Rusia a acuzat joi Ucraina că a amplasat circa 420 de mine navale în Marea Neagră şi Marea Azov, iar aproximativ zece dintre acestea s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
scris de Darius Muresan
Mina ucraineană care a ajuns în apele teritoriale românești din Marea Neagră. Sursă foto: Forțele Navale Române
Conform acestuia, forţele ucrainene au plantat în perioada 25 februarie - 4 martie circa 370 de mine navale în Marea Neagră şi alte circa 50 în Marea Azov, fiind vorba despre mine foarte vechi de tipul YaM-1.
''Ca urmare a furtunilor de pe Marea Neagră şi condiţiilor tehnice nesatisfăcătoare, cablurile de ancorare a circa 10 mine ucrainene s-au rupt. De atunci, sub influenţa vântului şi a curenţilor de suprafaţă, minele ucrainene s-au deplasat liber în partea vestică a Mării Negre, în direcţia sud'', explică Ministerul rus al Apărării.
Declaraţia acestuia survine după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat miercuri Moscova că minele care plutesc în derivă în Marea Neagră au fost eliberate de Rusia, care le-a preluat din stocurile de muniţii ucrainene de la Sevastopol după anexarea Crimeii în anul 2014.
''Pe lângă faptul că sechestrează şi distruge ambarcaţiuni maritime civile şi bombardează teritoriul Ucrainei de pe mare, Rusia a conceput o nouă formă de furt pe mare, în care foloseşte mine navale ca muniţie în derivă fără control. Dintre aceste mine în derivă sunt cele care au fost descoperite pe 26 şi 28 martie în faţa coastelor Turciei şi României'', susţine MAE de la Kiev.
România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.
Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că blochează 68 de nave comerciale străine în porturile sale de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării susţine că are deschis un coridor sigur pentru aceste nave în fiecare zi între orele 05:00 GMT şi 16:00 GMT pentru a putea ieşi din apele internaţionale ale Ucrainei în direcţia sud-vest, dar echipajele afirmă că autorităţile ucrainene interzic orice ieşire a vreunei nave străine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat lângă docuri. Incidentul a avut loc în primăvară, iar Marina chineză a încercat să ascundă pierderea, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării. Conform oficialilor, submarinul de atac a fost primul din noua linie de nave din clasa Zhou, aflată în construcție la un șantier naval de lângă orașul Wuhan. Submarinele din clasa Zhou au o pupă caracteristică în formă de X, concepută pentru a îmbunătăți manevrabilitatea sub apă.
Surse occidentale și regionale au informat că Iranul mediază discuțiile secrete aflate în desfășurare între Rusia și Houthi pentru a transfera rachete antinavă către grupul armat yemenit, o evoluție care evidențiază relațiile în creștere dintre Teheran și Moscova. Sursele confirmă că finalizarea acordului este legată de furnizarea de către Occident a armelor cu rază lungă de acțiune către Ucraina.
Pentagonul a publicat pentru prima dată o fotografie care arată un avion de luptă F-35 purtând o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM) AGM-158C.
În Rusia există temeri că în cazul unui război de mare intensitate cu NATO, Flota rusă a Mării Nordului ar fi paralizată și scoasă rapid din joc. Iar temerile nu sunt deloc neîntemeiate, căci rușii au mai pățit acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Publicația norvegiană FriFagbevegelse a informat, pe 24.09.2024, că distrugătorul rusesc Amiral Levchenko a tras un foc de avertisment în direcția unei nave de pescuit norvegiene, al cărei căpitan a refuzat să părăsească zona închisă în care se desfășurau exerciții ale Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Într-un articol publicat pe 22.09.2024, revista Forbes a semnalat faptul că Amiral Kuznețov, singurul portavion al Forțelor Navale ale Federației Ruse, nu a mai fost dislocat de opt ani și este din ce în ce mai puțin probabil să mai fie operaționalizat vreodată.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, pe 21.09.2024, în Orientul Îndepărtat a început executarea exercițiului naval ruso-chinez Belbu/Interacțiunea-2024.
Marina SUA a alocat peste 30 de milioane de dolari pentru achiziționarea și integrarea sistemelor AEGIS pentru distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, cu sediul în Moorestown, New Jersey, se ocupă de contract, iar finalizarea este prevăzută pentru iunie 2027.
Joi, 19 septembrie, în cadrul șantierul său naval din Lorient, Grup Naval a lansat la apă a doua fregată de apărare și intervenție (FDI), clasa Kimon, destinată Forțelor Navale ale Greciei.
Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
Ultimii doi ani au adus progrese semnificative în inovarea pe câmpul de luptă, cu implicații profunde asupra modului în care se desfășoară războiul modern. Cel mai nou document al Marinei SUA - ”Proiectul 33” - propune, printre altele, creșterea substanțială a numărului de drone maritime ce vor fi integrate în sistemul de luptă.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament aprobarea pentru achiziția unor vehicule amfibii de asalt americane de tip AAV-7. Potrivit documentului oficial consultat de DefenseRomania, e vorba de 44 de astfel de vehicule de asalt amfibii.
