Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Baza acestor mari unități va fi formată din nave care au în înzestrare rachete moderne, respectiv rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. Experții militari ruși consideră că apariția lor în Marea Neagră și Marea Mediterană va întări flota rusă pe direcția strategică sud și va deveni un factor suplimentar de descurajare pentru un adversar potențial.
“Sniperii” caspici
După cum a precizat pentru Izvestia o sursă din mediul militar, decizia de formare a unor detașamente operative de nave din compunerea Flotilei din Marea Caspică pentru desfășurarea serviciului de luptă în Marea Neagră și Marea Mediterană a fost deja luată.
Acestă flotilă dispune de o grupare puternică de nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. În primul rând, este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M și navele grele de patrulare Proiect 11661, clasa Ghepard. Tocmai acestea vor reprezenta baza noilor detașamente operative.
În prezent, în compunerea Flotilei din Marea Caspică se află patru nave purtătoare de rachete Kalibr și Onyks. Este vorba despre trei nave din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și de nava de patrulare Daghestan. Încă o navă de patrulare, Tatarstan, este dotată cu rachete de croazieră de mare precizie H-35.
De asemenea, Flotila din Marea Caspică dispune de încă trei nave moderne purtătoare de artilerie Proiect 21630, clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala. Potrivit precizărilor surselor citate de Izvestia, în primul rând, navele din cadrul acestui proiect vor fi direcționate către Marea Neagră și Marea Mediterană.
În trecut, navele de luptă ale Flotilei din Marea Caspică au mai participat, în mod episodic, la marșuri de lungă durată. În anul 2018, în Marea Mediterană au îndeplinit misiuni navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk și Veliky Ustyug, iar în 2019 Uglich și Veliky Ustyug. În apropierea coastelor Siriei, acestea au îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Baza acestora în regiune a fost reprezentată de portul sirian Tartus.
În cursul anului trecut, un detașament al Flotilei din Marea Caspică format din 15 nave s-a aflat în Marea Neagră. Acesta a participat la o serie de exerciții, în timpul cărora a fost exersată cooperarea cu forțele Flotei ruse din Marea Neagră.
Marinarii Flotilei din Marea Caspică au experiență în ceea ce privește întrebuințarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr. Aceștia au fost primii care au executat atacuri cu acest tip de rachete asupra unor obiective ale adversarului. În anul 2015, trei nave mici purtătoare de rachete, Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug, precum și nava de patrulare Daghestan, au tras din Marea Caspică asupra unor poziții ale teroriștilor din Siria. Astfel, 26 de rachete de tip Kalibr au lovit ținte terestre, la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Aceste lansări i-au făcut pe marinarii caspici celebri în lume.
Șefa Departamentului de Management și Tehnologii Sociale de la Institutul de Nord-Vest al Academiei Ruse de Economie Națională și Administrație Publică, Inna Vetrenko, consideră că Estul Mării Mediterane și Regiunea Mării Negre sunt două raioane importante pentru Rusia din punct de vedere geopolitic.
“Trebuie să fim prezenți acolo, alocând forțele militare necesare în acest scop. Acum, Ucraina este punctul cel mai exploziv. Nu vrem război și nu pledăm pentru escaladare, dar, în situația actuală, trebuie să ne asigurăm securitate. Navele suplimentare vor fi un factor de descurajare în Regiunea Mării Negre. Nici întărirea forțelor din Marea Mediterană nu va fi de prisos. Forțele noastre de acolo influențează situația din sudul Europei, Orientul Mijlociu și Siria și, de asemenea, ajută la împingerea grupărilor de nave ale NATO mai departe de granițele ruse”, a precizat Vetrenko.
În acest an, Forțele Navale ale NATO și-au intensificat prezența în Marea Mediterană. În prima parte a lunii februarie, portavioanele Harry S. Truman din SUA, Charles de Gaulle din Franța și Cavour din Italia au desfășurat exerciții în regiune. Acetea au exersat interacțiunea pentru desfășurarea de activități comune.
De asemenea, la manevre au participat distrugătoare, fregate și două submarine.
În plus, pentru a sprijini acțiunile NATO în regiune, pe 07 februarie, în Marea Mediterană a apărut și fregata Montreal aparținând Forțelor Navale ale Canadei.
