Rușii ironizează sistemele anti-navă americane Harpoon, în timp ce crucișătorul Moskva ruginește pe fundul Mării Negre
Forțele armate ucrainene urmează să primească rachete anti-navă Harpoon, de producție americană, pentru a putea contracara Flota rusă a Mării Negre.
Rachetă Harpoon, foto: U.S. Navy
Până în prezent știm sigur că Danemarca s-a angajat să ofere Ucrainei sisteme Harpoon. Deși nu s-a precizat oficial, obiectivul ar fi contracararea blocadei impuse de forțele ruse de ocupație asupra Odesei, port vital pentru exporturile de grâu.
Ucraina urmează să primească astfel rachete anti-navă din dotarea danezilor, în versiunea RGM-84L-4 Harpoon Block II.
Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion
Acestea sunt capabile să lovească nu doar nave de suprafață, dar și ținte portuare sau de pe uscat. Potrivit producătorului, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat pe o rază de acţiune ce merge de la 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.
Totodată, publicația Naval News, citând un anunț al instutuțiilor oficiale de la Washington, a anunțat pe data de 30 mai că Pentagonul pregătește un contract pe care îl va aloca producătorului Boeing pentru producția suplimentară de sisteme Harpoon. Acest contract va avea ca obiectiv dezvoltarea capacităților de apărare a unui stat partener.
Nu se precizează despre ce stat este vorba.
Chiar și așa, în discuție nu pot fi decât Taiwanul sau Ucraina. Amintim că la începutul acestui an Departamentul de Stat a aprobat o posibilă achiziție de către Taiwan a până la 100 de sisteme de apărare costieră de tip Harpoon RGM-84L-4. Tranzacția include și echipamente aferente și se ridică la un cost estimat de 2.37 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI: SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă: Sunt luate în considerare rachetele Harpoon şi NSM
Rușii ironizează sistemele Harpoon, în timp ce crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, ruginește pe fundul mării
Rachete anti-navă Harpoon, la bordul fregatei olandeze HNLMS Evertsen. Foto: DefenseRomania
În presa pro-Kremlin, propaganda rusă a trecut în revistă posibilitatea ca Ucraina să primească sisteme americane anti-navă de tip Harpoon.
Portalul Vzglyad, face o analiză a caracteristicilor rachetelor Harpoon, într-un material intitulat „Ucraina primește armament învechit pentru a lupta împotriva Flotei ruse a Mării Negre”.
Concluzia jurnaliștilor ruși e că deși dotarea cu Harpoon va complica situația Flotei ruse din Marea Neagră, sistemele americane nu vor fi un game changer iar Harpoon nu reprezintă o amenințare imposibil de contracarat de navele ruse. Rușii ironizează și obuzierele M77, sistemele Javelin sau Stinger, precizând că deși se află în dotarea ucrainenilor „timpul trece și se dovedește că nimic nu poate împiedica forțele ruse să elibereze Ucraina”.
Crucișătorul Moskva, recif rusesc pe fundul Mării Negre
Desigur, „articolul” nu face nicio referire la Moskva, deși amintește de sistemele anti-navă ucrainene Neptun, despre care autorul scrie că nu sunt operaționale.
Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară, asemenea rachetelor sistemelor Neptun, la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice.
Amintim că în seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.
Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat.
CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News