Guvernul danez a promis să transfere un alt lot de avioane de luptă F-16 Ucrainei în cursul acestui an, a relatat postul de radio danez DR pe 15 septembrie, citându-l pe ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen. „Danemarca va livra suplimentar avioane F-16 în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat Poulsen într-un comentariu pentru agenția de presă Ritzau după vizita sa la Kiev.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 16.09.2024, că, în raioane maritime din Marea Japoniei, nave de luptă ale Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) și Forțelor Navale ale Chinei au executat un exercițiu complex, cu trageri de artilerie și lansări de rachete.
În dimineața de 14 septembrie, Forțele Navale ucrainene au raportat o informație îngrijorătoare despre o prezență masivă în Marea Neagră a navelor de luptă rusești. O parte dintre ele sunt înzestrate cu rachete Kalibr. Rusia a desfășurat 16 nave militare în Marea Neagră, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, șapte sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, salva totală putând ajunge la 48 de rachete. Informația a fost prezentată public de Marina ucraineană, sâmbătă dimineața.
Fregatele poloneze prevăzute în proiectul AH140 (Miecznik) vor primi o suprastructură și sisteme de arme modernizate, ca parte a creșterii capacităților de luptă pe care Polonia le doreşte pentru forţele sale navale, potrivit publicaţiei Defence24.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, în după-amiaza zilei de luni, 09.09.2024, submarinul B-261 Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2024, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, a început executarea exercițiului strategic Ocean-2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific, Oceanul Arctic, Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică. (Video)
Portul rusesc Novorossiik a fost ținta unui atac al ambarcațiunilor fără pilot ucrainene în noaptea de 5 septembrie. Sirenele au început să sune la 1:20 dimineața.
În cadrul unui interviu acordat postului propagandistic de televiziune Zvezda al Ministerului rus Apărării, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Alexander Moiseev, a declarat, pe 02.09.2024, că în Marea Azov va fi creată o mare unitate operativă, care va fi responsabilă de situația din regiune.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.
În India, a avut loc ceremonia oficială de acceptare în Forțele Navale a unui nou submarin echipat cu rachete nucleare. Ministerul indian al Apărării a anunțat că submarinul „INS Arighaat”, cu propulsie nucleară, al doilea clasa Arihant, a fost pus în funcțiune în Marina Indiei, pe 29 august 2024.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au anunțat că, pe 29.08.2024, un submarin rusesc din clasa Kilo a părăsit Marea Baltică, fiind însoțit de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
Pierderile înregistrate în rândul militarilor nord-coreeni care participă de partea Federației Ruse la operațiile militare împotriva Ucrainei sunt estimate la aproximativ 1.100 de persoane, după cum a informat luni, 23 decembrie, agenția Renhap, citând surse sud-coreene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O analiză militară recentă susține utilitatea pe câmpul de luptă a unui avion de vânătoare stealth de generația a VI-a, după cum informează Breaking Defense. Cu toate acestea, decizia finală privind platforma Next Generation Air Dominance (NGAD) aparține acum administrației Trump. O analiză recentă a Forțelor Aeriene ale SUA susține dezvoltarea unui nou avion de luptă cu echipaj, de ultimă generație, relatează publicaţia Breaking Defense pe baza consultării mai multor surse oficiale americane. Acesta decizie ar fi o constatare care coincide cu o dezbatere de actualitate privind viitorul programului Next Generation Air Dominance (NGAD), în valoare de câteva miliarde de dolari.
„Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson la summitul Nord-Sud găzduit de Finlanda în acest weekend. La summit au participat liderii Finlandei, Italiei, Greciei și Suediei, precum și conducerea politicii externe a UE. Subiectele summitului au fost apărarea UE, Ucraina și migrația, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Presa rusă a informat că, în ultimele zile, navele mari de desant Ivan Gren (Proiect 11711), Alexander Shabalin și Alexander Otrakovsky (Proiect 775) aparținând Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre portul sirian Tartus.
În fața reducerilor bugetare de după Războiul Rece, Forțele Aeriene ale SUA au continuat să investească în celebrul şi costisitorul avion de luptă F-22 Raptor, în parte din cauza unui motiv poate neașteptat: îngrijorările cu privire la apărarea aeriană siriană. Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a vorbit recent despre rolul pe care apărarea aeriană siriană la jucat în dezvoltarea proiectului militar care a dat naştere avionului F-22.
Un incident recent în care dronele ruseşti de tip FPV au atacat un tanc Abrams operat de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk evidențiază rezistenta tancului american, dar și ingeniozitatea echipajului, care a reușit să suporte multiple lovituri directe fără a suferi pierderi. Deși tancul a fost avariat, protecția tancului a permis echipajului să supraviețuiască, subliniind necesitatea modernizării echipamentelor de luptă pentru a contracara amenințările emergente precum dronele FPV.
