Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia și China au semnat o foaie de parcurs pentru o cooperare militară mai strânsă. Beijingul laudă modul în care rușii au „contracarat SUA”
25 noi, 08:37
Miniștrii Apărării ai Rusiei și Chinei, Serghei Șoigu, respectiv Wei Fenghe, au semnat, marți, o foaie de parcurs pentru legături militare mai strânse în perioada 2021 – 2025, arătând, totodată, înspre Statele Unite care și-au intensificat zborurile bombardierelor strategice în apropierea granițelor Rusiei și Chinei.

Acordul de cooperare militară dintre cele două mari puteri a fost semnat în regim online, miniștrii dându-și semnăturile în mod sincron pe documente, în timpul unui apel video.

În contextul evenimentului, cei doi oficiali „și-au exprimat interesul comun pentru intensificarea exercițiilor militare strategice și a patrulelor comune ruso-chineze”, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

„China și Rusia au fost parteneri strategici de mulți ani”, a declarat Șoigu. „Astăzi, în condiții de creștere a turbulențelor geopolitice și a potențialului tot mai mare de conflict în diferite părți ale lumii, dezvoltarea interacțiunii noastre este deosebit de relevantă.”

 

G Ad:

Rusia denunță misiunile bombardierelor americane de la granițele ei

 

Ministrul rus a subliniat numărul tot mai mare de zboruri ale bombardierelor strategice americane în apropierea granițelor ruse, precizând că au existat 30 de astfel de misiuni doar în ultima lună.

„Luna aceasta, în timpul exercițiului Global Thunder, desfășurat de forța strategică a SUA, 10 bombardiere strategice au exersat scenariul întrebuințării armelor nucleare împotriva Rusiei, simultan din direcțiile vest și est”, a declarat Șoigu, adăugând că s-au apropiat la limita celor 12 mile marine de granița cu Rusia.

Oficialul rus a remarcat, de asemenea, o creștere a numărului de zboruri cu bombardiere americane peste Marea Ohotsk, unde s-a exersat atingerea punctelor pentru lansarea rachetelor de croazieră, subliniind că acest fapt reprezintă o amenințare atât pentru Rusia, cât și pentru China.

„Într-un astfel de mediu, coordonarea ruso-chineză devine un factor de stabilizare în afacerile globale”, a declarat Șoigu.

 

China a lăudat Rusia pentru că a contracarat cu succes amenințările SUA

 

Wei a lăudat Rusia pentru că a contracarat cu succes, ceea ce el a descris drept presiunea și amenințările militare ale SUA.

Cei doi oficiali au salutat o serie de manevre comune care, au implicat avioane și nave militare.

Vineri, două bombardiere strategice rusești Tu-95MS și două bombardiere strategice chineze H-6K au zburat într-o patrulă comună deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est.

În octombrie, nave și avioane din cele două țări au desfășurat manevre comune în Marea Japoniei. Cu această ocazie un grup de zece nave militare aparţinând Chinei şi Rusiei au traversat, în premieră, îngusta strâmtoarea Tsugaru, care se află între cele două insule principale japoneze, Honshu și Hokkaido.

În august, Șoigu a vizitat China pentru a participa la un exercițiu militar comun, care a marcat prima dată când trupele ruse au participat la exerciții pe teritoriul chinez.

Chiar dacă Rusia și China au respins în trecut posibilitatea de a forma o alianță militară, președintele Putin a declarat anul trecut că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă. El a remarcat, de asemenea, că Rusia a pus la dispoziția Chinei tehnologii militare extrem de sensibile, care au contribuit la consolidarea semnificativă a capacității de apărare a Beijingului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro