Comandantul-şef Min Aung Hlaing, adjunctul său Soe Win şi generalii Than Oo şi Aung Aung au interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite, la fel şi rudele lor apropiate, a făcut cunoscut secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.
"Guvernul american este primul care acţionează public împotriva celor mai înalţi responsabili ai armatei birmane", a afirmat el.
Mike Pompeo a explicat că Washingtonul i-a "ţintit pe aceşti indivizi pe baza unor informaţii credibile în ce priveşte implicarea acestor demnitari în grave încălcări ale drepturilor omului".
Aceste sancţiuni sunt cea mai frapantă ilustrare a decepţiei autorităţilor americane după lansarea în 2011 de către regimul birman a reformelor politice care au dus la deblocarea relaţiilor dintre junta militară şi Washington şi care, ulterior, au permis instalarea unei autorităţi publice alese.
Pe de altă parte, secretarul de stat s-a arătat "preocupat" de faptul că guvernul birman "nu a acţionat pentru a-i trage la răspundere pe autorii" violenţelor care au constrâns, de la sfârşitul lui august 2017, circa 740.000 de musulmani rohingya să fugă din Birmania, majoritar budistă.
Persecutaţi de forţele armate birmane şi de miliţiile budiste, aceşti membri ai unei minorităţi musulmane apatride s-au refugiat în imense tabere improvizate în Bangladesh.
Majoritatea trăiesc în condiţii foarte grele în regiunea de frontieră Cox's Bazar din Bangladesh, constituind cea mai mare tabără de refugiaţi din lume. Myanmar nu recunoaşte comunitatea rohingya, considerând-o ca provenind din Bangladesh, ţară care, la rândul său, i-a tratat în mod tradiţional pe aceştia ca străini.
Potrivit organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF), numărul deceselor în rândul civililor a fost de cel puţin 6.700 în prima lună a represiunii.
Vezi și: Pence: SUA nu vor război cu Iranul, dar America nu va ceda
Americanii dezvoltă un plan prin care să implementeze sistem de armament cu laser pentru avioanele aflate sub comanda US Air Force. Printre ele se numără și avioanele din generația a V-a, F-35.
Coreea de Sud a publicat un videoclip în care este prezentat un avion de generația a V-a, F-35A, care distruge cel mai nou sistem de rachete din Coreea de Nord, transmite defence blog.
Cu ocazia recentului summit de la Paris, în format Normadia, unde s-a discutat problema Ucrainei, a regiunilor separatiste și a Crimeei, președintele Vladimir Putin a fost însoțit aproape în permanență de o echipă de protecție formată din șase persoane. Aceștia au intrat și la toaletă împreună cu președintele Rusiei, transmite paginaderusia.
O nouă serie de psihologi recruţi ai Armatei Române au depus vineri, jurământul de credinţă faţă de ţară la Centrul de Perfecţionare pentru Geniu şi EOD "Panait Donici" din Râmnic, anunță Agerpres.
Două elicoptere Mi-17 ale Forțelor Aeriene Burkina Faso (FABF) vor fi recondiționate la LOM Praha din orașul Kbely situat la câțiva kilometri de orașul Praga, transmite Jane.
Forțele rebelilor houthi de apărare aeriană au doborât un vehicul aerian fără pilot (UAV) aparținând coaliției militare conduse de Arabia Saudită care zbura peste orașul Jizan în sud-vestul Arabiei Saudite, au declarat vineri surse locale, transmite agenția iraniană de știri Tasnim.
Parlamentarii americani doresc o supraveghere suplimentară a planurilor Pentagonului de a dezvolta rachete cu rază intermediară, lansate la sol și sunt pregătiți să împiedice departamentul să procure și chiar să dezvolte aceste arme, transmite Jane.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, transmite Novini, citat de Rador.