Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina
Pe 2 martie, la Moscova, a avut loc o întâlnire între ministrul adjunct de Externe al Rusiei Mihail Galuzin și reprezentantul special al guvernului chinez pentru Afaceri eurasiatice și șef al delegației Chinei pentru soluționarea crizei din Ucraina, Li Hui. Evenimentul a fost anunțat într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.
Războiul ucraineano-rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Potrivit declarației ministerului, Rusia și China au făcut schimb de opinii „pe tema crizei ucrainene” - după cum numește China războiul rus împotriva Ucrainei.
„S-a afirmat că orice discuție despre o înțelegere politică și diplomatică este imposibilă fără participarea Rusiei și fără să se țină cont de interesele acesteia în domeniul securității”, a sintetizat rezultatele reuniunii Ministerului de Externe rus.
De asemenea, ministerul rus a notat că cererile adresate Moscovei și formatele de dialog propuse de Kiev și țările occidentale „nu fac decât să dăuneze perspectivelor unei reglementări și nu pot servi drept bază pentru aceasta.”
Kievul regretă neimplicarea Chinei în dezbaterile internaționale pe problema războiului din Ucraina
Deși China nu participă la discuțiile despre „formula de pace ucraineană”, Beijingul s-a abținut să critice principalele întâlniri organizate în lume de diferite țări și organizații.
Kievul și-a exprimat constant regretul că reprezentanții Chinei nu au fost prezenți în timpul discuțiilor despre „formula de pace ucraineană” - inclusiv pe marginea forumului economic de la Davos din ianuarie, unde reprezentanți din 80 de state au participat la lucrări.
Presa a relatat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să se întâlnească personal, în marja summitului, cu premierul chinez Li Qiang, dar delegația chineză a refuzat.
Zelenski a revenit apoi cu un mesaj în care preciza că, în spiritul respectării nivelului de reprezentare, este interesat de o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping.
Summitul de pace organizat de Elveția - speranțe multe, șanse puține
Următoarea întâlnire la care va fi discutat inclusiv planul propus de Zelenski pentru soluționarea pașnică a războiului va fi prima rundă a așa-numitului summit global pentru pace, care este așteptată să aibă loc în Elveția în următoarele luni.
Ucraina l-a invitat deja pe președintele chinez Xi Jinping la acest summit, dar nu intenționează să invite reprezentanți ai Federației Ruse. În opinia Kievului, în cadrul summitului poate fi elaborat un plan de pace, iar ulterior pregătit un document comun care va fi în final predat părții ruse.
Elveţia consideră însă că este necesar să se implice și Rusia în aceste discuții care pot deveni negocieri directe.
Însă, încă de la anunțarea intenției Elveției de a organiza prima reuniune a acestui summit, Rusia a calificat demersul drept „inutil” și a precizat că este sortit eșecului fără participarea sa.
Întrebat dacă Elveția a primit de atunci alte semnale pozitive din partea Rusiei, președintele elvețian Viola Amherd a declarat: „în acest moment, se pare că Rusia nu intenționează să ia parte la prima rundă a conferinței.”
Cu toate acestea, Amherd a ținut să precizeze că Elveția este „în curs de a începe [summitul] cu o participare foarte largă formată din țările BRICS, țări din lumea arabă, precum și din sudul global”.
Moscova a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să participe la nicio negociere bazată pe „formula de pace în 10 pași” a lui Zelenski, care conține printre punctele principale retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Vladimir Putin a numit negocierile plecate de la formula ucraineană „o încercare de a încuraja Rusia să-și abandoneze cuceririle” din Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News