Scrisoare către Joe Biden: Nu daţi avioane F-16 Turciei. Nu putem vinde avioane fabricate în SUA unui aliat care se comportă ca un adversar
Unsprezece congresmeni democrați și republicani de la Washington i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.
Mai mulţi membrii Camerei Reprezentanților și-au exprimat „un sentiment profund de îngrijorare” cu privire la recentele informaţii apărute în mass-media occidentală, potrivit cărora Turcia ar putea cumpăra 40 de avioane F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce, a informat Reuters miercuri, citând o scrisoare din 25 octombrie trimisă Casei Albe.
„Atâta timp cât președintele Erdogan își va continua proiectul expansionist în Estul Mediteranei, Turcia va continua să amenințe securitatea noastră națională și securitatea celor mai apropiați aliați ai noștri din regiune – Grecia, Israel și Cipru”, se spune în scrisoare.
„Vă îndemnăm să acționați în interesul nostru național și de dragul stabilității în estul Mediteranei, refuzând să întăriți arsenalul vechi de avioane de luptă al Turciei și așteptăm cu nerăbdare să primim răspunsul dumneavoastră”, au adăugat ei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în septembrie că intenționează să achiziționeze suplimentar sisteme de rachete S-400 din Rusia, un anunț care contravine angajamentelor Turciei ca aliat al NATO, au ţinut să precizeze semnatarii scrisorii.
Erdogan a fost primul oficial care a ţinut să facă precizări suplimentare despre intenţiile Turciei cu privire la achiziţionarea a 40 de avioane de luptă F-16, precizând că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă.
Citeşte şi: Turcia, mesaj pentru SUA: Ar trebui să ne livreze avioanele F-35 pe care l-am plătit sau să returneze banii. Putem achiziţiona SU-35 sau SU-57
Dar, după declaraţiile lui Erdogan a venit şi surpriză. Pentagonul a venit la scurt timp cu un comunicat oficială prin care a precizat că SUA nu a făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16.
Turcia, considerată un aliat care se comportă ca un adversar
„Nu ne putem permite să ne compromitem securitatea națională trimițând avioane fabricate în SUA unui aliat din tratat [NATO] care continuă să se comporte ca un adversar”, au spus congresmenii americani care au semnat scrisoarea înaintată președintelui Joe Biden.
„Statele Unite nu își pot permite să transfere niciun echipament militar avansat guvernului Turciei în acest moment”, se mai precizează în scrisoare.
Casa Albă și Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns imediat unei solicitări a agenţiei Reuters de a oferi clarificări cu privire la această scrisoare.
Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.
Trebui precizat că această achiziţie ar urma să aibă loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt cele mai bune.
Cumpărarea de către Ankara, în anul 2019, a unui prim lot de rachete rusești a determinat Pentagonul să excludă Turcia din programul de dezvoltare al avionului american de generaţia a V-a, F-35.
În programul F-35, Turcia a achitat deja 1.4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială ce ar fi trebuit să ajungă la 100 de avioane F-35. Un număr de aproximativ 6 aeronave au fost deja construite pentru turci, dar niciodată livrate.
Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400.
Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News