Rusia nu își mai poate ascunde slăbiciunea: După atacurile Ucrainei, bombardierele Tu-160 și Tu-95MS vor fi mutate. Realitatea din teren ar putea încurca planurile
Noul atac asupra aerodromului rusesc Engels, din regiunea Saratov, i-a făcut pe liderii militari ruși să decidă mutarea unor bombardiere.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ignat, a declarat că, după ultimele evenimente legate de atacul unei drone ucrainene asupra aerodromului din Engels, autoritățile ucrainene se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă lovitură masivă cu rachete de croazieră.
Atacul rachetelor rusești ar putea fi ”dublat” de dronele iraniene Shahed-136 și Shahed-131, mai arată Ignat.
Totuși, potrivit informațiilor ucrainene, primite de la americani, comandamentul rus a dispersat bombardierele Tu-95 purtătoare de rachete strategice, transferând o parte din aceste aeronave pe alte aerodromuri, ceea ce va îngreuna capacitatea bombardierelor rusești de a dezvolta misiuni de atac.
Foto: Imagini din satelit cu un bombardier strategic rusesc Tu-95, avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.
“În urma evenimentelor de ieri, se observă că acolo sunt dispersate avioanele, respectiv de pe aerodromul din Engels al Aviației Strategice. Desigur, un anumit număr de aeronave a mai rămas pe aerodrom, dar, până seara, activitatea aeronavelor inamice a fost redusă semnificativ”, a menționat Ignat.
Portalul rus topwar susține că Rusia va dispune în continuare de rachete de croazieră Kalibr, ce pot fi lansate de pe navele Flotei ruse din Marea Neagră. Navele purtătoare de rachete intră periodic în serviciul de luptă, în deplină pregătire pentru a folosi rachetele de croazieră împotriva teritoriului Ucrainei. În spatele rachetelor, pot urma dronele kamikaze, așa cum a precizat și oficialul ucrainean. Yuri Ignat a spus că apărarea antiaeriană ucraineană este pregătită să se întâlnească cu dronele rusești, pentru că a doborât deja 70 de UAV-uri în ultimele zile.
“În ultimele două săptămâni, Rusia a atacat teritoriul ucrainean cu drone de asalt din al doilea lot de UAV-uri iraniene, pe care l-a primit. Este vorba despre aproximativ 250 de drone. Până la 70 de drone au fost deja distruse de apărarea antiaeriană ucraineană”, a concluzionat Ignat.
Totuși, trebuie subliniat faptul că nu există atât de multe aerodromuri pentru aviația strategică a Rusiei. Și de aceea rușii s-ar putea să fie nevoiți să folosească aerodromuri precum cel de la Engels, chiar și după ce își dau seama că aceste baze militare se află în raza de acțiune a unor drone inamice, arată un expert militar ucrainean, citat de publicația NV.
”În primul rând, vorbim de lungimea pistei: lungimea ar trebui să fie de aproximativ 3,5 kilometri, iar aerodromul obișnuit are o pistă de 2,5 kilometri. Și, în al doilea rând, lățimea pistelor, pentru că toate avioanele strategice de aviație sunt echipamente destul de mari care pur și simplu nu se pot potrivi fizic pe aerodromurile de aviație tactică”, explică Mîkhailo Jirohov.
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
***
Comentariul autorului: Pe aerodromul din Engels (Regiunea Saratov) sunt dislocate două regimente de aviație aparținând Diviziei 22 Aviație de Bombardament a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Este vorba despre Regimentul 121 Aviație de Bombardament și Regimentul 184 Aviație de Bombardament. Primul dintre acestea dispune de 16 bombardiere strategice de tip Tu-160, din care o parte nu sunt operaționale, fiind supuse unor procese de reparații și modernizare. În dotarea celui de-al doilea regiment se află 18 bombardiere strategice de tip Tu-95MS.
Potrivit surselor deschise și rețelelor de socializare, după cel de-al doilea atac cu dronă asupra aerodromului din Engels, care a fost efectuat pe 26 decembrie, o parte dintre avioanele Tu-95MS au fost ridicate în aer și s-au deplasat în direcția est, cel mai probabil pe aerodromul din Ukrainka al Diviziei 326 Aviație de Bombardament. Deși pe același aerodrom sunt concentrat alte aproximativ 30 de avioane Tu-95MS, acesta se află la o distanță suficient de mare încât să nu poată fi lovit de dronele ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News