După cum a declarat pentru Izvestia fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Valentin Selivanov, estul Mării Mediterane a fost întotdeauna important pentru Rusia.
“Trebuie să contracarăm amenințările din această regiune. Prin urmare, forțele noastre vor avea sediul la Tartus, pentru a se putea opune navelor care operează în estul Mării Mediterane. Acolo pot fi foarte utile navele mici purtătoare de rachete. În pofida dimensiunilor reduse, acestea dispun de rachete ce pot lovi atât ținte maritime, cât și ținte de coastă. Navele nu trebuie să se deplaseze la distanță, iar atunci când este necesar, pot să intervină și să lovească mijloacele adversarului”, a spus Selivanov.
În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse includ nouă nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M, care fac parte din structura Flotei din Marea Baltică, Flotei din Marea Neagră și Flotilei din Marea Caspică. Încă trei nave Proiect 21631 se află în construcție. Navele de acest tip sunt concepute pentru distrugerea țintelor maritime și terestre. La bordul navelor se află opt lansatoare prntru rachete de croazieră Kalibr sau rachete antinavă Onyks. Acestea mai dispun de o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și un complex de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.
De asemenea, pentru Forțele Navale au fost construite două nave de patrulare Proeict 11661: Tatarstan și Daghestan.
Nava amiral a Flotilei din Marea Caspică, Daghestan, are opt lansatoare pentru rachetele de croazieră Kalibr. Tatarstan este dotată cu complexul de rachete antinavă Uran, care întrebuințează rachete de tip H-35.
Rachetele de croazieră Kalibr dispun de un focos perforant exploziv cu o greutate de 450 de kilograme. Acestea pot fi lansate la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Racheta supersonică Onyks are un focos cu o greutate de 300 de kilograme. Aceasta poate executa lovituri nu numai împotriva navelor, ci și asupra țintelor terestre, la o distanță de până la 500 de kilometri.
Armamentele de bază ale navelor mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan include o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și una AK-306, cu calibrul de 30 de milimetri, destinate pentru lupta împotriva țintelor aeriene, maritime și terestre, precum și o instalație de lansare de tip Grad-M.
Comentariul autorului: Probabil, în orele sau zilele următoare, din Marea Caspică vor ieși, pe canalul Volga-Don, cele trei nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și cele trei nave mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala.
Până în prezent, nava de patrulare Daghestan nu a mai ieșit din Marea Caspică și probabil va rămâne în continuare în regiune, iar nava de patrulare Tatarstan este inactivă, fiind supusă unor reparații planificate.
Cu siguranță, cel puțin două din cele trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr vor rămâne în Marea Neagră, pentru a participa la un eventual atac împotriva Ucrainei, iar restul se vor deplasa în Marea Mediterană.
În prezent, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus se află o escadră navală rusească formată din:
- submarinul Novorossiysk;
- submarinul Krasnodar;
- submarinul Sankt Petersburg;
- crucișătorul Mareșal Ustinov;
- crucișătorul Varyag;
- distrugătorul Viceamiral Kulakov;
- distrugătorul Amiral Tributs;
- fregata Amiral Kasatonov;
- fregata Amiral Grigorovici;
- nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo;
- nava de patrulare Dmitry Rogachev;
- dragorul Vladimir Emelyanov;
- petrolierul Boris Butoma;
- petrolierul Viceamiral Paromov;
- petrolierul Vyazma;
- nava de cercetareelectronică Vasily Tatishchev.
Trebuie remarcat faptul că între acestea se află șapte platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv trei submarine (Novorossiysk, Krasnodar și Sankt Petersburg) și patru nave de suprafață (Amiral Kasatonov, Amiral Grigorovici, Orekhovo-Zuevo și Dmitry Rogachev).
În orele și zilele următoare, cel puțin două dintre acestea (fregata Amiral Kasatonov și un submarin (Novorossiysk sau Krasnodar) urmează să se deplaseze în Marea Neagră.
Pe de altă parte, în prezent, în Marea Neagră se află deja 11 platforme purtătoare de rachete Kalibr (patru submarine și șapte nave de suprafață).
Adăugând cele trei platforme ale Flotilei din Marea Caspică (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), rezultă faptul că Federația Rusă va concentra în Marea Neagră și Marea Mediterană un total de 21 de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, din care 15 în Marea Neagră.
În cazul unui eventual conflict, toate aceste platforme vor putea lovi ținte de pe teritoriul Ucrainei, fiind capabile să lanseze, la o salvă peste 150 de rachete de croazieră Kalibr.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
România are planuri ambițioase pentru înzestrarea armatei, dar rămâne de văzut câte dintre acestea se vor concretiza. Până acum, barierele birocratice, politice și legislative au făcut ca o serie de proiecte majore pentru Armata României să se amâne cu anii.
Surse de monitorizare a navigației au informat, pe 15.04.2025, că nava rusească de cercetare radioelectronică Viktor Leonov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Demersul Rusiei de a căuta noi locații pentru a-și desfășura aviația strategică în regiunea Indo-Pacific este un semnal de alarmă pentru Occident. În ultimii ani, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au înaintat mai multe cereri Indoneziei pentru că avioanele lor cu rază lungă de acțiune Il-76 și Tu-95 să aterizeze la baza aeriană Manuhua din Biak Numfor, provincia Papua. Unele dintre aceste cereri au fost satisfăcute.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat că, pe 15.04.2025, flota a început desfășurarea unor exerciții de amploare, care au ca scop protejarea navigației.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 14.04.2025, că, în acvatoriul Mării Mediterane, a fost executat exercițiul naval bilateral Podul Prieteniei-2025 cu participarea unor nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse și Egiptului.
Coreea de Nord ar putea echipa noua fregată cu o rachetă balistică hipersonică pe care a pretins că a testat-o cu succes în ianuarie
Potrivit informațiilor publicate de Departamentul american al Apărării la 11 aprilie 2025, Statele Unite și Panama au încheiat un acord istoric în domeniul apărării care intensifică cooperarea militară și acordă navelor de luptă și celor auxiliare americane acces „prioritar și gratuit” prin Canalul Panama. Acordul, semnat în timpul recentei vizite a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Panama, este poziționat ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire a securității regionale, de consolidare a legăturilor bilaterale în domeniul apărării și de contracarare a influenței tot mai mari a Chinei în apropierea unuia dintre cele mai strategice coridoare maritime din lume.
Portalul francez Zone Militaire a informat vineri, 11.04.2025, că, având în vedere că trei sferturi din cablurile submarine ale emisferei trec prin zona sa economică exclusivă (ZEE) și că reprezintă un punct sensibil al NATO (din care nu face parte) din cauza capacităților sale militare slabe, Irlanda raportează în mod regulat prezența navelor și submarinelor de informații rusești în apele de care este responsabilă.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au anunțat, pe 12.04.2025, că un pilot de F-16 și-a pierdut viața în timp ce îndeplinea o misiune de luptă.
Compania Hyundai Heavy Industries (HD HHI) din Coreea de Sud a găzduit la sediul său din Ulsan, la 18 martie 2025, o ceremonie de predare a navei Jeongjo the Great care este echipată cu sisteme Aegis. În timpul evenimentului, HD HHI a declarat că poate construi până la cinci distrugătoare Aegis pe an pentru Marina SUA dacă cooperarea bilaterală este pregătită să extindă această capacitate industrială de producţie.
Politicienii români par să se arate cu degetul când vine vorba de subiectul navelor de suprafață care ar trebui să intre în dotarea Armatei României. De la ce a plecat totul? De la achiziția unei corvete ușoare din Turcia.
AUKUS se transformă dintr-un parteneriat tehnologic/militar, într-un test politic de încredere strategică între SUA și parteneri.
Rachetele de croazieră Neptune au fost modernizate semnificativ, și dispun acum de o capacitate de lovire mult mai ridicată decât rachetele care au lovit nava Moskva acum trei ani.
Anul trecut, compania americană SailDrone a dezvăluit o nouă generație a dronei de suprafață [USV] „Surveyor”, care are particularitatea de a fi echipată cu o velă înaltă de 13 metri. La vremea respectivă, USV-ul, care are lungimea de 20 de metri și masa 15 tone, era echipată cu radar, camere de luat vederi, un sistem de identificare automată [AIS] și sonde batimetrice.
Președintele interimar Ilie Bolojan a confirmat informațiile publicate pe surse de DefenseRomania: România cumpără o corvetă ușoară din Turcia. Întrebarea la care a răspuns președintele interimar a fost „de ce?”, în contextul în care la Galați se produc nave de luptă moderne.
După cum reiese dintr-o serie de imagini publicate pe reţelele de socializare, pe 3 aprilie 2025, Rusia continuă construcția celei mai mari nave de război pe care a construit-o de la Războiul Rece până în prezent, nava de asalt Ivan Rogov din clasa Proiect 23900. Potrivit imaginilor, nave se afla la șantierul naval Zaliv situat în orașul Kerch din Crimeea, aflat în prezent sub control rusesc. Destinată să devină noua navă amiral a Flotei Mării Negre, Ivan Rogov depășește semnificativ dimensiunea crucișătorului cu rachete Moskva din clasa Slava, scufundat în 2022 după un puternic atac ucrainean.
Senzori de spionaj ruseşti au fost găsiți în apele teritoriale ale Marii Britanii, poziționați periculos de aproape de submarinele nucleare din clasa Vanguard ale Royal Navy. După cum a relatat The Sunday Times, aceste dispozitive au fost descoperite de forțele navale, unele ajungând pe țărm, iar altele fiind detectate de nave specializate în vânătoare de mine.
S-a încercat de mai multe ori în ultimele luni „marea cu sarea”, în Marea Roșie. Nu mai târziu de luna trecută portavionul american USS Harry S. Truman a fost ținta rebelilor Houthi susținuți de Iran, care au lansat rachete balistice și drone asupra portavionului american.
Ministerul danez al Apărării a făcut furori cu anunțul său din 30 martie referitor la un plan naval ambițios care vizează achiziționarea a cel puțin 26 de nave noi și trasează planuri pe termen scurt și lung pentru achizițiile, capacitățile și obiectivele strategice ale Royal Danish Navy și ale Naval Home Guard.
Ca parte a unei acțiuni militare majore, Statele Unite au prelungit desfășurarea USS Harry S. Truman în Orientul Mijlociu și au trimis USS Carl Vinson în regiune. Această escaladare vine în contextul în care Washingtonul urmărește să contracareze posibilele amenințări din partea Iranului și să sprijine operațiunile militare în curs împotriva rebelilor din Yemen.
Industria de apărare, dezvoltarea ei prin investiții în noul context internațional în care Europa încearcă să își redefinească strategia inclusiv industrială și de securitate, sunt sintagme pe care le auzim la fiecare a treia propoziție. La nivel decizional însă lucrurile stau în cel mai fericit caz ilogic. Vă propunem azi să ne aruncăm un ochi pe achiziția României nave de patrulare, cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare. O achiziție care se va face din Turcia.
Surse politice și din industria de apărare au confirmat pe canale diferite pentru DefenseRomania că România va achiziționa o corvetă ușoară din Turcia. O decizie care ridică multe sprâncene.
Aflat într-o vizită de lucru la Murmansk, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat, pe 27.03.2025, că Ministerul rus al Apărării a aprobat un program de consolidare a trupelor de infanterie marină din cadrul Forțelor Navale.
Pe 27.03.2025, că un avion de patrulare antisubmarin de tip Il-38N Novella aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a zburat în proximitatea portavionului american Carl Vinson, al cărui echipaj a surprins acest moment pe video.
Marea Neagră, cândva un spațiu dominat de navele de război rusești, a devenit un teren de testare pentru războiul naval asimetric. Un conflict care a început cu scufundarea crucișătorului Moskva s-a transformat într-un teatru de operatii în care ingeniozitatea ucraineană, determinată de necesitate, a modificat irevocabil peisajul luptei maritime. Narațiunea nu mai este una a flotelor monolitice împotriva unei linii de coastă, ci a dronelor navale agile, produse intern, care sfidează însuși conceptul de supremație navală.
