Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Secretarul general al NATO: Alianţa va continua să sprijine forţele afgane
03 sep 2019 / 12:56
NATO va continua să sprijine forţele afgane, a promis secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după discuţii avute marţi cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi pe fondul eforturilor susţinute ale SUA de a ajunge la un acord de pace cu talibanii, informează dpa.

Statele Unite şi talibanii poartă negocieri de mai bine de un an pentru a ajunge la un acord politic care să pună capăt războiului care durează de 18 ani.

Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a anunţat că Washingtonul va reduce aproape la jumătate prezenţa trupelor americane în Afganistan, până la 8.600 de militari, dacă acordul de pace este finalizat.

Nu este clar ce efecte va avea o astfel de reducere asupra prezenţei NATO în Afganistan, în contextul în care trupele americane reprezintă aproape jumătate din efectivele care participă la misiuni de pregătire şi consiliere a forţelor de securitate afgane.

Mulţi se tem că o retragere rapidă a trupelor ar putea destabiliza ţara şi ar pune în pericol progresele făcute în domenii precum democraţia şi drepturile omului.

,,NATO sprijină pe deplin eforturile de a obţine pacea în Afganistan'', a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter după discuţiile pe care le-a avut cu Pompeo la Bruxelles. ''Condamn recentele atacuri oribile, (iar) NATO rămâne angajată pe calea sprijinirii forţelor afgane'', a adăugat el.

Stoltenberg şi Pompeo au discutat şi despre eforturile pe termen lung ale americanilor de a creşte cheltuielile pentru apărare ale europenilor în cadrul alianţei, precum şi despre pregătirile pentru summitul NATO care va avea loc în decembrie la Londra, potrivit unei oficialităţi a Alianţei Nord-Atlantice.

Pompeo a sosit luni seara la Bruxelles şi a purtat deja discuţii cu preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Marţi, secretarul de stat al SUA urmează să aibă întrevederi cu preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European, Charles Michel şi respectiv David Sassoli, dar şi cu viitorul şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Ştiri Recomandate

Deputaţii au votat pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN
Ucraina lucrează la elaborare a unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei
Controverse în jurul noii legi a adunărilor publice cerută de Jandarmeria Română
Exerciții comune ale Forțelor Navale Române și ucrainene
Raiduri ruseşti în nord-vestul Siriei
Marea Britanie vrea ca noul Tempest să dețină tehnologii de generația a VI-a și să depășească F-35
Pentagonul a deplasat circa 1.600 de soldaţi în regiunea capitalei federale Washington
Traian Băsescu critică politica lui Trump și spune că acesta a izolat SUA de aliați