Rusia și Belarus au încheiat un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Controlul asupra acestora va fi asigurat de la Moscova
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies
Documentul reglementează, în special, modalitățile de păstrare a armelor nucleare nestrategice rusești într-un depozit special de pe teritoriul Republicii Belarus. De asemenea, acesta asigură controlul părții ruse asupra armamentelor, iar decizia de întrebuințare este menținută la Moscova.
,,Federația Rusă nu predă armele nucleare Republicii Belarus. Controlul asupra lor și decizia de a le folosi rămân la partea rusă”, a declarat Șoigu, citat de agenția de presă Interfax, în timpul semnării acordului.
Potrivit precizărilor acestuia, “în viitor, ar putea fi luate și alte măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea statului unional și pentru a răspunde situației politico-militare”.
Anterior, Șoigu declarase că “se lucrează la desfășurarea de arme nucleare nestrategice ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Belarus”. După cum a menționat acesta, complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M, capabile să întrebuințeze nu numai muniții convenționale, ci și ogive nucleare au fost predate părții belaruse.
“O parte dintre avioanele belaruse au fost reechipate pentru posibila utilizare a armelor nucleare. De asemenea, piloții au urmat o pregătire adecvată”, a spus Shoigu.
În luna martie a acestui an, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că a ajuns la un acord cu omologul său din Republica Belarus, Alexandr Lukașenko, privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul republicii. Într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin de la postul de televiziune Rusia 24, realizatorul emisiunii “Moscova. Kremlin. Putin”, șeful statului rus a declarat că partea rusă a transferat în Republica Belarus complexe de rachete Iskander, care pot fi purtătoare de arme nucleare tactice.
Pe 14 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost finalizată pregătirea piloților armatei belaruse în operarea avioanelor de atac Su-25. Potrivit mesajului transmis de la minister, la cursuri au fost predate noi metode de utilizare a mijloacelor moderne de distrugere ale aviației, inclusiv a muniției speciale.
De asemenea, pe 26 aprilie, reprezentanții ministerului au informat că militari din cadrul armatei Republicii Belarus au studiat în detaliu utilizarea muniției speciale tactice a complexului de rachete Iskander-M în timpul antrenamentelor desfășurate în Federația Rusă.
Comentariul autorului: Acordul dintre Federația Rusă și Republica Belarus a fost semnat pe fondul desfășurării la Minsk a unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
Pe lângă miniștrii apărării, la reuniune mai participă secretarul general al organizației și șeful Statului Major Întrunit al OTSC.
Pe agenda discuțiilor figurează teme privind provocările și amenințările la adresa securității militare în regiunea de securitate colectivă, aspecte legate de îmbunătățirea sistemului de răspuns la crize în formatul organizației, precum și o serie de alte probleme de interes reciproc.
Trebuie precizat faptul că ministrul armean al apărării, Suren Papikyan, nu este prezent la reuniunea de la Minsk. Acest lucru confirmă interesul din ce în ce mai scăzut al Armeniei pentru sfera de influență rusească și orientarea tot mai pronunțată a țării către statele occidentale.
Armenia reproșează Rusiei și OTSC sprijinul insuficient acordat în confruntările cu Azerbaidjanul pentru enclava Nagorno-Karabah.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News