Su-57 e unul dintre cele mai ambițioase programe ale Federației Ruse. Noile aeronave despre care Moscova susține că ar fi de generația a V-a ar trebui să fie un răspuns pentru F-35 și F-22. Ar trebui.
Rușii au anunțat deja că cel puțin de două ori avioanele Su-57 au luat parte la lupte reale. Primul episod a fost în Siria în februarie 2018. La acea vreme, o sursă a Kremlinului declara că transferul a fost făcut ca parte a programului de testare a armelor. La începutul aceluiași an, fostul Ministru Adjunct al Apărării, Yuriy Borisov, a anunțat că a început perioada de testare a avionului Su-57 în condiții efective de război.
Și, la finalul lunii trecute, în urmă cu aproximativ două săptămâni și jumătate, presa din Federația Rusă, citând surse militare, anunțat cu surle și trâmbițe că aeronavele Su-57 au participat din nou la misiuni de luptă alături de aeronavele Su-35. Operațiunile reale de luptă ar fi fost conduse chiar de avioanele Su-57.
Bineînțeles, informațiile trebuie privite cu suspiciune. Și cu toate că Su-57 ar fi participat cu adevărat la misiuni reale de luptă, acest lucru nu înseamnă că „bijuteriile coroanei” țariste de la Kremlin sunt pregătite de război.
Su-57, probleme fără sfârșit
În prezent există 10 prototipuri ale Su-57, aflate în diferite faze de testare. Su-57 are însă numeroase probleme, semnalate și de prestigioasa revistă National Interest. Iar programul este oricum în întârziere mare. E suficient să precizăm că în 2018 Su-57 nu avea niciun sistem de armament operațional cu excepția tunului de calibru 30 mm.
Problemele sunt de câțiva ani și se cunosc: noile aeronave ce se vor a fi stealth înregistrează dificultăți la sistemele de senzori și diferite sisteme de avionică. Dar de departe cele mai mari probleme sunt la motor.
Mai marii de la Kremlin au ajuns la concluzia că motorul Saturn AL-41F pur și simplu nu este suficient de puternic pentru Su-57. Rușii spun însă că au rezolvat problema și dezvoltă astfel noile motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57. Dar în cel mai optimist scenariu, în cazul în care nu vor mai apărea noi probleme, dezvoltarea acestui motor va mai dura câțiva ani. Asta înseamnă că întârzierile la programul Su-57 vor fi împinse și mai mult, astfel că până la producția în serie Kremlinul mai are de așteptat ani buni.
Cu 10 prototipuri Su-57, Moscova deja visează să își vândă aeronavele
Sigur că rușii țintesc să își vândă avioanele Su-57. În august anul trecut, versiunea de export a aeronavei - e vorba despre Su-57E - a fost prezentată în cadrul spectacolului aerian MAKS-2019, care a avut loc la periferia Moscovei. Iar în septembrie 2019 Federația Rusă a trimis în Siria două prototipuri pentru a prezenta armamentul.
Pe de altă parte, dacă India a fost foarte precaută cu Su-57, turcii au cochetat puțin cu aeronava rusă în contextul în care au fost excluși de SUA din programul F-35 ca urmare a faptului că autoritățile de la Ankara au decis achiziționarea sistemelor S-400, incompatibile cu statutul de membru NATO al Turciei. Tot la expoziția MAKS-2019, care a avut loc în Rusia, președintelui Recep Tayyip Erdogan i-a fost prezentat avionul Su-57. Alături de Erdogan s-a aflat și omologul său rus, președintele Vladimir Putin. Erdogan nu a ascuns atunci interesul Turciei pentru Su-57.
S-a dovedit a fi mai mult o declarație și acțiune cu scopuri pur politice, asta întrucât la începutul acestui an presa din Turcia și Rusia a anunțat că Ankara renunță la orice negociere cu partea rusă pentru Su-57.
Rămâne de văzut care vor fi clienții externi ai Rusiei pentru Su-57. În contextul în care încă rușii au atâtea probleme în dezvoltarea Su-57, Moscova dă senzația că pune „carul înaintea boilor” în ceea ce privește vânzarea aeronavelor. Și, fără îndoială, Su-57 e o aeronavă scumpă în comparație cu ceea ce oferă la momentul de față.
Și, indiferent de problemele pe care americanii le-au mai întâmpinat la F-35, experții militari afirmă fără putință de tăgadă că performanțele actuale ale Su-57 sunt mult sub F-35.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News