Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia va desfăşura o nouă divizie de infanterie motorizată în Kaliningrad
08 dec 2019 / 11:50
Rusia a declarat că va desfășura o divizie motorizată în Kaliningrad, exclavă rusă care se învecinează cu Polonia și Lituania, potrivit unui ziar guvernamental rus.

Rusia susţine că prezenţa militară a NATO în Europa de Est o determină să-şi întărească poziţia militară în Kaliningrad.

,,Desfăşurarea din ce în ce mai mare a forțelor NATO în regiune, creează preocupări pentru depășirea acestei situații, astfel luându-se decizia îmbunătățirii apărării regiunii Kaliningrad", potrivit Rossiyskaya Gazeta.

În ciuda faptului că nu a indicat exact numele unităţii care urmează să fie desfăşurare, ziarul rus menționează sosirea unei divizii motorizate, a informat miercuri agenția de știri din Letonia LETA.

În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în 2014, NATO și-a consolidat prezența în statele baltice și în Polonia. Președintele american Donald Trump și omologul său polonez, Andrzej Duda, au convenit la începutul acestui an să desfășoare forțe americane suplimentare în Polonia pentru a descuraja Rusia.

Între timp, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, Jeff Harrigian, a declarat, în septembrie, că SUA are un plan de a contracara apărarea aeriană rusă din Kaliningrad. Moscova a criticat afirmația, spunând că Rusia o consideră drept „o amenințare".

În octombrie, un batalion al Forțelor Armate SUA a fost dislocat în Lituania, cuprinzând aproximativ 500 de militari, 30 de tancuri Abrams și 25 de vehicule de luptă de infanterie Bradley, ca parte a deciziilor NATO de a desfăşura trupe, prin rotaţie, în mai multe state din estul Europei.

Belarus a văzut, la momentul respective, desfăşurarea de tancuri americane în Lituania că pe o ameninţare de securitate. Minskul precizând că va lua măsuri pentru consolidarea frontierei de stat a Belarusului cu Lituania, prin creşterea numărului de trupe.

Summitul NATO de la Londra, din 3-4 decembrie, a reconfirmat că Alianța „se confruntă cu amenințări și provocări distincte care provin din toate direcțiile strategice [și include] acțiunile agresive ale Rusiei [care] reprezintă o amenințare la adresa securității euro-atlantice".

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite