În ambele sensuri, dacă a fost o înscenare sau a fost o crimă absolut grotescă, dispariția ziaristului saudit Khasoggi reprezintă un punct terminus pentru familia regală a Arabiei Saudite.
Turcia a anunțat că deține dovezi, din interiorul consulatului saudit din Istanbul, care indică că o crimă a avut loc și că ziaristul ucis, în interior, a fost apoi dezmembrat și transferat la reședința consulului, aflată doar la câteva străzi distanță. Mai mult, filmul cu două grupuri de agenți care aterizează în Turcia, folosind avioane private, pare să inducă concluzia ca Riad a ordonat prezența unor comandouri de exfiltrare. Întreaga afacere așa cum se prezintă ea astăzi, pune serioase întrebari despre deriva mortală în care tânărul prinț moștenitor Mohammad bin Salman s-ar afla. După arestarea acum șase luni a unui întreg batalion de prinți și notabilitati la Riad, într-un hotel de lux (reprezentând în realitate o lovitură de stat), poveste care a fost in extremis ocultată cu ajutorul unui aparat de propagandă enorm, aceasta crimă poate reprezenta finalul de sânge al unei domnii scurte dar pline de violență.
Turcia administrează, zilnic, câte un șoc politic monarhiei saudiene, oponent serios al intereselor sale din regiunea arabă încă din timpul imperiului Otoman. Recunoașterea faptului că există dovezi din interiorul consulatului cu privire la dispariția lui Khasoggi reprezintă o recunoaștere implicită a faptului că serviciile sale de informatii au penetrat spațiul diplomatic al Arabiei Saudita. Se pare că există o filmare în acest sens iar această dovadă, odată verificată și autentificată de specialiști, va pune cele doua țări într-o poziție de confruntare directă și cu consecințe mortale. Mai mult, va elimina din jocul regional Rusia, fiind și ea acuzată de execuții extrateritoriale, cum a fost cazul Skripal din Marea Britanie. Cu o Rusia îndepărtată de Riad, Turcia va putea manevra diplomatic și politic nestingherită în desertul arab.
Deși puterea de la Ankara nu este sfințenia întruchipată în ceea ce privește acțiunile murdare, chiar și pentru aceasta, o astfel de crimă este imposibil de acoperit. Pe zi ce trece Arabia Saudită devine un stat paria, care, iată, nu se dă la o parte de a ordona execuția unui opozant pe teritoriul unui stat străin. Construcția propagandistică împotriva sauditilor este cu atât mai nocivă cu cât o așează pe acelasi loc cu Iran, statul considerat cel mai toxic din Orientul Mijlociu. Această comparație, odată instalată, este devastatoare pentru o monarhie care se dorește cea mai modernă din lumea arabă și se află în plin proces de redefinire a pozițiilor sale geo-strategice.
Chiar dacă este o înscenare și un alt actor statal a reusit inimaginabilul unei crime într-un consulat, saudiții au aceeasi problemă. Puterea lor este confruntată cu o disoluție de autoritate inimaginabilă. În ambele ipoteze lovitura este distrugătoare.
Sinucidere politică sau doar atac asimetric străin, ceea ce s-a întâmplat la Istanbul reprezintă rezultatul unei actiuni de forță care a fost organizată minuțios, cu resurse umane și materiale bine structurate avand Arabia Saudită, ca principală țintă. Moartea ziaristului Khasoggi, dacă confirmată, va însemna moartea iluziei modernității și moralității unei monarhii care a dat numele unei țări și care și-a propus sa fie prima țară arabă cu prezență umană în spațiul cosmic.
Efectele economice și de imagine ale evenimentelor de la Istanbul par a fi imediate. Cunoscutul inventator și om de afaceri Richard Branson de la Virgin a anunțat stoparea imediată a unui proiect de investiții în valoare de un miliard de dolari în Arabia Saudită. Regimente de cunoscuți leaderi din lumea finanțelor și presei mondiale cum ar fi CEO de la UBER, VIACOM, SIEMENS, personalități media de la CNN și din Europa încep să refuze să își asocieze numele cu Arabia Saudită, anulând prezența lor la prestigioase conferințe internaționale ținute în regat. Un boicot generalizat pare a se instala rapid și fără echivoc asupra țării care, până mai ieri, părea destinată modernității secolului XXI.
Oricât de ireal poate părea, banii din lumea întreagă nu vor putea salva monarhia saudiană, dacă aceasta crimă a avut loc și un om a dispărut la ordinul guvernului său. Încercarea de a acționa ca un Rambo, pe lângă stupizenia în sine a actului, reprezintă o excelentă ocazie pentru administrația Trump de a redesena relațiile sale cu Orientul Mijlociu. Căci putem fi siguri că Donald Trump, odată ce îi vor fi prezentate dovezile crimei, nu va ezita sa îi sacrifice pe saudieni. Mohammad bin Salman va învața că Rambo este născut doar în SUA.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News