Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia a exportat armament în valoare de o jumătate de miliard de dolari. Unde ajung armele sârbe?
19 aug 2022, 13:52
În 2021, conform datelor Ministerului Apărării, Serbia a exportat arme în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, în creștere cu 30 la sută față de 2020. Cea mai solicitată tehnică militară a fost obuzierul "Nora", urmat de sistemul de rachete "Tamnava" și vehiculul de luptă "Lazar".

,,Vindem arme pentru a trăi mai bine, pentru a avea salarii și pensii mai mari", a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic pe 21 iulie. Tot luna trecută, un avion ucrainean care transporta arme sârbe în Bangladesh s-a prăbușit în Grecia. După acest eveniment, a apărut din nou întrebarea unde ajung armele  sârbești.

 

Avertismente ONU cu privire la Myanmar

 

Raportorul ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a avertizat pe 22 februarie că Rusia, China și Serbia continuă să furnizeze arme juntei din Myanmar, spunând că aceste arme au fost folosite pentru a ataca civili în cadrul loviturii de stat din 1 februarie 2021, în urma căreia a fost răsturnând guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi.

De asemenea, potrivit unei cercetări a Centrul pentru Jurnalism de Investigație al Serbiei (CINS), Serbia a exportat în Myanmar rachete în valoare de 4,7 milioane de euro în 2021, după lovitura de stat. Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei a respins acuzațiile raportorului ONU, susținând că în martie 2021 Serbia a decis să nu mai trimită arme în Myanmar, însă nu a răspuns și acuzațiilor aduse de CINS.

 

Arme chiar printre militanții IS din Africa

 

În august 2021, organizația pentru drepturile omului Amnesty International (AI) a identificat arme de fabricație sârbă în videoclipurile difuzate de grupările teroriste afiliate organizației Stat Islamic care operează în regiunea Sahel din Africa.

AI a identificat 12 cazuri în care luptători din regiunea Sahel au fost văzuți purtând arme noi fabricate de compania sârbă Zastava. Însă organizația nu a putut stabili existența unui export direct de arme în această zonă. După cum s-a spus, este posibil ca ruta de export să fi fost deviată de grupările armate sau armele să fi fost transportate prin canale ilegale.

La acea vreme, Ministerul sârb al Comerțului a declarat că ultimul destinatar al armelor exportate în Burkina Faso în 2020 a fost Ministerul Apărării din această țară și serviciul de securitate națională al Burkina Faso.

 

Arme sârbe în conflictul din Nagorno Karabakh

 

În iulie 2020, autoritățile azere au acuzat Serbia că a trimis mortiere și muniții în Armenia prin teritoriul Georgiei. Autoritățile de la Baku au susținut că aceste arme au fost folosite în timpul conflictului care a izbucnit la 12 iulie 2020 între Azerbaidjan și Armenia. Ulterior, Serbia a fost rugată să explice acest lucru și să investigheze cazul.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei a negat afirmațiile conform cărora armele ar fi trecut prin teritoriul georgian. Ministerul sârb al Comerțului a anunțat că, din 2017, companiile "Vectura Trans", "Partizan Tech" și "Tastava oruzhje" au primit 19 licențe pentru exportul de arme în Armenia.

Proprietarul "Partizan Tech" este Slobodan Tesic - un afacerist sârb extrem de controversat, aflat pe lista de sancțiuni a SUA din 2017 - a fost proprietar și al companiei "Vectura Trans" din martie până în decembrie 2017.

Ministrul Comerțului la acea vreme, Rasim Lajic, a declarat pe 24 iulie că în 2020 Serbia a aprobat două contracte pentru exportul de arme în Armenia. Potrivit acestuia, era vorba despre muniție pentru puști și pistoale. Oficialii din Belgrad au declarat că Armenia nu este o țară sancționată și că exportul de arme nu este ilegal.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele sârb Aleksandar Vucic a negat că armele produse în fabricile militare sârbe au fost folosite în conflictul din regiunea separatistă Nagorno-Karabah. El a spus că ambele părți au folosit muniție produsă intern, care fusese achiziționată anterior.

"Am vândut muniție ambelor părți pentru că era permis și aveam certificat de utilizator final. Dar armele, tancurile, dronele și avioanele - niciunul dintre acestea nu este al nostru", a declarat Vucic.

