Noul bombardier stealth american B-21 Raider a efectuat primul zbor de probă, vineri, la Palmdale, California. Imaginile care par să surprindă acest zbor au circulat pe rețeaua X (Twitter).
Astfel, Baza Aeriană Olenya, situată la sud de Murmansk (în apropierea localității Olenegorsk), este considerată din nou o locație sigură pentru bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dislocate pe aerodromurile lovite de dronele ucrainene.
După cum a informat agenția de presă rusă Interfax, în dimineața zilei de sâmbătă, aerodromul Soltsy-2 a fost atacat de o dronă ucraineană. Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul și a anunțat că o aeronavă a fost avariată din cauza unui incendiu produs de căderea dronei.
Corespondenții de război ucraineni au apreciat însă că au fost avariate două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.
Baza Aeriană Soltsy-2 este situată la aproximativ 650 de kilometri nord de frontiera ucraineneană. Rusia a întrebuințat în mod frecvent bombardierele Tu-22M3 pentru a lansa atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Tu-22M3; Foto: Dick Gilbert, Farnborough International Air Show, 1992 / flickr
Un observator radio HF, care publică pe Twitter sub numele @olga_pp98, monitorizează forțele Aviației Strategice a Federației Ruse. Acesta a apreciat că sâmbătă cel puțin șase avioane Tu-22M3 au părăsit aerodromul Soltsy-2 și s-au îndreptat către Olenya, la nord de Cercul Arctic.
În cadrul Bazei Aeriene înaintate de zona arctică sunt dislocate deja mai multe bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, dar nu se cunoaște exact câte dintre acestea sunt operaționale. La mijlocul iernii din anul 2019, un avion Tu-22M3 a efectuat aici o aterizare forțată, pe o vreme cețoasă. Aeronava s-a rupt în două, a explodat și a ucis trei din cei patru membri ai echipajului.
Baza Aeriană este situată la o oră de mers cu mașina, la sud de Murmansk și la doar aproximativ 150 de kilometri de noua graniță a NATO, cu Finlanda. După ce statul finlandez a aderat la NATO, pe 04 aprilie în acest an, avioanele de cercetare americane au îndeplinit mai multe misiuni în spațiul aerian din nordul țării, cu o vedere clară către Baza Aeriană Olenya din est.
Toamna trecută, Rusia a mutat la Olenya peste 10 bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS din același motiv, adică după ce dronele ucrainene au lovit aerodromul Engels din Regiunea Saratov. Potrivit Barents Observer, Peninsula Kola joacă acum un rol vital în războiul ilegal neprovocat al Rusiei împotriva țării vecine.
Bombardierele de la Olenya zboară din nou și din nou spre sud pentru a lansa rachete de croazieră în Ucraina. De asemenea, Flota de Nord a dislocat nave de luptă în Marea Neagră, iar mii de soldați din brigăzile arctice din Pechenga și Alakurrti, dislocate la frontierele cu Norvegia și Finlanda, se află pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei.
Comentariul autorului: Trebuie precizat faptul că în cadrul Bazei Aeriene Soltsy-2 nu mai funcționează Regimentul 840 Aviație de Bombardament al Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică), așa cum, eronat, a informat sursa. Acesta a fost desființat cu mulți ani în urmă, iar acum aerodromul din Soltsy este practic un aerodrom de rezervă al Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaykovka (Regiunea Kaluga) aparținând Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov). Practic, acesta este ceea ce rușii numesc “comenduire de aviație”, adică un aerodrom menținut în stare operațională, care este întrebuințat la nevoie.
Bineînțeles că, după atacurile dronelor ucrainene asupra facilităților Aviației Strategice, avioanele din cadrul acesteia au fost dispersate și utilizează toate structurile operaționale, inclusiv comenduirile de aviație.
Pe de altă parte, trebuie spus că Tu-22M3 nu este un bombardier strategic. Aviația cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de două tipuri de bombardiere strategice, respectiv Tu-160 și Tu-95MS. Acestea sunt capabile să întrebuințeze rachete de croazieră cu încărcături nucleare și fac parte din componenta aeriană a Forțelor Nucleare Strategice (Triada Nucleară rusească).
Deși aparțin Aviației Strategice, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 folosesc numai rachete de croazieră cu încărcături convenționale (Kh-22/32), precum și bombe de aviație. Reprezentanții militari ruși au anunțat că acestea vor fi adaptate pentru întrebuințarea rachetelor hipersonice de tip Kinzhal, dar, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat. Spre deosebire de avioanele de vânătoare MiG-31K, sub fuzelajul cărora poate fi amplasată o singură rachetă Kinzhal, aeronavele Tu-22M3 ar trebui să poarte patru rachete de acest tip, în punctele de prindere de sub aripi.
Sursa: thebarentsobserver.com.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Noul bombardier stealth american B-21 Raider a efectuat primul zbor de probă, vineri, la Palmdale, California. Imaginile care par să surprindă acest zbor au circulat pe rețeaua X (Twitter).
Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
Un oficial american a confirmat planurile SUA privind dezvoltarea unui nou avion de luptă, intitulat F-7. Obiectivul programului va fi înlocuirea versiunilor vechi ale F-16 Fighting Falcon.
Vulnerabilitatea sistemului defensiv aerian al Rusiei îi îngrijorează tot mai mult pe decidenții ruși care, probabil, vor fi nevoiți să aducă elemente de apărare aeriană din zone mai îndepărtate pentru a proteja punctele critice din zona frontului.
Germania va desfăşura patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lui noiembrie, a declarat o sursă din domeniul securităţii, la câteva săptămâni după atacurile ruse asupra unor porturi ucrainene de la Dunăre, relatează Reuters.
Militarii germani vor începe redislocarea sistemul Patriot săptămâna viitoare.
După începerea patrulării spațiului aerian din apropierea Peninsulei Crimeea cu aeronavele de tip MiG-31K/I, dronele americane de cercetare operează departe de granițele Federației Ruse.
Chiar și cel mai eficient sistem antiaerian din Ucraina va avea probleme, o recunosc oficialii ucraineni, întrucât Armata rusă a acumulat 800 de rachete de înaltă precizie.
Rachetele antinavă rusești achiziționate de Hezbollah îi oferă organizației teroriste sprijinite de Iran mijloace serioase de a duce îndeplini amenințarea împotriva navelor de război americane și subliniază riscurile grave ale oricărui război regional, au declarat pentru Reuters, surse care cunosc detalii privind cu arsenalul Hezbollah.
Polonia și Marea Britanie au încheiat un acord privind furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană pentru peste 4 miliarde de lire sterline (aproximativ 4,92 miliarde de dolari).
Directorul superior de achiziții al Forțelor Armate americane, Doug Bush, a declarat pe 7 noiembrie reporterilor că bateriile Iron Dome pe care Statele Unite le-au promis Israelului sunt „în tranzit”.
Ieri au ajuns în România primele 5 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon olandeze care vor pune bazele Centrului European de Pregătire pentru F-16 de care vor beneficia nu doar piloții români, cât și cei ucraineni.
Primele cinci F-16 olandeze au ajuns în România.
Sistemele suplimentare de apărare aeriană NASAMS, pe care Ucraina le-a primit de la parteneri, au intrat deja în serviciu de luptă.
Există discuții serioase între Arabia Saudită și Franța pentru ca Riadul să cumpere avioane de luptă Rafale, fapt confirmat de ministrul francez al Forțelor Armate Sebastien Lecornu, care a menționat chestiunea într-o conferință de presă, fără a oferi detalii suplimentare, deoarece "nu era autorizat să comenteze" către mass-media conținutul negocierilor.
Premieră pentru avionul de generația a V-a de producție americană F-35 Lightning II după ce un aparat de zbor a interceptat cu succes o rachetă de crozieră.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se plânge de lipsurile din apărarea aeriană a ţării sale şi de supremaţia forţelor armate ruse, informează Agerpres, care citează DPA.
Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.
Șeful forțelor aeriene germane, general-locotenentul Ingo Gerhartz, dorește să vadă un progres mai rapid în ceea ce privește punerea în funcțiune a noilor drone militare decât a fost stabilit in calendarul pentru programul ''Viitorul Sistem Aerian de Luptă'' (FCAS).
Generalul Mark Kelly din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA a declarat, pe 03.11.2023, că piloții ruși și chinezi caută în mod special oportunitățile de a se întâlni cu avioanele americane în aer, pentru că, în acest fel, se antrenează împotriva “celor mai buni piloți din lume”.
Într-o teleconferință cu șefii Armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ruse vor distruge în 20 de zile toate avioanele F-16 pe care Ucraina le va primi de la statele occidentale.
În octombrie, forțele ucrainene au folosit pentru prima dată rachete ATACMS furnizate de SUA, iar rezultatele au fost pozitive. Președintele Volodimir Zelenski afirma după primul atac cu ATACM că armele „s-au dovedit a fi bune”.
Forțele aeriene americane au anunțat miercuri că a aruncat în aer o rachetă Minuteman III deasupra Oceanului Pacific, după ce a fost detectată o anomalie în urma lansării acesteia de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California, scrie Reuters.
Jurnalistul și bloggerul rus Yuri Podolyaka susține că, pe 01.11.2023, patru bombardiere ucrainene de tip Su-24 au încercat să atace Peninsula Crimeea cu rachete de croazieră Storm Shadow de producție occidentală. Cinci rachete au fost doborâte de sistemele rusești de apărare antiaeriană, două au căzut în zona Arabat Spit, iar soarta celei de-a opta este, deocamdată, necunoscută.
Rușii se laudă cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru controversatele avioane de generația a V-a de tip Su-57.