Recent, unul dintre cele mai mari grupuri de nave rusești de la începutul invaziei la scară largă a fost observat trecând prin Canalul Mânecii. Serviciile secrete occidentale indică faptul că aceste nave ar fi putut transporta echipamente militare, existând suspiciuni că Rusia și-ar fi mutat toate echipamentele militare din Siria în Ucraina în urma căderii regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unor rapoarte apărute în presa rusă pe 20 martie.
Oficiali de rang înalt din cadrul STRATCOM și USAF au indicat că forțele aeriene ale SUA au nevoie de 145 de aeronave stealth B-21 în loc de cele 100 prevăzute inițial, împreună cu o „capacitate de străpungere de vârf” pentru a face față în mod eficient amenințărilor tot mai mari reprezentate în viitoarele situații de luptă. La 18 martie 2025, în cadrul conferinței anuale McAleese and Associates privind programele de apărare, ofițeri superiori din cadrul Comandamentului Strategic al SUA (STRATCOM) și din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) au discutat despre cerințele impuse pentru a spori gradul de pregătire pentru viitor. Printre aceste cerințe se numără mai multe programe-cheie aflate în prezent în curs de dezvoltare, inclusiv B-21 Raider și NGAD.
Thales va integra o suită de sonare de înaltă performanță pe viitoarele submarine din clasa Orka ale Olandei, care vor fi produse în cadrul programului RNSC (Replacement Netherlands Submarine Capability). Primele două dintre cele patru submarine ar urma să fie livrate până în 2034.
Veste bună pentru industria de apărare din Europa, și în special pentru industria aeronautică din Franța: Avioanele de luptă franceze Rafale M au reușit să „învingă” F/A-18E Hornet americane.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Prețul oficial european al petrolului rusesc a scăzut cu peste 10 dolari pe baril.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
NATO și UE au condamnat vineri „ferm” activitățile cibernetice ostile ale Rusiei, care au ca scop destabilizarea statelor europene.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Orbán a postat pe Facebook o fotografie a incidentului, în care era scris mesajul „Maghiarii, la cuțit”.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat Elveția că livrările de sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor fi întârziate, întrucât se va prioritiza sprijinirea Ucrainei, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Elveția.
Portalul rusesc de propagandă şi dezinformare TopWar.ru a semnalat faptul că, de la începutul lunii iunie, trupele rusești au lansat cel puțin 50 de lovituri asupra aerodromurilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, folosind diverse mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.
Germania, Marea Britanie și Franța testează drona Helsing HX-2, o muniție „loitering” proiectată pe baza experienței de pe câmpul de luptă din Ucraina și construită pentru a fi produsă la scară largă. O companie germană de tehnologie accelerează producția unei noi drone kamikaze, dotată cu inteligență artificială, destinată să contracareze una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în Ucraina.
Casa Albă a oficializat o poziție care circula de ceva vreme în cercurile de militare: programul avionului de generația a șasea al U.S. Air Force, F-47, are prioritate absolută, chiar dacă acest lucru înseamnă întârzierea programului echivalent al U.S. Navy, F/A-XX. Decizia creează o tensiune evidentă între Administrație, Congres și conducerea U.S. Navy, care consideră noul său avion esențial pentru a contracara amenințările aflate la mare distanța, în special cele venite din partea Chinei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
La 16 iulie 2025, Comisia a prezentat propunerea sa pentru un cadru financiar multianual („CFM”) ambițios și dinamic, care se ridică la aproape 2 trilioane EUR.
Forțele NATO au elaborat un plan detaliat pentru a „neutraliza” exclava rusă Kaliningrad cu o viteză fără precedent în cazul unui conflict, a declarat generalul Christopher Donahue, Comandantul Armatei SUA în Europa și Africa și Comandantul Forțelor Terestre ale NATO. Declarația subliniază o schimbare fundamentală în postura de descurajare a Alianței, alimentată de lecțiile învățate din Ucraina și de progresele tehnologice rapide.
Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului este unul dintre cele mai sofisticate și stratificate din lume. Cu toate acestea, loviturile repetate ale iranienilor au avut un grad tot mai mare de reușită.
Francezii de la Airbus vor ca Brașovul să devină un hub industrial european pentru producția de elicoptere multirol. E vorba de elicoptere Airbus H215M, propuse de gigantul francez pentru a înlocui flota deja îmbătrânită de elicoptere IAR-330 Puma a României. Despre acest program au discutat înalți oficiali ai Airbus, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania.
România pregătește achiziții importante de tehnică militară, iar sistemele antiaeriene sunt printre echipamente care ar putea fi contractate anul acesta.
SUA depun eforturi pentru a furniza foarte rapid arme Ucrainei în cadrul planului prezentat luni de preşedintele Donald Trump, având în vedere să vândă sisteme de apărare antiaeriană Patriot provenind din propriile lor stocuri, a declarat joi trimisul Washingtonului la NATO, citat de Agerpres și AFP.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.
Serviciile de informații militare ucrainene (GUR/HUR) au restricționat semnificativ activitățile companiei ruse Gaskar Group, unul dintre cei mai mari furnizori de drone, a relatat ziarul Kyiv Independent, citând surse proprii.
Livrările de muniţie de artilerie către Ucraina coordonate de Cehia sunt în creştere în acest an, dovadă a încrederii partenerilor într-un program guvernamental care asociază donaţiile de la partenerii NATO cu ofertele de vânzare de muniţie, a declarat joi Ministerul ceh al Apărării, citat de Agerpres și Reuters.
Turcia este pregătită să consolideze capacităţile defensive ale Siriei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Ankara, în urma atacurilor aeriene israeliene asupra unor instalaţii ale armatei siriene din capitala Damasc, informează Agerpres și EFE.
Pe un câmp de luptă redefinit de roiurile de drone ieftine, precum cele iraniene Shahed-136, un startup francez de tehnologie susține că a dezvoltat ,,un antidot'': un interceptor kamikaze, ultra-rapid și cu un cost redus, proiectat să vâneze și să distrugă amenințările aeriene în mai puțin de un minut.
După schimbările de strategie care au avut loc în relațiile transatlantice odată cu revenirea lui Trump la conducere, s-a considerat și sperat că statele europene și chiar aliații lor de peste oceane își vor da mâna și vor acționa unitar pentru a acoperi cât mai repede golul de securitate pe care SUA par dispuse să îl lase în apărarea colectivă.
Nivelul de pregătire al apărării aeriene americane a atins un punct critic, forțând unul dintre cei mai înalți generali ai Armatei să recunoască o vulnerabilitate rară și să anunțe un plan de urgență. Generalul James Mingus, adjunctul șefului Statului Major, a dezvăluit că batalioanele de rachete Patriot, coloana vertebrală a scutului antirachetă al SUA, sunt utilizate foarte intens în teatrele de operaţii din Pacific, Europa și Orientul Mijlociu. Aceste unități, descrise de general drept „elementul de forță cel mai stresat” din întregul arsenal, se află într-o situație aproape de colaps, necesitând o intervenție imediată.
ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare, ce are ca obiectiv consolidarea securitǎții cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic.
În contextul unei Europe redefinite de conflictul din Ucraina, noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, a respins ferm ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, trasând o direcție clară pentru viitorul forțelor armate: profesionalizare, înzestrare de înaltă tehnologie și o rezervă de voluntari robustă. Poziția sa, articulată miercuri intr-un interviu acordat Antena 3 CNN, subliniază o schimbare de paradigmă accelerată de necesitatea descurajării agresiunii rusești la granița estică a NATO.
Într-o demonstrație de forță menită să remodeleze calculul strategic în Indo-Pacific, Armata SUA a testat noul său sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon, lovind și scufundând o țintă maritimă în timpul exercițiului Talisman Sabre 25. Lansarea, efectuată pe 16 iulie din Teritoriul de Nord al Australiei, validează o nouă capacitate critică: abilitatea forțelor terestre de a controla spații maritime, o provocare directă la adresa strategiilor A2/AD (anti-access/area-denial) ale Chinei.
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Marina Chinei se află în prezent într-o expansiune rapidă, având ca scop construirea unei flote de șase portavioane până în anii 2030. Imaginile recente cu ambarcațiuni de debarcare au amplificat temerile că Beijingul se pregătește activ pentru o potențială invazie a Taiwanului.