Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
04 dec 2020 / 16:12
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat, azi, că Rusia nu se implică în treburile interne ale Republicii Moldova și a niciunui stat CSI, și că Igor Dodon, chiar dacă a pierdut alegerile prezidențiale, continuă lupta politică.

„Tot ceea ce se întâmplă în R. Moldova, este treaba internă a acestei republici”, a declarat Peskov.

„Da, președintele actual, Dodon, încă președinte în funcție, a pierdut alegerile în fața Maiei Sandu, însă el, desigur, nu renunță la lupta politică. Totodată, tot ceea ce se întâmplă acolo în cadrul luptei politice interne, este exclusiv treaba internă a Moldovei. Noi, ca și în celelalte state ale CSI-ului, nu ne implicăm în treburile interne și nici nu dorim să ne implicăm, a declarat Peskov, potrivit Deschide.md.

Cea mai bună dovadă că Rusia minte în privinţa implicării sale în chestiunile politici de la Chişinău sunt declaraţiile contradictorii ale unor oficiali ruşi de rang înalt. Astfel, dacă Dmitri Peskov se bate cu pumnul în piept ca Rusia nu se implică în treburile interne de la Chişinău, premierul rus, Mihail Mișustin nu renunță la ideea integrării eurasiatice a Republicii Moldova.

„Alături de șefii de guverne ale statelor membre ale Uniunii Eurasiatice, la întâlnirea de astăzi participă și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Vasilievici Chicu. Ne așteptăm ca, urmare a rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova colegii moldoveni să continue colaborarea constructivă în cadrul Uniunii Eurasiatice”, a declarat premierul rus, Mihail Mișustin, vorbind în cadrul unei reuniuni interguvernamentale a Consiliului Eurasiatic.

Mihail Mișustin a mai declarat că Uniunea Eurasiatică se bazează pe principiile pragmatismului și urmărește scopul dezvoltării economice a tuturor statelor membre și a tuturor cetățenilor acestor state. Acesta a mai adăugat că spre anului 2025 trebuie asigurată deplasarea nestingherită a mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă pe piața internă a statelor membre.

Publicaţia Deschide.md precizează că Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice în anul 2018. Acest statut este simbolic și se referă la faptul că Republica Moldova poate consulta anumite acte semnate în cadrul Uniunii, însă fără a avea un drept de decizie sau fără ca anumite documente să o influențeze politic.

Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat recent că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, va studia legalitatea obținerii statutului de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică.

Ca tabloul minciunilor să fie complet, Ministerul rus de Externe consideră că trupele rusești se află în Transnistria în mod legal.

Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvând al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, comentând declarațiile secretarului general NATO Jens Stoltenberg că Rusia ar fi încălcat integritatea teritorială a Moldovei.

„Am crezut că NATO are surse fiabile de informații în „vecinătatea alianței”, așa cum a spus Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso-moldovenești relevante în acest sens”, a spus Zakharova joi, 3 decembrie, într-un briefing, citată de TASS.

„Rămânerea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Kolbasna, se realizează pe bază legală. De 28 de ani de existență, operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune”, a adăugat aceasta.

Zaharova a mai subliniat că Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe, de către contingentul său militar, mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii: „Plecăm de la presupunerea că acest subiect se află în planul relațiilor bilaterale ruso-moldovenești”.

„Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”, a adăugat Zaharova.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro