Moscova amplifică tensiunile cu Kievul. Rusia ţine blocate două porturi ucrainene de la Marea Azov
Două porturi ucrainene de la Marea Azov, Berdiansk şi Mariupol, sunt efectiv blocate de Rusia în timp ce navele au interdicţie să plece şi să intre, a anunţat joi ministrul ucrainean al infrastructurii, Volodîmir Omelian.
În total, 35 de nave au fost împiedicate să efectueze operaţiuni normale şi numai vasele care se deplasează spre porturile ruseşti de la Marea Azov sunt lăsate să intre, a declarat el pe Facebook, citat de Reuters.
,,Obiectivul este clar - prin instituirea unei blocade asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să scoată Ucraina afară din teritoriul nostru - teritoriu care este al nostru în virtutea tuturor legilor internaţionale relevante", potrivit ministrului ucrainean.
Omelian a declarat că 18 nave aşteaptă intrarea în Marea Azov, patru la Berdiansk şi 14 la Mariupol. Există de asemenea o linie de nouă nave gata să părăsească Marea Azov şi opt alte vase care aşteaptă în porturi să plece.
Cerealele şi oţelul domină transporturile în porturile de la Marea Azov.
Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor duminică în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, pentru ceea ce a spus că a fost o intrare a lor ilegală în apele ruseşti - o acuzaţie respinsă puternic de Ucraina.
Sechestrarea acestor nave a crescut tensiunea la cel mai înalt nivel după 2015, când rebelii sprijiniţi de Moscova s-au ridicat împotriva guvernului de la Kiev în regiunea estică Donbas, declanşând un război ce a ucis zeci de mii de persoane.
De la începutul anului, prin intermediul pazei de coastă, Rusia desfăşoară o amplă operaţiune de agresiune asupra navelor ucrainene de transport care tranzitează strâmtoare Kerci.
Numai în perioada 29 aprilie - 9 iulie 2018, au fost reţinute abuziv 93 de nave, iar pe 21 august, Oleh Slobodian, asistent al șefului serviciului de grăniceri al Ucrainei, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, autorităţile ruse au reţinut până în prezent 150 de nave.
De la deschiderea podului Kerci, ce asigură o legătură între Crimeea şi Rusia, garda de coastă a Rusiei blochează nave comerciale ucrainene în Marea Azov.
Inclusiv Departamentul de Stat al SUA a cerut, pe 30 august, Rusiei să înceteze "hărţuirea traficului maritim internaţional" în Marea Azov şi strâmtoarea Kerci şi a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Ucraina.
,,Acţiunile Rusiei pentru a perturba tranzitul maritim constituţie noi exemple din campania sa în curs de desfăşurare pentru subminarea şi destabilizarea Ucrainei, precum şi de dispreţ faţă de normele internaţionale", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News