Ministerul ceh al Apărării a confirmat că va aloca 120 de milioane de dolari pentru achiziționarea a 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune, produse de producătorul israelian de arme Rafael Systems.
Ucraina continuă să execute atacuri combinate asupra Peninsulei Crimeea. După cum a informat Ministerul rus al Apărării, pe 30.10.2023, apărarea antiaeriană a respins loviturile executate cu rachete de croazieră Storm Shadow. Toate rachetele lansate de partea ucraineană au fost doborâte.
Olanda a anunțat că, în curând, vor ajunge în România primele avioane F-16, promise Ucrainei. Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.
Armata ucraineană a lovit un obiect strategic al sistemului rus de apărare aeriană în Crimeea în noaptea de luni, 30 octombrie, iar pe 25 octombrie a distrus sistemul de rachete antiaeriene S-400 din apropierea Luhanskului ocupat.
Iordania, un aliat stabil al SUA în regiune, a cerut Washingtonului să desfășoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale și conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei țării, citat de Reuters.
Ucraina și aliații săi ar trebui să se pregătească pentru un război care ar putea dura mai mulți ani, dar și pentru o descurajare pe termen lung a Rusiei, spun mai mulţi analiștii şi experţi în studii de securitate din Statele Unite. Într-un articol pentru Foreign Affairs, experții Liana Fix, de la Council on Foreign Relations, și Michael Kimmage, profesor la Catholic University of America, fac apel să nu se ignore această nouă realitate a războiului purtat de Rusia în Ucraina și să se pregătească pentru un conflict de lungă durată, în loc să se aștepte la o victorie rapidă din partea Ucrainei sau, în lipsa acesteia, la o soluţionare a acestuia prin negociere.
Forța Spațiala a Statelor Unite își trimite din nou în Cosmos naveta spațială fără echipaj X-37B, deși se credea că aceasta va fi retrasă. O rachetă SpaceX Falcon Heavy este programată să decoleze pe 10 decembrie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, propulsând X-37B în spațiu pentru a șaptea oară. În schimb, este pentru prima dată când naveta este dusă în spațiu de puternicul Falcon Heavy al companiei SpaceX.
Cea mai recentă cerere de armament a Ucrainei include sisteme de apărare antiaeriană americane, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone și elicoptere Apache și Blackhawk, potrivit unor documente consultate de jurnaliștii de la Reuters pe 6 decembrie.
Vladimir Putin și-a extins portofoliul de călătorii în străinătate cu o vizită oficială în Orientul Mijlociu, în două țări cu bogate resurse petroliere cu care Rusia s-a aliniat strâns după ce a rupt cu Occidentul din cauza sancțiunilor. Puţin, păzit de patru avioane de vânătoare rusești Su-35S, a zburat miercuri în Emiratele Arabe Unite, de unde a plecat spre Arabia Saudită în cursul serii. Ambele țări nu recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga, care a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzat de crime de război în Ucraina.
În cursul nopții de 07.12.2023, dronele rusești au atacat mai multe obiective ale infrastructurii ucrainene, în special din Regiunea Odesa. Deși inițial autoritățile regionale au susținut că toate dronele au fost doborâte, în porturile Izmail și Reni au fost semnalate mai multe explozii.
Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.
Forţele Armate Ucrainene vor putea să distrugă podul din Crimeea dacă dispune de suficiente rachete ghidate, cum ar fi sistemul tactic de rachete ATACMS și rachetele germane Taurus. Într-un articol pentru Foreign Affairs, Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, scrie despre acest lucru. Generalul în retragere numește construcția podului parte a strategiei Rusiei de a domina Ucraina și regiunea Mării Negre. Distrugerea acestuia ar putea fi cheia victoriei Ucrainei în Peninsulă Crimeea, dar poate aduce şi câştigarea în războiului.
Republicanii din Senat SUA au blocat recent un proiect de lege de finanțare care includea ajutor pentru Ucraina, ceea ce face puțin probabil ca Congresul să aprobe fonduri suplimentare pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului. Cererea republicanilor pentru reglementări mai stricte la frontieră a fost un factor-cheie în blocaj. Respingerea proiectului de lege privind ajutorul pune în pericol lupta Ucrainei împotriva Rusiei, subliniind soarta incertă a efortului și dezvăluind o scădere a sprijinului Congresului pentru Ucraina.
Președintele american Joe Biden este dispus să facă un compromis în ceea ce privește politica SUA privind migrația, iar această schimbare este condiționată de republicani din Congres pentru a începe negocierile pentru aprobarea unui ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina.
Se strânge lanțul pentru liderii Hamas responsabili la nivel decizional de atrocitățile fără precedent comise de comandourile teroriste ale Hamas în teritoriile israeliene pe 7 octombrie 2023.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Guvernul de la Roma intenționează să renunțe la colaborarea din cadrul Inițiativei Belt and Road, un proiect economic promovat de China.
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat Letonia pentru tratamentul acordat minorității ruse și a amenințat voalat țara baltică.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.