Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia surprinde în ceea ce privește transportoarele blindate. Au apărut fotografii ale unui blindat echipat cu un tun rusesc calibru 57 mm
13 oct, 20:02
În faza finală a pregătirilor pentru expoziția de armament „Partener-2021” (11 – 14 octombrie, Belgrad), a fost fotografiat un nou transportor blindat dezvoltat de industria militară sârbă, a informat media locală.
Transportor sârb blindat Lazanski, sursă foto: Novosti.rs

Vehiculul blindat pe roți 8x8 a primit numele „Lazanski”, după fostul ambasador al Serbiei în Rusia, Miroslav Lazanski, decedat în luna august.

Potrivit publicației Army Recognition, „Lazanski” este un transportor nou, care nu se bazează pe seria de vehicule blindate „Lazar” produsă tot de Serbia. Comparativ cu „Lazar”, transportorul „Lazanski”  are o capacitate de protecție mai mare a blindajului, ceea ce a dus și la o masă mai mare de până la 36 de tone față de 28 tone – ”Lazăr” și un motor mai puternic de 711 CP față de 500 CP - ”Lazar”.

 

Tun rusesc calibru 57 mm pentru noul transportor blindat al Serbiei - Laznaski

 

G Ad:

Ceea ce a atras cea mai mare atenție la noul transportor „Lazanski”, este arma principală – tunul rusesc calibru 57 mm (tip 2A91) montat pe turela automată AU-220M, care, de regulă, îi asigură superioritatea pe câmpul de luptă în fața transportoarelor din aceeași categorie, dar echipate cu arme de calibru mai mic. În turelă se mai află o mitralieră calibru 7,62 mm care este coaxială cu tunul. Ambele arme sunt acționate automat din interiorul transportorului.

Tunul 2A91 trage la o distanță maximă de 12.500 metri (unele date spun 14.500 de metri) cu o cadență maximă de 80 lovituri pe minut. Se presupune că muniția calibru 57 mm, la distanța de 1500 de metri, are capacitatea de a penetra un blindaj omogen de până la 150 mm grosime.

Potrivit media sârbe, pe turelă vor putea fi montate lansatoare de rachete antitanc dirijate "Ataka-T", cu rază de acțiune de până la șase km.

Comentariul autorului: Turela automată AU-220M cu tunul 2A91 calibru 57 mm poate intra în echiparea transportoarelor rusești pe șenile BMP-3M, transportoarelor pe roți Enigma fabricate de Emiratele Arabe Unite, transportoarelor pe roți Mbombe fabricate de Africa de Sud, precum și mașinilor rusești de luptă ale infanteriei T-15 Armata.

Transportorul sârbesc „Lazanski” este o surpriză pe piața acestei categorii de vehicule, fiind de noutate, în cazul în care nu are legătură cu familia de vehicule ”Lazar”. La jumătatea lunii septembrie, publicații din Rusia și Serbia au prezentat primele știri despre acest transportor, plecând de la o informație singulară postată de un jurnalist rus pe twitter. Potrivit informațiilor din septembrie, "Lazanski" era o modificare a transportorului ”Lazar-3” și trebuia să fie echipat cu modulul de luptă turcesc Mizrak-30, care are ca armă principală un tun de 30 mm.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro