Rusia și Japonia nu au reușit să facă pace după al Doilea Război Mondial, iar Kremlinul a venit acum cu motivul: SUA sunt de vină
Moscova și Tokyo nu au reușit să ajungă la un acord de pace de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În timp ce despre disputele teritoriale s-a vorbit de ani de zile ca fiind principala problemă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit luni cu un alt motiv. Potrivit acestuia, prezența trupelor americane în Japonia este de vină pentru tot.
„Alianța de apărare de facto este deja acolo și știm despre potențialul militar al Statelor Unite desfășurate în Japonia – aproape de granițele noastre, de altfel”, a spus Peskov reporterilor. „Acesta a fost întotdeauna un obstacol în rezolvarea uneia dintre principalele noastre probleme, problema acordului de pace”.
Rusia, sau predecesorul său, Uniunea Sovietică, și Japonia nu au încheiat niciodată un acord de pace după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol a fost întotdeauna disputa cu privire la arhipelagul Pacificului, pe care rușii îl numesc Insulele Kurile, iar japonezii Teritoriile de Nord.
După cum ne amintește Reuters, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a vorbit despre acest lucru și în ianuarie anul acesta, când a spus că, dacă Japonia vrea un acord de pace, trebuie să renunțe la revendicările sale teritoriale.
Moscova însăși s-a retras din discuțiile de pace în 2022, când a înghețat și toate proiectele economice comune legate de arhipelag. Motivul au fost sancțiunile japoneze împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Nu s-a înregistrat nicio îmbunătățire a relațiilor de atunci.
Summitul dintre premierul japonez Fumio Kishida și președintele american Joe Biden, care are loc săptămâna aceasta la Washington, este oferit ca o posibilă explicație pentru noul raționament al Kremlinului.
Premierul japonez va vizita Washingtonul, iar întâlnirea are ca scop abordarea legăturilor de securitate și economice dintre cele două țări. Kishida și Biden plănuiesc să discute despre cooperarea în echipamentele de apărare și îmbunătățirea structurii de comandă a SUA în Japonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News