S-a tras prima linie în programul dronelor pentru Armata României. Doar două oferte au fost depuse
Potrivit surselor DefenseRomania doar două oferte au fost înaintate pentru programul de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Hermes 450, în Brazilia. Sursă foto: Forțele Aeriene Braziliene
În programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, autoritatea contractantă care va organiza şi derula procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.
Astfel, oficial, de pe site-ul Rontehnica, aflăm că „data limită, ora și locul depunerii candidaturilor: 26.10.2021, ora 10:00, la sediul CN Romtehnica SA, B-dul. Timișoara nr. 5C, sector 6, București”.
Au fost depuse două oferte în programul de înzestrare cu drone pentru Armata României
Din informațiile DefenseRomania au fost depuse două oferte: Elbit cu Hermes 450 și IAI care oferă Tactical Heron.
S-a tras astfel linie în prima etapă a programului, urmând ca acesta să intre în etapa următoare.
Amintim că interes major în programul de înzestrare cu drone pentru Armata României a exista din partea U-TacS - un joint-venture Elbit UK - Thales UK - care propunea României sisteme Watchkeeper X, Elbit cu Hermes 450 și IAI cu Tactical Heron.
MApN solicită participanților ca încă de la prima dronă fabricarea să se facă în România.
Printre alte cerințe oficiale se regăsește și solicitarea ca participanții să livreze în ultimii 5 ani către armate din statele membre NATO, cel puțin două sisteme de drone din clasa II, conform clasificării NATO. Candidații trebuie să justifice că livrările dronelor au inclus și armamentul.
Armata României va fi înzestrată cu drone atât în versiunea terestră, cât și navală.
Rămâne de văzut dacă ofertele depuse vor trece și de etapa aceasta.
Două oferte pentru România: Elbit cu Hermes 450 și IAI cu Tactical Heron
În ceea ce privește ofertele, pe lângă solicitările enumerate mai sus, candidații vor trebui să producă echipamentele în România.
Amintim că recent Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat un acord de cooperare cu cu IAR-Brasov pentru producția de aeronave fără pilot (UAV) Tactical Heron.. În baza acordului, sistemele UAV vor fi fabricate în Brașov, România. De asemenea, IAI s-a angajat că va înființa în România o academie pentru formarea operatorilor și a tehnicienilor pentru sistemele UAV.
De partea cealaltă Elbit, care propune Hermes 450, are o istorie strâns legată de România, unde produce deja componente ale UAV-urilor sale care operează în toate zonele de pe glob. Elbit poate totodată participa la competiție cu toate variantele ei de UAV-uri, inclusiv Watchkeeper. Elbit Systems se află aici prin subsidiara AE Electronics din Bacău, care produce inclusiv componente pentru sateliții Agenției Spațiale (EAS), dar și componente de electronică militară. Tot la Bacău Elbit deține Elmet International, axată pe partea de hardware, dar și o facilitate în Măgurele.
În programul de înzestrare cu drone, MApN a ales ca procedură de atribuire a contractului licitația.
Hotărârea de Guvern 912/2021 se precizează: Criteriul de atribuire a acordului-cadru este „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“ iar durata acordului-cadru este de 5 ani.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News