Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Rusia şi China au blocat prin veto o rezoluţie ONU care cerea instituirea încetării focului în Idlib
19 sep 2019 / 20:27
Rusia şi China au recurs la dreptul lor de veto joi pentru a respinge o rezoluţie propusă de Germania, Belgia şi Kuweit în Consiliul de Securitate al ONU care cerea instituirea unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, text aprobat de ceilalţi 12 membri ai acestui for, potrivit France Presse.

Acesta este al 13-lea veto la care recurge Rusia în cazul unei rezoluţii ONU cu privire la Siria de la începutul conflictului din această ţară în 2011. Guineea Ecuatorială, membru nepermanent, s-a abţinut de la vot.

Textul respectivei rezoluţii a făcut obiectul unor negocieri timp de 15 zile. Rusia a pledat, fără succes, pentru ca încetarea focului să prevadă excepţii pentru 'operaţiunile teroriste' efectuate în provincia Idlib (nord-vest).

Solicitarea Rusiei a fost considerată inacceptabilă pentru autorii rezoluţiei, întrucât ar fi deschis calea pentru numeroase interpretări şi ar fi condus la posibile noi atacuri asupra unor obiective civile în Siria. Cei trei coautori ai textului au acceptat însă o referire la 'măsuri antiteroriste', cu condiţia să fie respectat dreptul internaţional, a subliniat Germania.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a denunţat 'explozia activismului umanitar' în rândul altor membri ai Consiliului de Securitate cu fiecare progres în preluarea sub control al teritoriului ţării de către regimul sirian.

'Este acelaşi cântec, teroriştii se transformă în reprezentanţi ai opoziţiei', a ironizat diplomatul rus. 'Rezoluţia a fost de la început sortită eşecului şi voi aţi divizat în mod deliberat Consiliul de Securitate', cu câteva zile înainte de Adunarea Generală anuală a ONU la nivel de şefi de stat şi de guvern, a acuzat el.

Raidurile continuă sporadic la Idlib după patru luni de bombardamente efectuate de regimul sirian. ONU avertizează din primăvară împotriva deteriorării situaţiei umanitare în această provincie unde trăiesc circa 3 milioane de persoane, între care 1 milion de copii.

Vezi și: Presa arabă anunță că Franța ar putea lansa atacuri aeriene asupra forțelor lui Bashar al Assad

Ştiri Recomandate

Strategie Naţională de Apărare a Ţării: Federaţia Rusă încearcă să‐şi consolideze statutul de putere în plan regional
Comemorarea protestului din piaţa Tiananmen la Hong Kong, forţele de ordine au făcut arestări
Fost şef al MI6: Pandemia cauzată de COVID-19 este rezultatul scăpării accidentale a virusului dintr-un laborator din Wuhan
Prezenţa militară sporită a Rusiei în Siria. Convoi rusesc de blindate, blocat de o patrulă militară americană (Foto/Video)
Michael White, un fost soldat american deţinut în Iran aproape 2 ani, a fost eliberat
Rusia monitorizează lansările de rachete de pe teritoriul SUA cu ajutorul unor sateliţi, parte din Sistemul unificat "Cupola"
Rușii reacționează după acuzele de 'clonare' a navelor portelicopter franceze Mistral
Trei minori, cercetaţi pentru activităţi de terorism. Aeroportul Henri Coandă- printre ţintele vizate