Rusia a început construcția adăposturilor pentru aeronave la baza aeriană Primorsko-Akhtarsk, în Krasnodar Krai, ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu raza lungă de acţiune împotriva aviației rusești. Imaginile realizate din satelit confirmă expansiunea semnificativă a lucrărilor de construcție, inclusiv realizarea structurilor metalice și turnarea betonului pentru a oferi un nivel mai mare de protecție avioanelor, în special împotriva dronelor și rachetelor ucrainene.
Se crede că regimul nord-coreean a transferat sisteme de rachete KN-15 (Pukguksong-2) în Rusia, conform informaţiilor relatate de publicaţia ucraineana Militarnyi. Un material apărut pe un canal de Telegram arată vehicule cu forme cilindrice asemănătoare rachetelor Pukguksong-2, care aparent au fost transportate prin Rusia. De asemenea, Coreea de Nord are o colaborare mai strânsă cu Rusia în domeniul tehnologiei militar și a armamentului, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru securitatea internațională.
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.12.2024, în portul Kaspiysk din Marea Caspică, s-a desfășurat o ceremonie solemnă de acceptare în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse a navei mici purtătoare de rachete (MRK) Tucha, Proiect 22800.
Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a informat că în seara zilei de vineri, 20 decembrie, au fost efectuate lovituri majore împotriva centrelor de comandă și control ale grupării Houthi și a instalațiilor de depozitare a rachetelor din vestul Yemenului.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Polonia a dat undă verde atât avioanelor de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Armatei poloneze, precum și sistemelor de apărare antiaeriene să doboare drone sau rachete rusești.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Franța a început vineri, 20 decembrie, să retragă trupele din Ciad, după cum a declarat Ministerul Forțelor Armate din Ciad, în contextul în care luna trecută N’Djamena a încetat brusc cooperarea militară cu fosta putere colonială.
Șeful Guvernului de Unitate Națională Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, și-a exprimat joi temerile că țara sa va deveni o arenă pentru conflicte între țări, în urma informațiilor despre transferul de arme rusești din Siria după căderea președintelui acestei țări, Bashar al-Assad, în timp ce Națiunile Unite urmăresc retragerea forțelor străine și prevenirea ingerințelor externe, ca o condiție necesară pentru progresul către o soluție politică care să ducă la unificarea instituțiilor țării și la organizarea alegerilor.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul din oraşul rus Kazan, a anunţat sâmbătă autoritatea rusă pentru aviaţia civilă, Rosaviatsia, transmit Agerpres și Reuters. Anunţul vine după un atac ucrainean cu drone asupra oraşului.
Decenii la rând investițiile Germaniei în apărare au fost inexistente, în ciuda faptului că discutăm despre cea mai puternică economie a Europei. Moștenirea celui de-al Doilea Război Mondial și arhitectura geo-strategică de după Războiul Rece încheiat cu înfrângerea URSS au contribuit la lipsa de investiții militare a Berlinului.
Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie Agerpres care citează Financial Times (FT).
Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
Fondatorul Armatei Siriene Libere, generalul de brigadă Riad Al-Asaad, a făcut public faptul că din 2017 s-au făcut eforturi mari pentru a se pregăti răsturnarea guvernului Assad și a se ajunge la acest moment crucial.
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă, notează Agerpres și AFP.
Membri ai delegaţiei Statelor Unite la Adunarea Parlamentară a NATO au apreciat vineri într-un comunicat "rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene" şi în acest context şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu "eforturile ruse de a submina şi influenţa procesul electoral" din ţara noastră.
În dimineața zilei de 20.12.2024, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri au fost avariate. O serie de incendii au izbucnit în mai multe locuri din capitală, care, potrivit autorităților locale, au fost cauzate de fragmente de la rachetele doborâte.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a recunoscut în timpul unei conferințe de presă de joi, 19 decembrie, că numărul de trupe americane în Siria este mult mai mare decât a raportat anterior administrația Biden-Harris. În timp ce Pentagonul a susținut luni de zile că în Siria mai sunt dislocați doar aproximativ 900 de militari americani, în realitate numărul acestora este de aproximativ 2.000.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat că Statele Unite ar trebui să desfășoare sistemul de rachete anti-balistic THAAD în Ucraina pentru a-l testa împotriva noii rachete ruseşti ,,Oreshnik'', argumentând că acest sistem este inferior sistemului rusesc S-400. Deși Ucraina a solicitat acest sistem în contextul agresiunii ruse, Pentagonul a respins desfășurarea sa în țară, menționând diferențele dintre conflictele din Ucraina și cele din Orientul Mijlociu. Putin a adăugat că observațiile legate de utilizarea sistemului ar putea aduce soluții tehnice valoroase pentru Rusia.