Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, despre cu ar arăta viitorul câmp de luptă: Direcțiile cheie de dezvoltare sunt interoperabilitatea și experiența operațională comună
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Armata franceză este una modernă și are o mare experiență operațională în teatrele din întreaga lume. În prezent, se află într-un amplu proces de transformare, accelerat de evoluțiile internaționale negative din sfera securității și apărării. Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, generalul Pierre Schill, conduce forța terestră din iulie 2021, implementând un amplu efort de modernizare denumit Scorpion, care include vehicule blindate noi, conectate, într-o tranziție către lupta în rețea. El supraveghează un buget care a crescut cu 12% în 2024, depășind 10 miliarde de euro și o forță de peste 110.000 de militari.
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, generalul Pierre Schill, conduce forța terestră din iulie 2021, implementând un amplu efort de modernizare denumit Scorpion. Sursa foto: Ministerul francez al Forțelor Armate.
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, generalul Pierre Schill, conduce forța terestră din iulie 2021, implementând un amplu efort de modernizare denumit Scorpion. Sursa foto: Ministerul francez al Forțelor Armate.

Într-un interviu acordat Defense News înainte de conferința Eurosatory din Paris, care se desfășoară între 17-21 iunie, generalul a comentat asupra situației de securitate în schimbare, capabilitățile pe care armata franceză le va arăta la cel mai mare târg de apărare din Europa și cum trebuie să se adapteze forțele armate la „hiperletalitatea” câmpului de luptă modern și la războiul în evoluție.

Având în vedere peisajul de securitate în evoluție din Europa, care sunt cele mai critice domenii ale luptei terestre unde o cooperare europeană sporită în domeniul apărării poate ajuta la abordarea provocărilor militare comune?

Direcțiile cheie de dezvoltare sunt interoperabilitatea avansată chiar interschimbabilitate, industria europeană de apărare puternic interconectată și experiența operațională comună.

„Prima provocare este interoperabilitatea echipamentelor — însemnând capacitatea de a acționa împreună deși echipamentele sunt diferite. Este vorba despre proiectarea și producerea de echipamente interoperabile nativ. În acest sens, rețelele de comunicații sunt esențiale. În această privință, nivelul de ambiție al parteneriatului CaMo între unitățile belgiene și franceze ale brigăzii motorizate este remarcabil. Unitățile de pe teren vor fi interschimbabile, fără niciun obstacol tehnologic sau operațional.

În plus față de sistemul de luptă, Belgia și Franța colaborează în domeniul conceptelor operaționale, educației și instruirii. Acest parteneriat este un model de urmat pentru a spori cooperarea europeană în domeniul apărării.

A doua provocare este capacitatea de a avea echipamente militare proiectate și produse de mai multe țări europene. Avem experiență în acest domeniu: elicopterele Tiger și NH90, precum și rachetele Milan și HOT au fost produse de partenerii europeni în cooperare. Proiectul viitoarelor tancuri grele franco-germane - MGCS (Main Ground Combat System), este un vector de dinamism în relațiile franco-germane în ceea ce privește industria de apărare. MGCS va fi mai mult decât un succesor îmbunătățit al tancurilor Leclerc sau Leopard; va fi un sistem de nouă generație care va beneficia de cele mai bune tehnologii ale fiecărei națiuni implicate în program.

A treia provocare este cea a experiențelor comune. Cooperarea se exprimă în desfășurări comune în fosta Iugoslavie, Afganistan și Sahel, care au condus armatele europene să împărtășească, să interacționeze și să coordoneze; desfășurarea brigăzii franco-germane în Mali în 2018 mi se pare deosebit de ilustrativă. Astăzi, suntem angajați într-un sprijin comun pentru armata ucraineană.”

Ce capabilități cheie va prezenta Armata Franceză la Eurosatory? Cum se aliniază acestea cu prioritățile de apărare ale Franței?

Vor fi prezentate blindate inclusiv tancul modernizat Leclerc, elemente de mobilitate și luptă aeriană bazate pe elicoptere, UAV-uri și soluții anti-UAV, obuzierul Caesar, sistemul SAMP/T Mamba.

„Eurosatory va prezenta gama de vehicule Scorpion, varietatea de vehicule aeriene fără pilot utilizate în unități și capabilitatea de rețea — primii pași către lupta colaborativă. Veți avea ocazia să vedeți vehiculul Jaguar, tancul modernizat Leclerc, vehiculul Griffon și vehiculul Serval. Armata franceză este o armată de desfășurare operațională și este o referință în Europa datorită abilităților sale de luptă aeriană, calității echipamentelor și experienței operaționale. Elicopterele NH90 Caiman, Tiger și Ghepard vor fi prezentate pentru a ilustra această capabilitate aeromobilă.

Obuzierul Caesar Mk1, precum și noul sistem de apărare antiaeriană SAMP/T Mamba vor demonstra determinarea Armatei de a-și spori puterea de luptă prin accelerarea deciziei între colectarea informațiilor și focurile adânci. În plus, numeroase UAV-uri și soluții anti-UAV vor demonstra ambiția noastră în domeniul utilizării dronelor aeriene în lupta aer-sol.

Vor fi prezentate și alte echipamente. Veți descoperi cum se transformă Armata pentru a câștiga bătălia aeroterestră de mâine.”

Războiul din Ucraina a evidențiat noi tactici și tehnologii utilizate pe câmpul de luptă. Din perspectiva Franței, care sunt cele mai mari surprize sau confirmări despre războiul modern dezvăluite de acest conflict? În consecință, ce ajustări face Armata Franceză în doctrinele de instruire și prioritățile de echipament?

Primele lecții de război: este nevoie de hiperletalitate și protecție, informații, UAV-uri și sateliți. Pentru a le manevra eficient pe câmpul de luptă mai e nevoie de conectivitate, război electronic, senzori avansați tehnologic, sisteme avansate tehnologic de prelucrare a informațiilor.

„Să rămânem modești în această etapă a analizei lecțiilor învățate din acest conflict. Ar trebui să încercăm să distingem între elementele situaționale și cele structurale. Utilizarea extinsă a UAV-urilor, precum și a tehnologiilor civile adaptate pentru uz militar a schimbat dinamica luptei. Importanța vitală a războiului electronic (EW), superioritatea informațiilor și necesitatea de a controla informațiile pentru a influența atât opinia publică națională, cât și internațională, au fost confirmate.

Se pot identifica patru priorități structurale. Prima prioritate este conectivitatea. Pentru a depăși adversarul, este necesar să înțelegi situația tactică, să concepi un plan, să dai ordine și să desfășori manevra controlând și reorientând acest ciclu. Asigurarea funcționării fluide și rapide a acestui ciclu face posibil să fii mai rapid decât inamicul și să îți păstrezi libertatea de acțiune. Lupta în rețea dezvoltată în cadrul programului Scorpion ne-a permis să fim înainte în acest domeniu.

A doua prioritate este transparența câmpului de luptă. Utilizarea UAV-urilor și a sateliților face posibil să pătrunzi din ce în ce mai mult ceața războiului. Face mai dificilă ascunderea intențiilor, configurărilor și mișcărilor adversarilor. Pentru a-și îmbunătăți capabilitățile de detectare în profunzime, Armata își dezvoltă o gamă de UAV-uri, își dezvoltă mijloacele de analiză a imaginilor de la toți senzorii și își concentrează efortul pe războiul electronic.

A treia prioritate este letalitatea. În contextul războiului de mare intensitate, letalitatea este caracterizată de țintirea tactică prin utilizarea mijloacelor de distrugere din ce în ce mai puternice, precise și sofisticate — și în număr suficient pentru a putea provoca daune considerabile într-un timp foarte scurt.

A patra prioritate este protecția. Hiperletalitatea pune o presiune crescută asupra capacității de supraviețuire și reziliență a țintelor de mare valoare, inclusiv a posturilor de comandă, care sunt deosebit de ușor de detectat din cauza amprentei lor electromagnetice. Protecția lor trebuie îmbunătățită; metodele de comandă trebuie diversificate pentru a asigura continuitatea operațională în caz de atac.

Pentru Armată, aceasta se traduce prin utilizarea blindajului în cadrul vehiculelor Scorpion; intrarea în serviciu a transportoarelor blindate ARLAD începând cu acest an; și dezvoltarea apărării antiaeriene prin modernizarea vehiculelor PAMELA.”

Cum vor influența tehnologiile emergente rolul soldatului francez în următorul deceniu? Ce măsuri se iau pentru a pregăti personalul armatei pentru un câmp de luptă în evoluție?

Militarii vor fi mai puțin expuși datorită creșterii întrebuințării roboților care, vor furniza și o eficiență mai mare.

„Tehnologiile emergente precum inteligența artificială (AI - artificial intelligence), robotica și sistemele autonome vor transforma profund mediul soldatului în următorul deceniu. AI va îmbunătăți luarea deciziilor prin oferirea de analize rapide, sintetice și precise ale situațiilor de luptă. În ceea ce privește robotica, aceasta va prelua sarcini periculoase sau repetitive, cum ar fi deminarea sau recunoașterea în teren ostil. Sistemele autonome, cum ar fi UAV-urile și vehiculele fără pilot, vor oferi supraveghere continuă și capabilitate de reacție rapidă; soldații noștri vor fi astfel mai puțin expuși.

Pe scurt, aceste tehnologii vor oferi o mai mare securitate și o eficiență operațională crescută, redefinind misiunile și abilitățile necesare soldaților francezi într-un context operațional din ce în ce mai tehnologic.”

Armata Franceză a început să desfășoare programul Scorpion în 2021, unul dintre cele mai ambițioase programe de modernizare din rândul forțelor terestre occidentale. Care au fost primele lecții învățate, ce provocări sunt abordate și cum au modificat toate acestea modul în care forța operează?

Programul Scorpion = modernizare tehnică de luptă, creare a unui sistem unic de informații de luptă, integrare și mai bună cu aliații

„Programul Scorpion are ca scop reînnoirea și modernizarea capabilităților de luptă terestră ale Armatei cu platforme noi — cum ar fi vehiculele Griffon, Jaguar și Serval, precum și aruncătorul de bombe MEPAC — și un singur sistem de informații de luptă, cunoscut sub numele de SICS, în perioada 2020-2030. Asigură consistența între capabilitățile grupului de luptă combinat până la nivelul de brigadă.

Pentru a realiza acest lucru, programul conectează platformele și luptătorii pentru a promova lupta colaborativă, numită „combat Scorpion”, constând în înțelegerea, luarea deciziilor și acționarea mai rapidă decât inamicul. Dezvoltarea actuală a programului Scorpion corespunde unui prim nivel de luptă colaborativă, datorită modernizării unităților de luptă în jurul unui sistem de comandă și informații care aduce toți actorii grupului de luptă combinat într-o rețea.

În continuare, Scorpion va extinde interconectarea la toți jucătorii din dimensiunea a treia (probabil se referă la unitățile aliate și la unitățile forțelor aeriene și forțelor navale – nota autorului) și la unitățile de sprijin. Un exercițiu experimental la nivel de divizie, Capstone 4, a avut loc în martie anul trecut în Statele Unite. A demonstrat capacitatea noastră de a implementa „combat Scorpion” într-un context aliat. A evidențiat necesitatea de a accelera transmisiunile noastre de date la nivelul întrunit, precum și cu aliații noștri.”

Războiul modern se desfășoară în mai multe domenii — terestru, maritim, aerian, spațial și cibernetic. Cum se adaptează Armata la acest spațiu de luptă multidomeniu?

