Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia spune că nu există planuri concrete despre negocieri pentru o încetare a atacurilor asupra zonelor civile
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres, EFE și Reuters.
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibilitatea de a discuta pe această temă', a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic.

Peskov a afirmat că o încetare a atacurilor asupra infrastructurilor civile trebuie să specifice în mod clar în ce situații aceste facilități pot constitui o țintă militară și în care situații nu.

'Președintele (Putin) a explicat complexitatea acestei probleme chiar ieri (luni), când a răspuns unei întrebări din partea jurnaliștilor. Adică, atunci când vorbim despre facilități de infrastructură civilă, este necesar să diferențiem clar în ce situații acestea pot fi ținte militare și în care nu', a spus Peskov.

El l-a citat pe Putin spunând că o instalație civilă ar putea deveni o țintă militară dacă combatanți inamici pot fi depistați acolo. 'Prin urmare, există aici nuanțe care trebuie discutate', a spus Peskov, citat de Reuters.

Putin a declarat luni că va lua în considerare propunerea lui Zelenski și că este gata să o discute în format bilateral cu Ucraina, dar a susținut că forțele ucrainene ocupă adeseori poziții în instalații civile, transformându-le în ținte militare.

Întrebat dacă interdicția lui Zelenski de a negocia cu Putin ar putea constitui un obstacol în calea contactelor dintre Moscova și Kiev, Peskov a răspuns că, dacă partea ucraineană dorește să facă acest lucru, ar trebui să 'elimine din punct de vedere juridic' obstacolele din calea acestor contacte.

El se referea la decretul lui Zelenski din 2022, care interzice negocierile cu Vladimir Putin, după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care forțele ruse le controlează parțial.

'Președintele Putin și-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a rezolva problemele prin negocieri', a mai susținut purtătorul său de cuvânt.

Ambele părți se află sub presiunea să demonstreze progrese în vederea încheierii războiului, care a intrat deja în al patrulea an, după ce președintele american Donald Trump a amenințat săptămâna trecută că se va retrage din eforturile de negocieri dacă cele două părți nu manifestă deschidere pentru a ajunge la un acord, notează Reuters.
Zelenski declarase luni că Ucraina este pregătită pentru orice formă de discuție destinată să pună capăt atacurilor asupra instalațiilor civile.

'Ucraina își menține propunerea de a nu lovi cel puțin ținte civile. Și așteptăm un răspuns clar din partea Moscovei', a spus el. 'Suntem pregătiți pentru orice discuție despre cum am putea realiza acest lucru'.

Întrebat de jurnaliști care este răspunsul Kremlinului, Peskov a declarat că subiectul trebuie discutat ținându-se cont de experiența armistițiului de Paște de 30 de ore pe care Putin l-a declarat la sfârșitul săptămânii trecute.

El nu a precizat legătura dintre cele două aspecte. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că a încălcat armistițiul de Paște de nenumărate ori și că a încălcat în mod repetat o înțelegere negociată de SUA luna trecută privind interzicerea atacurilor asupra obiectivelor energetice, precum rețelele electrice și rafinăriile de petrol.

În cursul conflictului, au fost uciși civili atât în Ucraina, cât și în Rusia, însă mult mai numeroși de partea ucraineană, notează Reuters.

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise pe 13 aprilie într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî, în ceea ce Kievul a declarat a fi atac deliberat asupra civililor. Rusia susține că a lovit o reuniune a ofițerilor ucraineni.

Referitor la acest atac, Putin a recunoscut luni - într-un interviu transmis de postul public de televiziune Rossia-1- că Moscova a lovit într-adevăr 'ținte civile', susținând că acestea ar fi căpătat o conotație militară.

'...Bunăoară, atacul forțelor noastre asupra Centrului de conferințe al Universității din Sumî. Este acesta un obiectiv civil? Da, e civil. Dar acolo avea loc o ceremonie de premiere a celor care au comis crime în regiunea Kursk - atât din unități ale Forțelor armate ucrainene, cât și naționaliști. Și aceștia sunt oamenii pe care noi îi considerăm criminali, care trebuiau să primească o pedeapsă meritată pentru ceea ce au făcut în regiunea de graniță, inclusiv în Kursk. Și au primit-o. Acest lucru a fost făcut tocmai pentru a-i pedepsi', conform portalului independent rus Meduza.io.

'Sau se desfășoară tot felul de reuniuni în restaurante...unde se adună oameni care merită cea mai gravă pedeapsă pentru crimele pe care le-au comis. S-a întâmplat și asta. Restaurantul este folosit pentru adunări, întâlniri, conferințe, oamenii sărbătoresc ceva acolo și beau vodcă. Și astfel de ținte am lovit', a afirmat Putin, referindu-se probabil la atacul de la Krivoi Rog la începutul lunii aprilie.

Și la Sumî, și la Krivoi Rog, rachetele lansate de Rusia au lovit alături de țintele declarate de Moscova - în primul caz piața centrală, în al doilea - un loc de joacă pentru copii, de altfel, printre cei peste 20 de morți, 9 au fost copii, dintre care cel mai mic avea doar trei ani, potrivit media ucrainene.

De la începutul invaziei rusei pe scară largă în Ucraina, trupele ruse au lovit infrastructuri civile ucrainenene. Cu toate acestea, autoritățile ruse au negat până acum că ar fi vizat obiective civile, declarând că bombardează doar ținte militare, notează Meduza.io.

Zelenski a subliniat luni că 'sarcina principală' a discuțiilor între Ucraina, SUA și țările europene, care vor avea loc miercuri la Londra, va fi de a face presiuni pentru o încetare necondiționată a focului.

Ucraina a acceptat luna trecută, în principiu, o încetare completă a focului pentru 30 de zile, însă Putin a răspuns cu o listă lungă de condiții pentru punerea acesteia în aplicare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Parteneriatul Teheran-Moscova, fără limite? Rusia reacționează la dezmembrarea celui mai important aliat al său: Există țări pregătite să transfere arme nucleare Iranului
Ucrainenii încă mai au un picior în regiunea Kursk. Care e situația pe linia frontului din Ucraina
Se sinucide regimul ayatollahilor? Iranul spune că va răspunde atacului SUA: „Voi ați început, noi vă vom termina”
După ce a fost lovit de SUA, Iranul a lansat 30 ce rachete balistice către Israel
SUA au folosit prima dată în istorie 14 bombe GBU-57 MOP care ”forează” în stâncă, în cea mai amplă desfășurare de bombardierele B-2 din istorie
Unele companii occidentale încă mai livrează Rusiei echipamente folosite la producerea de armamente
Rusia își crește producția de kamikaze, dar valurile de Shahed ar putea deveni istorie. Soluția: Un zid de drone
„Un succes uriaș”. Israelul l-a lichidat pe șeful operațiunilor speciale iraniene, coordonatorul atacului de la 7 octombrie / Portavionul Nimitz va ajunge în regiune înainte de termen
Iranul, făcut șah-mat. Teheranul mai poate folosi în siguranță doar rachete cu rază lungă Sejil-1, capabile să lovească Israelul în 7 minute
Unde ar putea fi uraniul puternic îmbogățit al Iranului? AIEA: ”Teheranul nu ne-a informat în detaliu despre nimic”
Zeci de mii de nord-coreeni, trimiși în fabricile de drone din Rusia, în perspectiva transferului de tehnologie
Trump a aprobat deja planurile de atac ale bombardierelor B-2 asupra Iranului. Nu a luat încă decizia finală de a „apăsa butonul”
Rușii au ales o direcție prioritară pe frontul din Donbas. Blindatele rusești au ieșit destul de șifonate din ultimele atacuri (VIDEO)
SUA se pregătesc de un posibil impact: Toate avioanele și navele vulnerabile la atacurile Iranului au fost relocate
Sursă de la Casa Albă: „Trump a autorizat atacul, așteaptă informații suplimentare de la Teheran”
Putin devine mai flexibil și se declară pregătit să-l întâlnească pe Zelenski, însă doar în etapa finală a discuțiilor
Bombardarea Iranului de către SUA divizează MAGA. Cum sunt împărțite opiniile în mișcarea trumpistă cu privire la un atac militar american
Rusia a trecut la un nou nivel al războiului. Este nevoie de mobilizarea comunității internaționale pentru a convinge Moscova să accepte pacea – Zelenski
Urmează și bombe de tip „bunker-buster”? Cine e generalul american prin care SUA ar putea da lovitura de grație Iranului
După ce Trump a cerut Iranului „capitularea necondiționată” în fața Israelului, Khamenei a anunțat că „marea bătălie începe”
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Israelienii atacă din nou Teheranul, rachete zboară din Iran spre orașele israeliene
Trump anunță că lichidarea lui Khamenei este încă pe masă: ”E o țintă ușoară, dar nu îl vom ucide, cel puțin nu încă”
IDF anunță că l-a ucis pe noul comandant militar al Iranului pe timp de război
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Performanță uluitoare a apărării antiaeriene ucrainene: Rușii au înconjurat Kievul din toate părțile cu atacuri cu drone și rachete în încercarea de a îngenunchea capitala
A fost din nou o noapte grea pentru Iran. Israelul a efectuat mai multe „lovituri de mare anvergură” asupra țintelor militare iraniene
Rusia continuă atacurile masive asupra Ucrainei. Capitala Kiev a fost supusă unor puternice lovituri cu rachete și drone
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel