În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
Potrivit precizărilor acestuia, Forțele Navale ale Federației Ruse au desfășurat pe mare șapte platforme de acest tip, care pot să lanseze la o salvă până la 50 de rachete. Astfel, Rusia și-a dublat numărul de platforme purtătoare de rachete Kalibr din Marea Neagră, ținând cont de faptul că, săptămâna trecută, pe mare se aflau trei platforme, care puteau lansa la o salvă până la 20 de rachete.
Reprezentantul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării nu a menționat despre ce platforme este vorba.
Trebuie precizat faptul că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) dispune de un număr semnificativ mai mare de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre trei fregate Proiect 11356P, clasa Burevestinik (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), șase submarine diesel-electrice Proiect 636.3, clasa Varshavyanka (B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov pe Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod și B-271 Kolpino), un submarin diesel-electric Proiect 877V, clasa Halibut (B-871 Alrosa) și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M (Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Grayvoron și Vyshny Volochek).
Cu toate acestea, nu toate platformele purtătoare de rachete Kalibr ale FRMN se află în Marea Neagră. O parte dintre acestea îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană, în cadrul escadrei permanente a Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Însă, în Marea Neagră există și alte nave de la alte flote rusești, inclusiv de la Flotila din Marea Caspică. În plus, trebuie ținut cont de faptul că toate aceste nave și submarine pot să lanseze rachete direct din locurile de dislocare permanentă, fără să fie nevoie să iasă pe mare. Se pare că partea ucraineană ia în calcul numai platformele aflate în diverse raioane ale acvatoriului Mării Negre.
Comentariul autorului: În Regiunea Mării Negre, Rusia dispune de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în compunerea FRMN și a Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC), ambele din structura Regiunii Militare Sud.
De altfel, cele două structuri sunt și singurele care au executat atacuri cu rachete Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Probabil, navele de suprafață și submarinele FRMN și FRMC au lansat câteva sute de rachete de croazieră 3M14 asupra forțelor și mijloacelor aparținând Forțelor Armate ucrainene.
La începutul anului, în dotarea FRMN se aflau 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv trei fregate Proiect 11356P, șase submarine Proiect 636.3, patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și trei nave de patrulare Proiect 22160. Cinci dintre acestea (o fregată, două submarine, o navă mică purtătoare de rachete și o navă de patrulare) se aflau și sunt și în prezent în Marea Mediterană.
În ceea ce privește starea de operativitate, trebuie precizat că din cele 11 platforme aflate în Marea Neagră, un submarin se afla în reparații la Sevastopol. Atfel, la începutul operației militare speciale din Ucraina, cel puțin 10 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr erau operaționale în Marea Neagră și, aproape cu certitudine, au fost folosite toate în timpul conflictului.
Între timp însă, foarte probabil numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN a crescut și urmează să crească în continuare.
Cu siguranță, submarinul Kolpino aflat în reparații la Sevastopol a revenit în compunerea FRMN. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, două nave de suprafață se aflau în stadiu final de testare și, între timp, este posibil să se fi alăturat FRMN. Este vorba despre nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160) și prima navă mică de patrulare Proiect 22800, Tsiklon.
De asemenea, în zilele următoare este planificată revenirea în compunerea FRMN și a submarinului Alrosa, care a fost modernizat și a fost dotat cu complexul de rachete Kalibr-PL.
Astfel, numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN aflate în Marea Neagră va crește la 14.
Trebuie precizat faptul că navele de suprafață ale FRMN pot să lanseze, la o salvă, opt rachete 3M14, în timp ce un submarin poate lansa șase rachete de acest tip.
În ceea ce privește FRMC, aceasta dispune de patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv o fregată și trei nave mici purtătoare de rachete. Acestea au fost întrebuințate atât în timpul campaniei din Siria, cât și în cadrul conflictului din Ucraina. În ambele cazuri, lansările de rachete au fost efectuate din acvatoriul Mării Caspice.
Și în prezent, probabil că platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMC se află în Marea Caspică.
Este posibil ca, prin creșterea numărului de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr scoase pe mare, Rusia să aibă în vedere intensificarea atacurilor executate împotriva unor ținte terestre din Regiunile Odesa și Nikolaev. Acestea vor precede declanșarea unor operații de preluare a controlului asupra celor două regiuni, de care Rusia mai are nevoie pentru a ajunge în Transnistria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
Condițiile Poloniei pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29 către Ucraina nu au fost încă îndeplinite, iar aliații NATO nu au furnizat Varșoviei tot ceea ce a solicitat. Acest lucru a fost confirmat de către ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat Reuters.
Rezolvarea „problemei Ucraina-Rusia” va fi o prioritate pentru președintele ales al SUA, Donald Trump, atunci când își va prelua mandatul în ianuarie 2025. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina este o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu. Donald Trump a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat Paris Match, înregistrat la 7 decembrie în timpul vizitei viitorului președinte american la Paris și publicat la 11 decembrie.
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune. Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse de sistemul de război electronic.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei vânzări militare externe (FMS) către Ucraina, cuprinzând servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 și echipamente conexe, cu o valoare estimată de 266,4 milioane de dolari. Emiterea unui astfel de permis de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA) este o condiție prealabilă și include o listă de achiziții.
După ce a accesat o varietate de surse deschise, social media și documente scurse, precum și monumente funerare și morminte, BBC a identificat 543 de militari ruși și mercenari ai Wagner Group uciși în Siria între 2015 și 2024. Lista a inclus membri ai unor unităţi de elită ale forțelor speciale ale armatei ruse, ai unităților straturilor de informații ale FSB și GRU și piloți militari. La apogeul operațiunilor militare ruse, Kremlinul a susținut că 63 000 de militari au fost desfășurați în Siria.
Ucraina a efectuat cu succes teste ale noii sale rachete „Ruta”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. În timpul discursului rostit marți la ceremonia de decernare a Premiului Național Borys Paton 2024, acesta a menționat în treacăt noua armă, pe lângă faptul că a vorbit despre alte realizari recente.
Forțele ruse au avansat în șapte așezări din Donețk, dar și din regiunea rusă Kursk, raportează analiștii DeepState.
Ucraina privește cu „atenție și îngrijorare” tranziția de schimbare a puterii în state, unde se discută tot mai mult despre o soluție pentru stoparea războiului rus de agresiune, dar Kievul ia în calcul și posibilitatea ca noua administrație Trump să sisteze ajutorul militar.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România.
China a anunțat că limitează exportul de componente critice pe care Ucraina le poate folosi la fabricarea dronelor implicate în războiul său împotriva invaziei Rusiei, după cum a informat Bloomberg.
Deși în Ucraina uneori sistemele Patriot au interceptat rachete hipersonice Kinjal, lansate de Rusia de pe avioane MiG-31, provocările sunt mult mai mari în ceea ce privește noua rachetă balistică despre care rușii susțin că are capacități hipersonice Oreșnik, utilizată în premieră în noiembrie pentru a lovi Ucraina.
Ucraina a trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experiență și 150 de drone FPV în ultimele săptămâni pentru a sprijini rebelii sirieni de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în ofensiva lor.
Varianta franceză este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual acord încetare a focului și linia de demarcație stabilită printr-o viitoare înțelegere.
În noaptea de 10 spre 11 decembrie, facilitatea petrolieră din Briansk a Rosneft a fost lovită de dronele ucrainene.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Informații pe acest subiect, precum și despre sprijinul internațional acordat Ucrainei, au fost anunțate de preşedintele Volodimir Zelenski, în seara de 9 decembrie.
Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.
Luptele din Siria au fost intense în ultimele 48 de ore, deoarece Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) lansează o serie de lovituri aeriene asupra unor facilitaţi militare siriene. Scopul acestor atacuri este de a distruge cât mai multe arme și cât mai multe depozite de muniții care ar fi putut ajunge în mâinile unităților de rezistență siriene după căderea regimului lui Bashar al-Assad, duminică, 8 decembrie 2024.
Poliţia sud-coreeană a transmis miercuri că a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol după încercarea sa eşuată de a impune legea marţială în Coreea de Sud în urmă cu o săptămână, în timp ce, conform justiţiei, fostul ministru al apărării a încercat să se sinucidă în arest, relatează Agerpres și AFP.
Faptul că Rusia s-a confruntat cu probleme semnificative la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina ar trebui să fie o mare preocupare pentru Beijing, a declarat adjunctul șefului Statului Major al Pentagonului, Kathleen H. Hicks, relatează SkyNews.
Ca parte a angajamentului său tot mai mare față de eforturile internaționale de sprijinire a Ucrainei, Norvegia a anunțat, la 2 decembrie 2024, desfășurarea de avioane de luptă F-35 și de sisteme de apărare aeriană NASAMS în Polonia. Această desfășurare urmărește să securizeze aeroportul polonez Rzeszow, un nod logistic esențial pentru transportul de echipamente civile și militare destinate Ucrainei, demonstrând în același timp solidaritatea Norvegiei cu NATO. Misiunea, care urmează să înceapă în decembrie 2024 și să se prelungească până la Paște, va spori capacitățile de apărare aeriană într-o regiune de importanță strategică din Europa de Est.
Operațiunile de zbor ale aeronavei tiltrotor V-22 Osprey au fost suspendate din nou pe 9 decembrie 2024, în urma unui incident care a avut loc recent.
Șeful „guvernului de salvare” creat de opoziția armată din provincia siriană Idlib și-a anunțat numirea în funcția de șef al guvernului interimar al Siriei pentru perioada de tranziție. "Prin decizia comandamentului general, am fost autorizați să formăm un guvern interimar. Acest lucru va fi provizoriu, până la 1 martie 2025", a declarat Al-Bashir la postul de televiziune Al-Hadas. Potrivit acestuia, decizia a fost luată marți, 10 decembrie, la o întâlnire a reprezentanților conducerii armate a opoziției.
Deteriorarea situației politice din Coreea de Sud afectează relațiile acesteia cu unele țări partenere din Europa. În prezent, este vorba despre Polonia, iar Coreea de Sud este alarmată de faptul că Varșovia nu va semna, cel mai probabil, acordul pentru achiziționarea a 820 de tancuri K2 Black Panther până la sfârșitul anului.
După cu reiese din informaţiile publicate la sfârşitul lunii noiembrie, Franța a inițiat un plan amplu de refacere și extindere a stocurilor sale de rachete, ca parte a unei strategii pe termen lung de consolidare a capacităților de apărare. Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că stocurile de rachete de croazieră SCALP-EG ale Forțelor Aeriene Franceze vor fi reaprovizionate până la sfârşitul anului 2024.
Israelienii au ocupat noaptea trecută zona tampon de la frontiera cu Siria și bombardează armata și bazele aeriene siriene. Potrivit autorităților israeliene, este vorba despre măsuri defensive.
Compania de stat Rosoboronexport din Federația Rusă a anunțat că, pe 09.12.2024, la Șantierul naval din Kaliningrad, Rusia a predat Indiei o fregată Proiect 11356. Ceremonia solemnă de predare a navei s-a desfășurat în prezența ministrului indian al apărării, Rajnath Singh.
Kremlinul a declarat marţi că războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de preşedintele Vladimir Putin vor fi atinse prin acţiune militară sau prin negocieri, informează Agerpres și Reuters.
Rusia ar putea trimite Coreei de Nord avioane de luptă „formidabile, dar... de la începutul celei de-a patra generații de avioane”, a declarat zilele trecute Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al Armatei SUA.
Baza forțelor aeriene americane va fi constituită din aeronavele cu pilot pentru mulți ani de acum înainte, a declarat generalul de brigadă Doug Wiskert, care comandă Aripa 412 de testare de la baza Edwards Air Force din California.