Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia va construi o bază pentru dronele subacvatice cu propulsie nucleară Poseidon
Forțele navale
Data publicării:
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.01.2021, că, până în vara anului 2022, Rusia va construi o bază de coastă pentru dronele nucleare subacvatice de tip Poseidon.
Drona nucleară subacvatică Poseidon
Drona nucleară subacvatică Poseidon

În acest interval de timp, se intenționează finalizarea infrastructurii necesare pentru deservirea și păstrarea acestui armament de descurajare strategică. Rușii apreciază că noua bază va asigura prelungirea duratei de viață a noilor echipamente.

 

Pe linia de sosire

 

Pentru dronele Poseidon, se construiesc atât o bază de păstrare și întreținere, cât și depozite și ateliere, unde aparatele subacvatice vor fi pregătite pentru luptă și pentru lansare. Conform termenilor de referință pentru lucrare, aflați la dispoziția jurnalului Izvestia, toate acestea vor trebui să fie finalizate și predate Ministerului Apărării până în luna iunie 2022.

Reprezentanții militari ruși nu au anunțat, deocamdată, unde vor fi dislocate submarinele în dotarea cărora se vor afla complexele navale robotizate cu propulsie nucleară Poseidon. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Apărării a informat despre progresele înregistrate în dezvoltarea complexului. Potrivit datelor comunicate de minister, echipajul primul submarin purtător de drone Poseidon a început pregătirile practice pentru întrebuințarea acestora.

Marți, 12 ianuarie, directorul general al Sevmash, Mikhail Budnichenko, că, în prezent, se desfășoară testarea submarinului nuclear K-329 Belgorod. Acesta va deveni platforma principală dotată cu drone Poseidon. În timpul unor manevre viitoare ale Flotei de Nord, va fi testată interacțiunea submarinului cu fregatele Proiect 22350, din clasa Amiral Gorshkov.

“În perioada sovietică, era un lucru obișnuit ca o nouă navă să vină la locul de dislocare, unde să nu existe nimic altceva decât un debarcader plutitor ridicat în grabă.  Ulterior, a existat următoarea practică: mai întâi a fost creat un sistem și apoi s-a gândit modul în care să fie furnizat. Însă, în stadiul actual al dezvoltării științei și tehnologiei, aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a declarat pentru Izvestia contraamiralul Vsevolod Khmyrov.

“Produsele pentru care este construită acum infrastructura sunt roboți de înaltă tehnologie, care sunt greu de întreținut în stare de funcționare”, a adăugat expertul.

“Lăsarea unei astfel de tehnici direct în apă ar însemna aruncarea ei la fier vechi. Este de la sine înțeles că astfel de echipamente nu pot exista fără să fie păstrate într-o atmosferă corespunzătoare”, a explicat contraamiralul.

Potrivit fostului comandant de submarinul, căpitan rang I Igor Kurdin, greșelile din perioada sovietică au constat în faptul că portavioanele și alte nave mari au fost andocate în baze nepregătite.

“Între altele, acestea au fost obligate să rămână în radă și să se aprovizioneze independent cu energie electrică. Drept urmare, s-a dovedit că navele nici nu ieșeau bine pe mare și își consumau deja resursele motorii. Submarinele au fost desfășurate în baze construite în anii 1950. Acest lucru a cauzat, ca să spunem ușor, neplăceri. Stabilirea infrastructurii în avans va extinde semnificativ durata de viață a noilor tehnologii”, a remarcat expertul.

 

“Stăpânii oceanelor”

 

Drona subacvatică a primit denumirea modernă Poseidon, în baza rezultatelor unui sondaj efectuat în luna martie 2018. În perioada dezvoltării, complexul a avut denumirea de cod Skif.

Primele informații despre aceasta au apărut la sfârșitul anului 2015, când mass-media a primit informații despre dezvoltarea unei torpile nucleare super-puternice în Rusia. Apoi s-a anunțat că aceasta a fost concepută pentru a distruge cea mai importantă infrastructură de coastă a adversarului și a-i provoca daune inacceptabile garantate.

Conform caracteristicilor cunoscute acum, se pare că, datorită propulsiei nucleare, aparatul subacvatic va avea o autonomie nelimitată. Un pilot automat sofisticat îi va permite să atingă o țintă de coastă în orice ocean. Conform ipotezelor analiștilor, dimensiunile dispozitivului fac posibilă amplasarea unui focos în acesta, semnificativ superior ca putere față de rachetele balistice intercontinentale convenționale.

Înainte de punerea în funcțiune a submarinelor noi, în calitate de platformă purtătoare a fost folosit submarinul experimental B-90 Sarov. Începând din anul 2008, lansările de machete au fost testate pe acesta și apoi prototipurile complexului.

Primul purtător oficial al aparatelor Poseidon va fi submarinul cu destinație specială K-329 Belgorod. Acesta a fost construit în conformitate cu un proiect modificat al submarinelor nucleare sovietice Proiect 949A, din clasa Antey. Dronele nucleare vor fi amplasate în șase instalații de lansare.

În construcție se află și un alt submarin, care va fi înarmat cu drone nucleare strategice. Conform rapoartelor din presă, lansarea la apă a submarinului nuclear Khabarovsk este programată pentru toamna acestui an.

 

Instrumente de descurajare

 

Pe lângă Poseidon, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit, în luna martie 2018, despre dezvoltarea în Federația Rusă și a altor cinci categorii de armamente destinate pentru descurajarea strategică. S-a afirmat atunci că acestea trebuie să garanteze capacitatea de a efectua un puternic atac de răspuns, în cazul unei lovituri nucleare surpriză, și să anuleze sistemul global de apărare antirachetă creat în Statele Unite.

O parte dintre aceste armamente au intrat deja în dotarea Forțelor Armate. Astfel, complexul de rachete hipersonice de aviație Kinzhal se află în serviciul de luptă experimental. O escadrilă de avioane de vânătoare de tip MiG-31K a fost formată în Regiunea Militară Sud și a efectuat deja câteva sute de zboruri de patrulare și în cadrul unor exerciții.

În luna decembrie 2019, a fost introdus în serviciul de luptă și primul regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale cu blocuri hipersonice Avangard. Este vorba despre primul armament nuclear din lume cu viteză hipersonică. Acesta face parte din Divizia 13 Rachete de lângă Orenburg a Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN). Se estimează că, în scurt timp, vor fi operaționalizate încă două instalații de lansare cu rachete de acest tip bazate în silozuri.

Se află deja în serviciul de luptă și primele lasere de luptă Peresvet, capabile să “orbească” sateliții de cercetare. În prezent, se lucrează la perfecționarea sistemului, pentru a reduce dimensiunile și compozițiile mașinilor și pentru a-i crește mobilitatea.

Se pregătește pentru testele de zbor și racheta balistică intercontinentală grea cu combustibil solid Sarmat. Caracteristicile acesteia vor permite depășirea tuturor sistemelor de apărare antirachetă, atât prezente, cât și de perspectivă. Infrastructura pentru noile rachete se află în construcție în Regiunea Orenburg și în Ținutul Krasnoyarsk.

În același timp, continuă testarea rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, cu bătaie nelimitată. Motorul unic al acesteia va permite ca racheta să stea multe zile în aer, în regim de pregătire permanentă pentru atacarea adversarului din cele mai neașteptate direcții.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Franța face o demonstrație de forță: Portavionul francez Charles de Gaulle a fost desfăşurat în zona indo-pacifică
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
Ruşii au desfăşurat două nave purtătoare de rachete hipersonice “Zircon” în Marea Mediterană
După incidentul petrecut în Canalul Mânecii, a venit rândul unui avion rusesc de recunoaștere să fie monitorizate de avioane ale Royal Air Force
Rușii vor să scoată pe mare al doilea crucișător cu propulsie nucleară. Amiral Nakhimov, purtător de rachete Zircon și Kalibr, va începe testele înainte de sfârșitul anului
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Nave rusești urmărite prin Canalul Mânecii de patrulele ale Royal Navy și Royal Air Force (Foto/Video)
Houthi au atacat navele Marinei SUA. Atacul nereușit a vizat două distrugătoare care ieșeau din Marea Roșie
România a invitat Marea Britanie să se alăture misiunii comune de deminare a Mării Negre
China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA
Rușii schimbă garda în Marea Mediterană: Fregata “Amiral Golovko” a Flotei de Nord a traversat Canalul Mânecii și se îndreaptă spre Tartus
Harpoon și Exocet, în fața unei noi generații de rachete: Teseo MK2/E. Caracteristicile rachetei după succesul primei lansări
Doliu în Marină: A murit comandorul Valentin Marian Toma, comandantul fregatei Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România
Faceți cunoștință cu noua rachetă europeană SM40 Exocet lansată de submarine: Rază impresionantă și date tehnice privind integrare pe submarine
Mișcare surpriză a Franței: Portavionul Charles de Gaulle urmează să plece în regiunea Indo-Pacific
SUA nu se opresc la THAAD și vor trimite în Orientul Mijlociu mai multe distrugătoare și bombardiere B-52
Incendiu major la un șantier naval submarine nucleare. BAE Systems construiește acolo pentru Royal Navy
Turcia instalează sistem de lansare verticală a rachetelor de croazieră pe cel mai mare submarin al forțelor sale navale
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
Distrugătoarele americane ale grupului de luptă Truman desfășoară misiuni în Marea Barents: Această regiune are multiple semnificații strategice din punct de vedere militar

Ştiri Recomandate

Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Aviaţia strategică a Rusiei este de zi şi mai slab pregătită: Un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk (Foto/Video)
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16
„Aglomerație” de F-16 în regiune: Încă două F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, au aterizat în Slovacia. Slovacii au cumpărat în total 14
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte U.S. Navy? SUA desfășoară al doilea portavion în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși
Primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35. Nordul Europei, apărat cu avioane de generația a cincea, care vor fi achiziționate și de România
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Operațiunea Lunar Hail: Cum a lovit Ucraina podul din Crimeea cu rachete ATACMS, având sprijinul agențiilor militare și de informații americane
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Încă o țară din Europa decide să cumpere rachete israeliene. PULS, pe lista scurtă a mai multor state
Polonia vrea mai mult Patriot: Acordul cu SUA de 2 miliarde de dolari marchează faza 2 a programului antiaerian Wisla
Și totuși, F-35. O putere nucleară din Europa urmează drumul Germaniei către F-35. Și tot din același motiv
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
pixel