Atacul de vara trecută asupra Uzinei ZOMZ de lângă Moscova a încetinit simțitor producția rușilor de drone Lancet
Armata Rusă a rărit atacurile cu drone kamikaze Lancet din cauza scăderii producției de la Uzina optică și mecanică Zagorsk (ZOMZ) de lângă Moscova, în urma exploziei din august 2023.
Drona kamikaze Lancet. Potrivit imaginilor cu linia de asamblare, se pare că rușii au reușit să doteze linia de producție cu roboți aduși din Japonia și Coreea de Sud
Pe 9 august 2023, Uzina de optică și mecanică Zagorsk (ZOMZ) din orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), a fost lovită, iar în urma atacului a avut loc o detonare de ”obiecte pirotehnice” aflate în depozitele ZOMZ.
Rușii au minimizat incidentul, directorul fabricii spunând că acolo se produc echipamente pentru uz civil.
Totuși, cel mai probabil Uzina este specializată în producția de sisteme optice de aviație, camere termice și sisteme de ghidare în infraroșu, instrumente de supraveghere etc.
Așa cum arăta o investigație jurnalistică apărută la câteva zile după explozie, la ZOMZ erau derulate și componente ale programului militar pentru viitorul bombardier ”invizibil” rusesc. Este vorba de un program militar de dezvoltare cu numele de cod "Poslednik", mai bine cunoscut opiniei publica ca bombardierul PAK DA.
Producția de drone Lancet, încetinită simțitor
Iată că acum apar informații din care reiese că la Uzina lângă Moscova lovită în vara lui 2023 se realiza și cel puțin o parte din producția dronelor kamikaze Lancet, armament care s-a dovedit extrem de eficient pe câmpul de luptă.
Forbes, care îl citează pe Dmitro Snegirev, un analist ucrainean, arată că la Uzina ZOMZ se realizau - pe lângă componente optice cu destinație civilă - și echipamente folosite în producția dronelor KUB și Lancet, realizate de compania rusă ZALA Aerospace. Informațiile analistului ucrainean se bazează pe date primite din interiorul serviciilor ucrainene de informații.
Forbes a analizat apoi datele LostArmor - un proiect pro-Kremlin care adună videoclipuri geolocalizate și fotografii ale atacurilor Lancet - iar rezultatele arată clar o scădere a numărului de atacuri.
Grafic Forbes
Rezultatele sunt următoarele: în primele 6 luni din 2023, loviturile cu Lancet au fost în creștere (de la 25 pe lună la începutul lui 2023, la aproape 50 - în martie și aprilie - ajungând la un vârf de 135 în iulie și 126 în august).
În lunile următoare s-a înregistrat o scădere accentuată: septembrie și octombrie au fost 50 de lovituri, o creștere la de lovituri 89 în noiembrie, apoi a scăzut iar la 59 de lovituri, în decembrie.
Drone burdușite cu componente străine
Yevhen Cerepnia, un militar al brigăzii 93 mecanizate, a publicat o fotografie cu motorul motorul AXI 5330/18 produs în Cehia, găsit printre resturile dronei rusești Lancet / Foto: твій друг Стус, twitter
”În august s-a întâmplat ceva care a împiedicat ZALA să transforme corpul Lancet în produse finite (...) Lancet este plin cu componente importate, inclusiv motorul și electronica de zbor. Singurele componente pe care ZALA spune că le produce sunt corpul avionului, sursa de alimentare și camera foto. Este posibil ca explozia de la ZOMZ să fi întrerupt furnizarea de camere”, concluzionează Forbes.
În ultima lună, producția de Lancet se pare că a revenit la normal. Cifrele pentru ianuarie a fost de 139 de lovituri.
Totuși, ”scurtcircuitul” livrărilor de Lancet arată că producția Rusiei de arme poate fi redusă dacă se ajustează sancțiunile, iar Rusia va fi cu adevărat împiedicată achiziționeze electronicele necesare pe piața internațională.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News