Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia nu este interesată, pentru moment, de o alianță militară cu China
23 oct 2020 / 09:21
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este deschis ideii de a stabili o alianță militară între Rusia și China, dar nu pentru moment.

Vorbind în videoconferinţă în cadrul forumului Valdai de discuţii politice desfăşurat la Moscova, Putin a spus că, deși o astfel de alianță nu este luată în considerare în prezent, nu poate fi exclusă. El a reamintit că Rusia și China desfășoară în mod regulat exerciții militare comune și au obținut un mare succes în cooperarea militară - nu numai în ceea ce privește vânzările și achizițiile de arme, ci și în schimbul de tehnologii, inclusiv în zone sensibile, transmite Anadolu.

„Am presupus întotdeauna că relațiile noastre au atins un astfel de nivel de interacțiune și încredere încât, în general, nu avem nevoie de el, dar, în teorie, este foarte posibil să ne imaginăm această alianță militară. Cum se va dezvolta în continuare, viața ne va arăta. Nu ne stabilim o astfel de sarcină acum, dar, în principiu, nu o vom exclude. Vom vedea. În orice caz, suntem mulțumiți de starea relațiilor dintre Rusia și China în acest domeniu", a spus președintele.

 

Noul tratat START și China

 

În ceea ce privește posibila aderare a Chinei la Tratatul de reducere a armelor strategice (START) între Rusia și SUA, Putin a spus că Rusia susține ideea, dar este de datoria SUA, ca inițiator al ideii, să invite China la negocieri. Putin a menționat, de asemenea, că pactul sugerează înghețarea creșterii arsenalelor nucleare în limitele stabilite, dar în acest moment capacitățile chineze sunt mult mai mici decât aceste limite și nu poate decât să „înghețe inegalitatea”.

El a subliniat, de asemenea, că nu numai China ar trebui să semneze tratatul, ci și alte state nucleare, inclusiv cele care nu au statutul oficial de putere nucleară.

În ceea ce privește Rusia, Moscova nu luptă pentru oportunitatea de a extinde condițiile tratatului, dar consideră rezonabilă păstrarea a cel puțin unui instrument de control al armelor. Primul Tratat de reducere a armelor strategice, START I, semnat în 1991 între SUA și URSS, a intrat în vigoare în 1994.

Noul tratat START, semnat în 2010 de fostul președinte american Barack Obama și de președintele rus Dmitri Medvedev, stabilește o limită de cel mult 1.550 de focoase și 700 de rachete desfășurate, inclusiv inspecții pentru a verifica respectarea acordului.

Citește și: Vladimir Putin: China şi Germania sunt noile superputeri, SUA şi Rusia nu mai decid asupra problemelor lumii

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro