse, care operează în zonă.
În prezent, escadra rusă din Marea Mediterană include nouă nave de luptă și auxiliare, astfel:
- fregata Amiral Grigorovici (FRMN);
- submarinul Ufa (FROP);
- nava mică purtătoare de rachete (corvetă) Orekhovo-Zuevo (FRMN);
- corveta Merkury (FRMN);
- petrolierul Yelnia (Flota rusă din Marea Baltică, FRMB);
- petrolierul Kama (FRN);
- atelierul plutitor PM-82 (FRMB);
- nava de cercetare electronică Kildin (FRMN);
- remorcherul Serghei Balk (FRMN).
Gruparea navală rusă revine astfel mai aproape de media normală, care, în ultimii ani, a fost de aproximativ 10 nave de luptă și auxiliare.
Însă, în ultimele luni din cadrul acesteia au făcut parte și un minim istoric de numai cinci nave, în special din cauza închiderii strâmtorilor de la Marea Neagră, care au forțat Rusia să-și deplaseze navele pentru reparații și întreținere în zona Mării Baltice.
A crescut implicit și numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr dislocate în Marea Mediterană, care acum a ajuns la trei, după ce, timp de mai multe luni, a coborât la două sau chiar la una.
De asemenea, pentru prima dată din 14 octombrie, gruparea navală rusă are din nou în compunere un submarin. Teoretic, submarinul Ufa se află în tranzit de la Marea Baltică, unde a fost produs și testat, către zona Oceanului Pacific, unde va avea baza de dislocare permanentă. Însă, aproape cu certitudine acesta va face o escală prelungită în portul Tartus din Siria și va îndeplini misiuni în estul Mării Mediterane.
Trebuie semnalat și faptul că aducerea petrolierului Kama în regiune va permite Forțelor Navale ale Federației Ruse să disloce una sau mai multe nave de luptă în Marea Roșie, unde s-a dezvoltat o situație tensionată din cauza conflictului israeliano-palestinian.
Presa rusă a speculat în ultima perioadă că în Marea Roșie va fi deplasată chiar fregata Amiral Grigorovici, care, în prezent, asigură conducerea Grupării navale operative din Marea Mediterană. Aceasta abia a revenit în estul Mării Mediterane, după ce a participat la un exercițiu naval comun cu nave de luptă din cadrul Forțelor Navale ale Algeriei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News