 

Arme sârbe pe câmpul de luptă din Ucraina

 

În martie, pe portalurile și rețelele de socializare rusești a fost publicată o fotografie cu un militar al așa-numitei Republici Populare Donețk ținând în mână o mină neexplodată considerată de proveniență sârbă.

Mai mult, pe baza înscrisurilor de pe mină, s-a concluzionat că aceasta a fost produsă în trimestrul al treilea din 2016. Astfel de mine sunt produse de fabrica de armament "Krushik" din Serbia, o fabrică de stat care produce arme pentru armata sârbă.

Autoritățile din Serbia au anunțat ulterior că, din 2014 până în 2021, nu au existat exporturi de arme și echipamente militare în Ucraina. Ministerul Comerțului din Serbia a declarat că, în aceeași perioadă, Serbia nu a exportat astfel de arme în nicio altă țară.

 

Arme sârbe în conflictul din Yemen

 

În cursul anului 2018, armele de fabricație sârbă au fost văzute în fotografiile publicate de cele două părți implicate în conflictul din Yemen. Armele erau puști produse de fabrica de arme "Zastava" din Kragujevac din centrul Serbiei.

Imaginile au fost publicate pe rețeaua de socializare Twitter, dar nu putut fi confirmată autenticitatea lor. În Yemen, se luptă grupul etnic Houthi, despre care se crede că este susținut de Iran, și forțele care controlează nordul Yemenului împreună cu capitala Sana'a. Acestea din urmă sunt sprijinite de Arabia Saudită.

Yemenul se află sub sancțiuni ONU cu privire la importul de arme. "Nu s-au eliberat permise pentru exportul în Yemen", declara la acea vreme Ministerul Comerțului din Serbia, instituția responsabilă cu eliberarea autorizațiilor pentru exportul de arme. Ca răspuns, s-a spus că ministerul nu știa că armele produse în Serbia au ajuns în Yemen.

 

Arme sârbe în Siria

 

Reporterii agenției BIRN și Rețeaua de cercetare a criminalității organizate și corupției (OCCRP) au informat în mai 2017 că un transport de mitraliere grele Koyot, fabricate de fabrica de stat sârbă din Kragujevac, a ajuns în mâinile rebelilor sirieni.

Transporturile de arme au trecut printr-un traficant de arme bulgar și au ajuns într-o tabără de antrenament din Arabia Saudită.

Ministerul sârb al Comerțului a confirmat rapoartele BIRN și OCCRP conform cărora cumpărătorul armelor este o companie bulgară, dar că destinația finală a transportului a fost Ministerul Apărării din Arabia Saudită. Ministerul a menționat că nu există nicio interdicție privind exportul de arme în Arabia Saudită și a precizat că certificatele originale sunt garanții suficiente, inclusiv certificatul care sublinia că "mărfurile nu vor fi reexportate fără obținerea consimțământului autorităților competente" din Serbia.

 

Arme în schimbul nerecunoașterii independenței Kosovo

 

În 2018, ministrul de externe al Kosovo la acea vreme, Behgjet Pacolli, a declarat că Serbia vinde sau dă arme anumitor țări ca instrument diplomatic împotriva independenței Kosovo. Pacolli a afirmat că este vorba despre țările africane.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a respins afirmațiile lui Pacolli, spunând sec: "nu dăm arme". Acesta a precizat totuși că Serbia va vinde și mai multe arme oriunde este permis. Vucic reacționase și la acuzațiile că "puștile sârbe" au fost văzute în unele locuri controversate. "Am văzut puști americane peste tot, oriunde este război, văd puști americane, muniție cehă", a declarat Vucic.

 

Refuzul de a vinde arme

 

Atât președintele sârb, cât și Ministerul Apărării au declarat că Serbia va exporta arme către oricare utilizator final autorizat, în conformitate cu legile locale și internaționale. Potrivit Ministerului Apărării, aproximativ 22.000 de persoane sunt angajate în industria sârbă de apărare.

În 2020, Serbia a vândut armament în EAU (62 milioane de dolari), SUA (58 milioane de dolari), Cipru (41 milioane de dolari), Algeria (34 milioane de dolari), Uganda (25 milioane de dolari), Azerbaidjan (24 milioane de dolari), Turcia (18 milioane de dolari), Bulgaria (15 milioane de dolari), Bahrain (11 milioane de dolari) și Arabia Saudită (10 milioane de dolari).

