Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Şefi ai armatei sancţionaţi de Washington pentru "purificare etnică"
17 iul, 08:10
Statele Unite au anunţat marţi o serie de sancţiuni împotriva şefului armatei şi a trei responsabili birmani pentru "purificarea etnică" a musulmanilor rohingya, cerând în acelaşi timp ca să fie traşi la răspundere după campania lor de violenţă, relatează AFP.
Mike Pompeo

Comandantul-şef Min Aung Hlaing, adjunctul său Soe Win şi generalii Than Oo şi Aung Aung au interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite, la fel şi rudele lor apropiate, a făcut cunoscut secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

"Guvernul american este primul care acţionează public împotriva celor mai înalţi responsabili ai armatei birmane", a afirmat el.

Mike Pompeo a explicat că Washingtonul i-a "ţintit pe aceşti indivizi pe baza unor informaţii credibile în ce priveşte implicarea acestor demnitari în grave încălcări ale drepturilor omului".

Aceste sancţiuni sunt cea mai frapantă ilustrare a decepţiei autorităţilor americane după lansarea în 2011 de către regimul birman a reformelor politice care au dus la deblocarea relaţiilor dintre junta militară şi Washington şi care, ulterior, au permis instalarea unei autorităţi publice alese.

Pe de altă parte, secretarul de stat s-a arătat "preocupat" de faptul că guvernul birman "nu a acţionat pentru a-i trage la răspundere pe autorii" violenţelor care au constrâns, de la sfârşitul lui august 2017, circa 740.000 de musulmani rohingya să fugă din Birmania, majoritar budistă.

Persecutaţi de forţele armate birmane şi de miliţiile budiste, aceşti membri ai unei minorităţi musulmane apatride s-au refugiat în imense tabere improvizate în Bangladesh.

Majoritatea trăiesc în condiţii foarte grele în regiunea de frontieră Cox's Bazar din Bangladesh, constituind cea mai mare tabără de refugiaţi din lume. Myanmar nu recunoaşte comunitatea rohingya, considerând-o ca provenind din Bangladesh, ţară care, la rândul său, i-a tratat în mod tradiţional pe aceştia ca străini.

Potrivit organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF), numărul deceselor în rândul civililor a fost de cel puţin 6.700 în prima lună a represiunii.

Vezi și: Pence: SUA nu vor război cu Iranul, dar America nu va ceda

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii