S-a scufundat Zhou. Cel mai nou submarin nuclear de atac al Chinei, cel care dă și numele clasei, s-a scufundat
Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat în timpul procesului de construcție, au anunțat oficiali americani din domeniul apărării ca urmare a imaginilor analizate din satelit.
Submarin chinez, imagine ilustrativă. Photo source: Ministerul Apărării din China
Imagini din satelit din iunie arată numeroase macarale și agitație mare la șantierul naval Wuchang, unde submarinul nuclear de atac din clasa Zhou era ancorat.
Acesta e cel mai nou submarin al Chinei și e și cel care dă numele noii clase.
Prima oară Wall Street Journal a raportat scufundarea noului submarin chinez. Ulterior acest lucru a fost preluat de presa internațională iar doi oficiali americani sub protecția anonimatului, scrie și CNN, au confirmat incidentul din China.
O imagine din satelit care datează din 10 martie, realizată de Maxar Technologies, arată submarinul din clasa Zhou andocat în port. Ulterior submarinul nuclear s-a scufundat în apropierea debarcaderului.
Imaginile suplimentare publicate de compania Maxar și analizate de CNN arată că la sfârșitul lunii iunie submarinul nu mai era.
Tot atunci pe imaginile satelitare se poate observa o mare agitație în șantierul naval și mai multe macarale în zona respectivă.
Presa americană, citând experți în domeniu, scrie că e puțin probabil să fi existat scurgeri nucleare. Cel mai probabil în momentul incidentului motoarele nu erau pornite la capacitate maximă. E posibil însă să fi existat victime.
Cert e că Marina Armatei de Eliberare a Poporului nu recunoaște incidentul.
Portavionul USS Nimitz / Us Navy
O analiză a CNN din 2021 arată că SUA nu mai au cea mai mare flotă militară din lume, fiind depășită de China. Dar America deține supremația.
În 2015, Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) avea 255 de nave de luptă în flota sa, potrivit Oficiului de Informații Navale (ONI) al SUA.
La sfârșitul anului 2020, avea 360, cu peste 60 mai mult decât marina SUA, potrivit unei prognoze ONI.
În timp ce China se așteaptă să ajungă la 400 de nave până în 2025, obiectivul actualului plan de construcție navală al US Navy, fără dată fixă, este pentru 355 de nave - un dezavantaj numeric substanțial.
Asta nu înseamnă că Marina SUA își pierde supremația. Din punct de vedere al personalului, marina SUA este mai mare, cu mai mult de 330.000 de angajați față de cei 250.000 ai Chinei.
Analiștii subliniază alți câțiva factori în favoarea Washingtonului.
Marina SUA câștigă la capitolul tonaj, cu nave mai mari și mai grele, cum ar fi distrugătoarele cu rachete ghidate și crucișătoarele, decât China. Aceste nave oferă SUA un avantaj semnificativ în ceea ce privește capacitatea de lansare a rachetelor de croazieră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News