Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia va aduce nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică în Marea Neagră și în Marea Mediterană
14 feb 2022, 10:59
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.02.2022, că Ministerul rus al Apărării a decis formarea în cadrul Flotilei din Marea Caspică a unor detașamente operative de nave, care să participe la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, acestea vor fi trimise în Crimeea și în portul sirian Tartus, pentru consolidarea grupărilor operative ale Forțelor Navale din aceste regiuni.

Baza acestor mari unități va fi formată din nave care au în înzestrare rachete moderne, respectiv rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. Experții militari ruși consideră că apariția lor în Marea Neagră și Marea Mediterană va întări flota rusă pe direcția strategică sud și va deveni un factor suplimentar de descurajare pentru un adversar potențial.

“Sniperii” caspici

După cum a precizat pentru Izvestia o sursă din mediul militar, decizia de formare a unor detașamente operative de nave din compunerea Flotilei din Marea Caspică pentru desfășurarea serviciului de luptă în Marea Neagră și Marea Mediterană a fost deja luată.

Acestă flotilă dispune de o grupare puternică de nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. În primul rând, este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M și navele grele de patrulare Proiect 11661, clasa Ghepard. Tocmai acestea vor reprezenta baza noilor detașamente operative. 

În prezent, în compunerea Flotilei din Marea Caspică se află patru nave purtătoare de rachete Kalibr și Onyks. Este vorba despre trei nave din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și de nava de patrulare Daghestan. Încă o navă de patrulare, Tatarstan, este dotată cu rachete de croazieră de mare precizie H-35.

De asemenea, Flotila din Marea Caspică dispune de încă trei nave moderne purtătoare de artilerie Proiect 21630, clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala. Potrivit precizărilor surselor citate de Izvestia, în primul rând, navele din cadrul acestui proiect vor fi direcționate către Marea Neagră și Marea Mediterană.

În trecut, navele de luptă ale Flotilei din Marea Caspică au mai participat, în mod episodic, la marșuri de lungă durată. În anul 2018, în Marea Mediterană au îndeplinit misiuni navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk și Veliky Ustyug, iar în 2019 Uglich și Veliky Ustyug. În apropierea coastelor Siriei, acestea au îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Baza acestora în regiune a fost reprezentată de portul sirian Tartus.

În cursul anului trecut, un detașament al Flotilei din Marea Caspică format din 15 nave s-a aflat în Marea Neagră. Acesta a participat la o serie de exerciții, în timpul cărora a fost exersată cooperarea cu forțele Flotei ruse din Marea Neagră.

Marinarii Flotilei din Marea Caspică au experiență în ceea ce privește întrebuințarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr. Aceștia au fost primii care au executat atacuri cu acest tip de rachete asupra unor obiective ale adversarului. În anul 2015, trei nave mici purtătoare de rachete, Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug, precum și nava de patrulare Daghestan, au tras din Marea Caspică asupra unor poziții ale teroriștilor din Siria. Astfel, 26 de rachete de tip Kalibr au lovit ținte terestre, la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Aceste lansări i-au făcut pe marinarii caspici celebri în lume.

 

Mările din sud

 

Șefa Departamentului de Management și Tehnologii Sociale de la Institutul de Nord-Vest al Academiei Ruse de Economie Națională și Administrație Publică, Inna Vetrenko, consideră că Estul Mării Mediterane și Regiunea Mării Negre sunt două raioane importante pentru Rusia din punct de vedere geopolitic.

“Trebuie să fim prezenți acolo, alocând forțele militare necesare în acest scop. Acum, Ucraina este punctul cel mai exploziv. Nu vrem război și nu pledăm pentru escaladare, dar, în situația actuală, trebuie să ne asigurăm securitate. Navele suplimentare vor fi un factor de descurajare în Regiunea Mării Negre. Nici întărirea forțelor din Marea Mediterană nu va fi de prisos. Forțele noastre de acolo influențează situația din sudul Europei, Orientul Mijlociu și Siria și, de asemenea, ajută la împingerea grupărilor de nave ale NATO mai departe de granițele ruse”, a precizat Vetrenko.

În acest an, Forțele Navale ale NATO și-au intensificat prezența în Marea Mediterană. În prima parte a lunii februarie, portavioanele Harry S. Truman din SUA, Charles de Gaulle din Franța și Cavour din Italia au desfășurat exerciții în regiune. Acetea au exersat interacțiunea pentru desfășurarea de activități comune.

De asemenea, la manevre au participat distrugătoare, fregate și două submarine.

În plus, pentru a sprijini acțiunile NATO în regiune, pe 07 februarie, în Marea Mediterană a apărut și fregata Montreal aparținând Forțelor Navale ale Canadei.

După cum a declarat pentru Izvestia fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Valentin Selivanov, estul Mării Mediterane a fost întotdeauna important pentru Rusia.

“Trebuie să contracarăm amenințările din această regiune. Prin urmare, forțele noastre vor avea sediul la Tartus, pentru a se putea opune navelor care operează în estul Mării Mediterane. Acolo pot fi foarte utile navele mici purtătoare de rachete. În pofida dimensiunilor reduse, acestea dispun de rachete ce pot lovi atât ținte maritime, cât și ținte de coastă. Navele nu trebuie să se deplaseze la distanță, iar atunci când este necesar, pot să intervină și să lovească mijloacele adversarului”, a spus Selivanov.

 

Navele Buyan merg spre sud

 

În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse includ nouă nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M, care fac parte din structura Flotei din Marea Baltică, Flotei din Marea Neagră și Flotilei din Marea Caspică. Încă trei nave Proiect 21631 se află în construcție. Navele de acest tip sunt concepute pentru distrugerea țintelor maritime și terestre. La bordul navelor se află opt lansatoare prntru rachete de croazieră Kalibr sau rachete antinavă Onyks. Acestea mai dispun de o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și un complex de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.

De asemenea, pentru Forțele Navale au fost construite două nave de patrulare Proeict 11661: Tatarstan și Daghestan.

Nava amiral a Flotilei din Marea Caspică, Daghestan, are opt lansatoare pentru rachetele de croazieră Kalibr. Tatarstan este dotată cu complexul de rachete antinavă Uran, care întrebuințează rachete de tip H-35.

Rachetele de croazieră Kalibr dispun de un focos perforant exploziv cu o greutate de 450 de kilograme. Acestea pot fi lansate la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Racheta supersonică Onyks are un focos cu o greutate de 300 de kilograme. Aceasta poate executa lovituri nu numai împotriva navelor, ci și asupra țintelor terestre, la o distanță de până la 500 de kilometri.

Armamentele de bază ale navelor mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan include o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și una AK-306, cu calibrul de 30 de milimetri, destinate pentru lupta împotriva țintelor aeriene, maritime și terestre, precum și o instalație de lansare de tip Grad-M.

Comentariul autorului: Probabil, în orele sau zilele următoare, din Marea Caspică vor ieși, pe canalul Volga-Don, cele trei nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și cele trei nave mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala.

Până în prezent, nava de patrulare Daghestan nu a mai ieșit din Marea Caspică și probabil va rămâne în continuare în regiune, iar nava de patrulare Tatarstan este inactivă, fiind supusă unor reparații planificate.

Cu siguranță, cel puțin două din cele trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr vor rămâne în Marea Neagră, pentru a participa la un eventual atac împotriva Ucrainei, iar restul se vor deplasa în Marea Mediterană.

În prezent, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus se află o escadră navală rusească formată din:

- submarinul Novorossiysk;

- submarinul Krasnodar;

- submarinul Sankt Petersburg;

- crucișătorul Mareșal Ustinov;

- crucișătorul Varyag;

- distrugătorul Viceamiral Kulakov;

- distrugătorul Amiral Tributs;

- fregata Amiral Kasatonov;

- fregata Amiral Grigorovici;

- nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo;

- nava de patrulare Dmitry Rogachev;

- dragorul Vladimir Emelyanov;

- petrolierul Boris Butoma;

- petrolierul Viceamiral Paromov;

- petrolierul Vyazma;

- nava de cercetareelectronică Vasily Tatishchev.

Trebuie remarcat faptul că între acestea se află șapte platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv trei submarine (Novorossiysk, Krasnodar și Sankt Petersburg) și patru nave de suprafață (Amiral Kasatonov, Amiral Grigorovici, Orekhovo-Zuevo și Dmitry Rogachev).

În orele și zilele următoare, cel puțin două dintre acestea (fregata Amiral Kasatonov și un submarin (Novorossiysk sau Krasnodar) urmează să se deplaseze în Marea Neagră.

Pe de altă parte, în prezent, în Marea Neagră se află deja 11 platforme purtătoare de rachete Kalibr (patru submarine și șapte nave de suprafață).

Adăugând cele trei platforme ale Flotilei din Marea Caspică (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), rezultă faptul că Federația Rusă va concentra în Marea Neagră și Marea Mediterană un total de 21 de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, din care 15 în Marea Neagră.

În cazul unui eventual conflict, toate aceste platforme vor putea lovi ținte de pe teritoriul Ucrainei, fiind capabile să lanseze, la o salvă peste 150 de rachete de croazieră Kalibr.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Problemele se țin lanț pentru Flota rusă din Marea Neagră: Submarinul Novorossiysk va fi inactiv minim trei luni
Demonstrație de forță a Franței (Video): Portavionul Charles de Gaulle și distrugătorul Chevalier Paul au interceptat ținte aeriene
Belgorod provoacă panică mai mult prin presă. De ce Rusia nu va disloca „submarinul nuclear al apocalipsei” în Marea Neagră
Vor să răzbune Moskva. Rușii au pus ochii pe noua corvetă a Ucrainei, “Hatman Ivan Mazepa”, considerând că trebuie distrusă
Marea Britanie se pregătește pentru acțiuni subversive ale Rusiei împotriva infrastructurii subacvatice
”Există 5 nave rusești purtătoare de rachete Kalibr”. Rusia mai păstrează în Marea Neagră 8 nave de război
Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei
Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene
Fregata franceză Normandie a escortat submarinul rus Novorossiysk, care întâmpină posibile probleme tehnice
SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
Marea Britanie vrea securizarea rezervelor de gaz ale Libiei: Prima navă a Marinei Regale care acostează în portul Tripoli, după opt ani
Marinarii ruși au închis intrarea în Golful Sevastopol, unde se află baza navală principală a Flotei din Marea Neagră
Infanteriștii marini români s-au antrenat pentru respingerea unui desant aerian pe Dunăre, pe baza scenariilor din Ucraina (Foto)
SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Submarine românești în Marea Neagră? Frunzulică: România ar trebui să înceapă cu o dronă submarin cu capacități de lovire
Statele Unite şi Coreea de Sud au început manevre navale comune pentru a răspunde la provocările nord-coreene
Premieră în Marea Mediterană: Marea Britanie desfășoară un Grup de luptă la litoral
Demonstrație de forță americano-britanică (Video). USS Boone, scufundată după ce a fost lovită în premieră și de rachete Paveway IV lansate de un Eurofighter
Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată
Se semnează contractul pentru corvetele României? Noua OUG deschide calea unui acord cu modificări importante
O dronă maritimă kamikaze ucraineană, descoperită în apropierea bazei ruse din Sevastopol, Crimeea
SUA vor să deschidă o bază navală la doi pași de Marea Neagră: Portul Alexandroupolis este situat la 40 de km de granița cu Turcia
U.S. Navy a renunţat la o altă navă construită în cadrul programului Littoral Combat Ships. Coronado [LCS-4] a fost trasă la cheu
Submarine nucleare rusești au lovit ținte navale în timpul unor trageri cu rachete de croazieră Granit și Onyks în Arctica
Polonia a inaugurat un canal către Marea Baltică și va evita astfel apele teritoriale rusești
Flota rusă din Marea Neagră rezolvă parțial problemele cu apărarea antiaeriană: Prima navă Karakurt cu complexul Pantsir-M
După România și programul bateriilor de coastă, Spania alege și ea NSM. Madridul va înlocui rachetele antinavă Harpoon
Egiptul vrea să cumpere submarine franceze Barracuda și rachete de croazieră, dar Franța ezită

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Forțele Armate ale Rusiei au început noul an de instrucție, care se va desfășura sub spectrul conflictului din Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei
Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși
Șoigu spune că sistemele Tornado-S și 2S7 Pion distrug în Ucraina tehnică occidentală, dar Rusia ar trebui să folosească mai multe arme moderne