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
SUA blochează furnizarea tehnologiilor militare către Rusia. Noile sancțiuni vizează 14 persoane şi 28 de entităţi
MLI-84 îmbătrânește. România caută înlocuitor pentru Jderul, urmând să demareze achiziția de mașini de luptă ale infanteriei
Ciucă: Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie
Contraamiralul Ciorobea: Mi se pare că se urmărește ca cele 4 corvete pentru România să fie constuite în Franța și apoi livrate
Criză de rachete pentru Tornado-S, „omologul” rus al HIMARS. Rusia nu a învățat lecția din Nagorno-Karabah
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau obuziere K9 pentru Armata română? Lista scurtă de achiziții a României din Coreea de Sud
Serviciile de mentenanţă pentru avioanele F-16 achiziționate din Norvegia, efectuate la Aerostar Bacău
Norvegia vrea mai multe obuziere sud-coreene autopropulsate K9 VIDAR
Industria poloneză de apărare bifează o nouă reuşită: Componente pentru sistemele de rachete HIMARS şi K239 Chunmoo vor fi fabricate în Polonia
Cum răspunde Rusia sancțiunilor: Interzice cooperarea militară cu companii de armament, inclusiv din SUA
Ministrul Tîlvăr spune că dotarea Armatei române cu echipamente de ultimă generație va continua. MApN urmărește și o implicare mai mare a industriei române
Noua dronă stealth XQ-58A Valkyrie a SUA a înregistrat un nou succes: Valkyrie își găsește singură „drumul spre casă”
Su-75 Checkmate, concurentul rus al F-35 pe piața externă - sortit eșecului. Atacarea Ucrainei grăbește sfârșitul proiectului
În SUA a fost prezentată noua dronă subacvatică Remus 620: Autonomie 110 ore, raza de acțiune 500 km
Kievul naționalizează temporar 5 companii vitale sectorului de apărare. Motor Sich și Ukrnafta, printre întreprinderile preluate
România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16. Vom avea oficial 3 escadrile de F-16
De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei
Flota Marinei olandeze e „made in Romania”. Nava militară Den Helder a fost lansată la apă la Galați (Foto/Video)
Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
Pe sumele acordate înzestrării Polonia surclasează România. Bonus - offset inclusiv pe Patriot și F-16, achiziționate și de România
Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay
Ciucă: Au fost produse până în prezent 514 camioane Iveco pentru Armata română. Toate cele 2.902 - livrate până în 2026
SUA vor să cumpere puști de asalt Kalashnikov AK-74, inclusiv din România. Modelul românesc PA md. 86 corespunde cerințelor
Rusia susține că testează în Ucraina noile puști de asalt Kalashnikov - AK-308, la standarde NATO
Armata franceză va primi 122 de tancuri modernizate Leclerc XLR
Șefa contraspionajului militar german: Serviciile ruse şi chineze şi-au intensificat activitatea pe teritoriul Germaniei
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecţi de arme către Ucraina. România şi Polonia ar fi țări de tranzit
Armata poloneză testează vehiculul de luptă Redback (Foto/Video) Dacă tot decurge bine, Polonia şi Coreea de Sud ar urma să semneze un nou contract
Automecanica Moreni ar putea produce o variantă de TAB 4x4. ”Sunt mai multe companii care îşi doresc o colaborare”

Ştiri Recomandate

Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Dassault confirmă în sfârșit că a ajuns la un acord industrial cu Airbus
Forţele Armate Ucrainene au capturat un alt T-90M Proryv - cel mai modern tanc al armatei ruse (Video)
U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia
Generalul de vârf al Poloniei, înarmat cu „valize” de bani, caută să reînnoiască stocurile de armament: Cel mai mare punct de fricțiune la nivel global este capacitatea industriei
Avionul rusesc MiG-35 este o risipă de ruble: Generația 4++ este o stratagemă de marketing a Kremlinului
Numărul trupelor ruse staționate la graniţa cu Estonia este în scădere. Rusia a fost nevoită să mobilizeze cele mai bine antrenate trupe pentru a le trimite în Ucraina
Şeful partidului aflat la putere în Polonia denunţă "dominaţia" Germaniei în Europa
Rezervistii ruși încorporați în septembrie pleacă pe frontul din Ucraina
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României