În cadrul Forțelor Terestre franceze a fost creat un comandament de sprijin care va facilita integrarea în forța întrunită și conștientizarea situației operaționale.

„Războiul modern se desfășoară în toate mediile (environments) — terestru, aerian, maritim, cibernetic și spațial - și în câmpurile (fields) - nefizice și electromagnetic. Vorbim despre operații multidomeniu (multidomain), multi-câmp (multi-field). În plus față de mediul terestru, Armata își aduce contribuția în domeniul cibernetic și în câmpurile nefizice.

Pentru a realiza acest lucru, în cadrul transformării Armatei, am creat comandamentul pentru sprijin terestru, digital și cibernetic, cunoscut sub numele de CATNC, în ianuarie 2024. Acest comandament asigură coerența organizării, precum și funcționarea generală, desfășurarea operațională și evoluția domeniilor de sprijin digital și cibernetic ale războiului defensiv din tehnologia informației.

Armata joacă, de asemenea, un rol crucial în domeniul informațiilor. Fără capacitatea de a convinge și de a contracara influența adversă, orice angajament militar poate eșua. Emergența rețelelor sociale a întărit această noțiune și a accelerat semnificativ diseminarea informațiilor, fie ele adevărate sau false, crescând în același timp volumul, acoperirea și rezonanța acestora.''

Franța a jucat un rol de lider în întărirea flancului estic al NATO. Ce ați învățat în ceea ce privește mobilitatea și pregătirea forțelor franceze? Unde există loc de îmbunătățire?

Forțele Armate Franceze au reacționat prompt după începerea invadării Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie. Împreună cu națiunea gazdă – România, și cu ceilalți aliați implicați, au depășit atât dificultățile inerente începutului, cât și diferențele privind interoperabilitatea și instruirea.

„Ca răspuns la războiul din Ucraina și la cererea aliaților, forțele armate au desfășurat pe 28 februarie 2022, la doar patru zile după invazia rusă, batalionul „spearhead” („vârf de lance”) al forței de reacție rapidă a NATO în România. Această desfășurare rapidă a făcut posibilă mobilizarea a peste 500 de soldați ai Armatei Franceze în câteva zile.

Începând cu 1 mai 2022, forța desfășurată a evoluat într-un batalion multinațional, în care Franța este națiunea cadru. Forțele Armate Franceze au desfășurat, de asemenea, un detașament de apărare antiaeriană Mamba începând cu 16 mai 2022, un element național de sprijin și un element de comandament avansat de brigadă. În total, peste 1.000 de soldați francezi sunt prezenți în România.

Aceste desfășurări succesive arată reactivitatea și pregătirea trupelor noastre. Dificultățile în domeniile administrative, vamale, interoperabilitate și instruire au fost depășite. Tragem învățămintele împreună cu partenerii noștri europeni.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă
Ucraina aproape a epuizat stocul de rachete actice ATACMS livrate de Statele Unite: Trebuie să păstrăm aceste capacități și să le folosim cu înțelepciune
Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
Expansiunea și strategia militară a Chinei, detaliate în raportul Pentagonului pentru 2024: Eforturile Beijingului de a stabili o prezenţă militară globală sunt evidente
Device-uri și senzori acustici ieftini: Tehnologia utilizată pe frontul din Ucraina a pus la încercare producătorii de arme din întreaga lume
Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
Niciun sistem de apărare nu poate proteja Europa de rachete balistice ruseşti Oreshnik: Comandantul NATO admite că are nevoie de un arsenal arme cu rază lungă de acțiune
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
Mercenarii ruși ai Wagner Group amenință SUA cu „preluarea” Alaskăi: Este o narațiune continuă promovată de anumite facțiuni din Rusia
„Nu am avut de ales": Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei explică de ce a fost lansată operațiunea militară din Kursk

Ştiri Recomandate

Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
pixel