Rusia mută presiunea pe Marea Azov. Peste 10 nave de luptă au trecut pe sub Podul Crimeea
Potrivit surselor de monitorizare a situației aeriene și maritime de pe rețelele de socializare, Ministerul rus al Apărării a anunțat închiderea, pentru cinci zile, a celei mai mari părți a acvatoriului Mării Azov și a spațiului aerian situat deasupra acesteia, pentru desfășurarea de exerciții militare.
Din notificările adresate aviatorilor (NOTAM) și marinarilor (NOTMAR) rezultă faptul că activitățile de pregătire pentru luptă din Marea Azov se vor desfășura în perioada 21-26 februarie.
În același timp, pe Internet, au apărut imagini care arată că peste 10 nave de luptă și vedete aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au intrat în Marea Azov, pe 20 februarie, trecând pe sub Podul Crimeea. Între acestea, au fost identificate navele mari de desant Saratov, Cezar Kunikov și Novocherkassk, nava mică purtătoare de rachete Naberezhnye Chelny, nava mică antisubmarin Povorino, nava de patrulare Pavel Derzhavin și un grup de vedete.
Utilizatorii de pe Internet au semnalat faptul că navele mari de desant “sunt încărcate cu ceva”.
Anterior, pe 10 februarie, Rusia a mai emis notificări similare în Marea Azov, pentru perioada 13-19 februarie. Partea rusă a revenit însă asupra acestora și a renunțat la efectuarea manevrelor anunțate.
Comentariul autorului: Această săptămână pare să fie decisivă pentru evoluția situației de securitate din Regiunea Mării Negre. Este posibil ca, în cazul unui eșec înregistrat în ultimele negocieri purtate între Rusia și SUA, armata rusă să declanșeze o ofensivă pe teritoriul Ucrainei.
Probabil, dispozitivul naval principal întrebuințat în cazul unei invazii rusești va fi format în Marea Neagră, de unde vor fi executate lovituri cu rachete și, eventual, va fi debarcat desantul maritim la Odesa. În acest scop, partea rusă dispune de 10 nave mari de desant, între care se află și cele șase nave aduse de la Flota de Nord și Flota din Marea Baltică.
Marea Azov va fi utilizată ca o direcție secundară de atac, vizând localitățile ucrainene Mariupol și Berdyansk. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi folosite navele care au traversat acum Strâmtoarea Kerci și, eventual, altele care ar putea fi aduse în zilele următoare, inclusiv de la Flotila din Marea Caspică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News