Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Anterior, pe teritoriul britanic au sosit alte trei bombardiere strategice americane B-52H. Primele două au aterizat la RAF Fairford marți, 05 noiembrie, la orele 12:50 și 16.40. Al treilea dintre acestea a aterizat joi, 07 noiembrie, la ora 14:30.
Pe timpul șederii în Europa, cele patru aeronave, care fac parte din Aripa 2 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Barksdale din statul Louisiana, vor forma Escadrila 20 Expediționară de Bombardament, urmând să desfășoare misiunea specifică Bomber Task Force 25-1.
Bombardierele strategice americane se vor integra cu aliații NATO și alți parteneri internaționali pentru a sincroniza capabilitățile și a asigura angajamentele de securitate în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA. Aviatorii britanici din cadrul 501 Combat Support Wing de la RAF Fairford vor servi drept sprijin pentru aeronavele americane pe tot parcursul dislocării în teatrul de operații european.
Bombardier american de tip B-52 dislocat în România pe MK. Photo source: Screenshot NATO
“Această misiune de tip Bomber Task Force arată angajamentul nostru de neclintit față de aliații și partenerii europeni. Împreună construim relații mai puternice și mai strategice, care consolidează securitatea și stabilitatea în întreaga regiune”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.
Potrivit precizărilor sale, misiunea permite, de asemenea, angajarea dinamică a forțelor în teatrul european, oferind predictibilitate strategică și asigurare pentru aliați și parteneri, contribuind în același timp la descurajare prin introducerea unei mai mari imprevizibilități operaționale pentru potențialii adversari.
“Prin aceste misiuni, nu numai că demonstrăm acoperirea globală a forțelor noastre de bombardiere, ci și puterea parteneriatelor noastre colective în Europa, asigurându-ne că rămânem agili și pregătiți să facem față oricărei provocări. Capacitatea noastră de a lucra cot la cot cu aliații este un avantaj cheie, trimițând un mesaj de asigurare a prietenilor noștri și descurajând în același timp potențiale acțiuni agresive ale concurenților strategici”, a spus Hecker.
Desfășurările regulate și de rutină ale bombardierelor strategice americane demonstrează modul în care SUA și NATO sunt pregătite să se integreze cu aliații și partenerii țărilor gazdă, pentru a descuraja amenințările și a apăra Alianța.
U.S. Air Force B-52H Stratofortress, sosit la baza Forțelor Aeriene Regale Australiane (RAAF) Darwin, 2018 / Christopher Quail, Pentagon, flickr
Comentariul autorului: Prima pereche de bombardiere strategice americane B- 52H, cu indicativele radio FLUX11 și FLUX12, a decolat din SUA pe 05 noiembrie, dar a venit la Baza Aeriană Fairford pe traiecte de zbor diferite. În timp ce FLUX12 a urmat traseul arctic și a tranzitat Norvegia și Finlanda, FLUX11 a survolat Oceanul Atlantic și a aterizat direct în Marea Britanie.
Surse rusești de pe rețelele de socializare, neconfirmate, susțin că FLUX11 ar fi ales traseul mai scurt din cauza unor probleme tehnice.
Cea de-a doua celulă de aeronave americane, cu indicativele radio ROPE31 și ROPE32, a decolat de pe teritoriul american pe 07 noiembrie. ROPE31 a urmat ruta arctică și a aterizat normal în Marea Britanie. În schimb, ROPE32 s-a întors din drum din spațiul aerian al Canadei, revenind la Baza Aeriană Barksdale din cauza unor probleme tehnice.
După rezolvarea acestora, aeronava s-a deplasat în Marea Britanie pe un traiect de zbor care a traversat Oceanul Atlantic.
Trebuie precizat faptul că, anterior, la începutul lunii noiembrie, Forțele Aeriene ale SUA au dislocat șase bombardiere strategice B-52H la Baza Aeriană Al Udeid din Qatar. Acestea s-au deplasat în perechi de câte două aeronave prin Strâmtoarea Gibraltar și Marea Mediterană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 09.10.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinjal, a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Republica Belarus.
Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 09.10.2024, că reprezentanții Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) au predat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse un nou lot de bombardiere de front Su-34.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Germania reconsideră cererea Turciei de a achiziționa avioane de luptă Eurofighter Typhoon, pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu.
Până în martie 2025, dacă nu un pic mai târziu, dar în prima jumătate a anului 2025, forțele aeriene ucrainene ar trebui să utilizeze avioane de luptă franceze Mirage 2000 împotriva forțelor ruse. Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că „aeronavele Mirage 2000 ar putea începe să opereze în Ucraina în prima jumătate a anului 2025”. În prezent, piloții ucraineni se pregătesc și se antrenează la o bază din orașul france Nancy.
Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rușii au lovit din nou aerodromul Starokonstantinov cu rachete hipersonice Kinjal. Armata ucraineană susține că a doborât două din cele trei rachete lansate. Rusia a lansat un atac asupra Kievului, folosind rachete Kinzhal, în dimineața zilei de luni, 7 octombrie, potrivit oficialilor ucraineni. Administrația de stat a orașului Kiev a confirmat că Rusia a lansat rachete Kh-47M2 Kinjal de pe avioanele de vânătoare MiG-31K. Ulterior, Forțele Aeriene Ucrainene au raportat că, în jurul orei 8:20, forțele ruse au lansat un atac folosind trei rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, care au fost lansate de avioane MiG-31K în spațiul aerian de deasupra regiunii Tambov
Primul avion de luptă F-16 provenit din Olanda se află deja în Ucraina, iar restul celor 24 de avioane vor sosi în lunile următoare, a declarat de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în timpul unei vizite neanunțate la Harkov, pe 6 octombrie. Oficialul a anunțat, de asemenea, un nou pachete de asistenta militara în valoare de 400 de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei noi drone de ultimă generație.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au confirmat faptul că, pe 05.10.2024, un avion de vânătoare de tip Su-57 a doborât o dronă rusească S-70 Okhotnik în spațiul aerian al aşa-zisei Republicii Populare Donețk. Potrivit acestora, incidentul s-a produs în apropiere de Chasiv Yar, în zona localității Konstantynivka. Lovitura ar fi fost una intenționată, pentru a preveni capturarea dronei de către armata ucraineană, după ce a fost pierdut controlul asupra acesteia.
Franța va participa pentru prima dată cu un submarin de luptă cu propulsie nucleară la un exercițiu naval comun cu Marocul. Exercițiul are ca scop consolidarea cooperării militare dintre cele două țări și schimbul de experiență în domeniul apărării maritime.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
Israelul deține un sistem formidabil de apărare aeriană, a cărui eficiență s-a văzut încă o dată pe 1 octombrie, atunci când Iranul a tras în jur de 180 de rachete, conform Israelului (200, conform Teheranului), dintre care un număr mare de rachete a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
Un avion de vânătoare rusesc Su-35 aproape a intrat în coliziune cu un avion militar american în timpul unei misiuni de interceptare, potrivit imaginilor difuzate de Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD). Incidentul, care a avut loc pe 23 septembrie, a implicat ceea ce oficialii americani numesc comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologii săi din Burkina Faso și Mali au fost primii care au semnat o declarație prin care se angajează să nu desfășoare arme în spațiu în această săptămână.
Israelul a spus că lovitura de vineri seara a vizat o reuniune dintr-un complex subteran al Hezbollah. Exploziile au nivelat mai multe turnuri de apartamente înalte în suburbia dens populată, predominant șiită, din sudul Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh.
Avioanele de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale României se întorc în Lituania. În următorii ani sunt programate misiuni de Poliție Aeriană Întărită atât în tensionata regiune baltică, în imediata apropiere a Federației Ruse, dar și la sud de Dunăre unde F-urile noastre vor apăra spațiul aerian al Bulgariei.
Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III din Pakistan în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
În cadrul expoziției internaționale ADEX-2024 desfășurate în perioada 22-24 septembrie la Baku, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat aeronava de atac Su-25 „Frogfoot” modernizată pentru Forțele Aeriene din Azerbaidjan, cunoscută și sub denumirea turcă “Laçin”.
Forțele de apărare ale Israelului (IDF) sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul în care Iranul va lua decizia nesăbuită de a lansa un atac asupra Israelului ca urmare a eliminării de către IDF, în Liban, a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea teroristă șiită subordonată în totalitate Teheranului. Aprilie 2024 nu se va mai repeta.
Cea de-a treia serie de piloți care a început antrenamentul pe F-16 Fighting Falcon în România e formată strict din piloți ucraineni. Seria aduce o premieră: Piloții ucrianeni se antrenează în țara noastră la Baza 86 Aeriană Borcea.
În cursul nopții de 27.09.2024, trupele ruse au atacat ținte din porturile Odesa, Izmail și Reni, folosind în acest scop drone aeriene de tip Geran-2 (Shahed). Atacul asupra portului Izmail a fost confirmat și de șeful administrației regionale Odesa, Oleg Kiper, care a precizat că au fost avariate mai multe clădiri și mașini.
Producția avioanelor de luptă rusești de ultimă generație Su-57 depinde de furnizarea de micro-electronice și echipamente de producție occidentale. Frontelligence Insight a relatat despre acest lucru, pe baza corespondenței expuse a producătorului rus de electronice militare Mikropribor.
Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, potrivit unor informații dezvăluite de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unui breafing cu presa care a avut loc azi și la care a participat și DefenseRomania.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.11.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
La 9 noiembrie 2024, Taiwanul a primit primul lot de sisteme de rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, un impuls semnificativ pentru capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale națiunii, în contextul escaladării tensiunilor regionale. Confirmată de Ministerul Apărării din Taiwan și raportată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, această livrare marchează un progres crucial în pregătirea Taiwanului în materie de apărare, în special în ceea ce privește contracararea posibilelor amenințări reprezentate de China.
Israelul și Germania avansează într-un parteneriat strategic prin implementarea planificată a sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 în Germania, stabilită pentru 2025. Această colaborare în domeniul apărării, aprobată de Statele Unite și evaluată la 3,5 miliarde de dolari, a fost formalizată anul trecut ca răspuns la amenințarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. În discuțiile recente, Ministerul Apărării din Israel și Ministerul Apărării din Germania, împreună cu principalii contractanți din domeniul apărării, au subliniat importanța strategică a acestui sistem pentru consolidarea apărării europene.
Potrivit ultimelor informațiilor disponibile, Phenianul a trimis mii de soldați în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată în străinătate - și chiar și o călătorie în Rusia îi poate ajuta să-și dea seama cât de săracă este Coreea de Nord, a informat Deutsche Welle (DW).
Până la sfârșitul acestui an, Franța va livra Ucrainei 600 de bombe ghidate cu precizie AASM. Comisia de apărare a Adunării Naționale franceze a informat că bombele vor fi luate din depozitele armatei și nu produse recent. De asemenea, Franța intenționează să producă 1 200 de bombe ghidate AASM Hammer în 2025. În 2024, industria de apărare a țării ar fi trebuit să producă 600 din aceste bombe ghidate.
Programul nebunesc de scump B-21 Raider se pare că devine mai puțin costisitor, costul estimat pentru primele cinci loturi de producție scăzând de la 19,1 miliarde de dolari la 13,1 miliarde de dolari, o reducere de 28%, ceea ce înseamnă economii de 5,1 miliarde de dolari.
Conform unor rapoarte recente, Forțele Armate Ucrainene au început să utilizeze pe câmpul de luptă proiectile de artilerie de 155 mm M712 Copperhead ghidate cu laser, furnizate de SUA. Surse din cadrul Pentagonului confirmă că aceste obuze au fost furnizate ca parte a unui pachet mai amplu de sprijin acordat Ucrainei, cu scopul de a spori precizia tirurilor de artilerie ucrainene împotriva țintelor blindate de mare importanță.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat interesul față de două puncte, așa-numitul Plan de Victorie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Europenii au luat din muzee tancuri sovietice vechi pentru a antrena armata ucraineană în combaterea tacticilor capcană folosite de soldații ruși pe câmpul de luptă, potrivit general-locotenentului Andreas Marlow, comandantul Misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina (EUMAM Ucraina).
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Bundestagul (Parlamentul german) a decis să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie, scrie Bloomberg.
Liderul rus Vladimir Putin a ordonat ca regiunea Kursk să fie readusă sub control rusesc până pe 20 ianuarie, ziua învestirii președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, înclină să ofere funcția de secretar de stat senatorului Florida Marco Rubio. El l-a ales deja pe congresmanul republican Michael Waltz pentru o altă poziție cheie de politică externă ca consilier pentru securitate națională.
Pe data de 5 noiembrie un bloc din Belgorod, Rusia, a fost lovit de o dronă. La momentul respectiv autoritățile ruse au acuzat Ucraina de „crime de război” și atacuri asupra populației civile. Guvernatorul rus al regiunii a fost cel care a declarat în primă fază că drona care a lovit blocul a fost una ucraineană.
Centrul de relații publice al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a informat, pe 11.11.2024, că a fost zădărnicită o încercare a servicilor speciale ucrainene de deturnare a unuia dintre elicopterele Forțelor Aerocosmice rusești.
Pierderile suferite de forţele ruse în Ucraina au atins un nivel record de 1.770 militari pierduţi într-o singură zi, potrivit cifrelor publicate de Kiev pe 11 noiembrie. Totalul depășește recordul anterior de 1.740 din 13 mai. Potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene, totalul pierderilor, în materie de trupe, se ridică acum la 710 660.
Potrivit unor rapoarte, forțele armate britanice au luat decizia strategică de a-și concentra fondurile pe achiziționarea suplimentară de avioane de luptă F-35B de generația a V-a, respingând în același timp posibilitatea de a achiziționa mai multe avioane Eurofighter de generația a IV-a.
Guvernul sudanez a găsit în Rusia un refugiu pentru a obține arme și pentru a miza pe o soluție militară de monopolizare a puterii, în timp ce vechea ambiție a Moscovei de a înființa o bază navală la Marea Roșie a fost reînnoită.
Liderii Franței și Marii Britanii sunt așteptați să se întâlnească la Paris pe 11 noiembrie pentru a discuta despre o ultimă încercare de a convinge SUA să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei cu arme occidentale înainte ca Donald Trump să intre la Casa Albă în ianuarie, a relatat The Telegraph citând surse guvernamentale britanice.
Serbia și Croația au semnat contracte pentru avioane Rafale în configurații și la prețuri considerabil diferite. Deși Belgradul spune că va primi cele mai noi avioane disponibile pentru export, un general croat spune care sunt limitările platformelor care vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene ale Serbiei.
Potrivit unui articol publicat recent al The Wall Street Journal și analizat de OSINTtechnical pe 9 noiembrie 2024, Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missiles (AARGM). Această mișcare întărește capacitatea Ucrainei de a neutraliza sistemele rusești de apărare aeriană pe fondul unui conflict în curs caracterizat prin război electronic și utilizarea de rachete avansate.
Regatul Unit ia în considerare toate opțiunile posibile privind abordarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, față de Ucraina, a declarat secretarul șef al Trezoreriei, Darren Jones. Oficialii Trezoreriei britanice „analizează și planifică mai multe scenarii diferite”, a declarat Darren Jones duminică pentru Sky News.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a informat că, pe 11.11.2024, Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) a predat Forțelor Aerocosmice loturi noi de avioane de vânătoare Su-57 și Su-35S. “Aeronavele, care au fost preluate de personalul tehnic, au fost supuse unui ciclu complet de teste în fabrică. Acestea au fost testate în diferite moduri de operare de către piloții Ministerului Apărării”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, preluat de agenția Interfax.
Libanul a anunțat, duminică, că intenționează să consolideze desfășurarea armatei în sudul țării, care a asistat de mai multe săptămâni la bombardamente violente israeliene asupra locațiilor Hezbollah. Ministrul libanez de externe, Abdullah Bouhabib, a declarat în discursul său la reuniunea ministerială arabo-islamică de la Riad: "Guvernul libanez a decis să recruteze și antreneze aproximativ 1.500 de soldați în vederea trimiterii a 5.000 de militari suplimentari, pentru a se alătura celor aproximativ 4.500 deja prezenți în această regiune".
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei face apel la Uniunea Europeană să introducă sancțiuni împotriva flotei ruse din umbră, cu ajutorul căreia Rusia livrează gaze și petrol pentru a-și finanța războiul.
Victor Orban, prietenul numărul 1 al lui Donald Trump, se va confrunta cu o imensă dilemă, în mandatul următorului locatar la Casa Albă.
Portalul iranian Telegram Mezuzah a informat că există date despre achiziția de către Iran a unor instalații industriale pentru producția sub licență a avioanelor de luptă rusești Suhoi Su-30SM și Su-35.
Potrivit cotidianului american The Washington Post, care citează surse din Ucraina și SUA, Forțele Armate ale Federației Ruse au format o grupare militară puternică în regiunea Kursk, de 50.000 de militari, care include și trupele nord-coreene.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi au vorbit joi, 7 noiembrie, despre războiul din Ucraina, a raportat Washington Post.