Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serviciile britanice de informații confirmă: Rușii au modificat rachetele de croazieră Kh-101 cu care lovesc ținte de pe teritoriul Ucrainei
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Rusia a adăugat un al doilea focos la rachetele sale de croazieră Kh-101 lansate din aer, utilizate pe scară largă împotriva țintelor din Ucraina. Soluția aleasă de specialiștii militari ruși implică aparent montarea unei a doua încărcături - care conține fragmente de oțel pentru a crește efectul distructiv general - în detrimentul combustibilului și, prin urmare, al autonomiei rachetei.

O serie de fotografii care circulă acum pe rețelele de socializare arată epava unei rachete Kh-101 - cunoscută și sub numele de raportare occidental AS-23A Kodiak - pe un câmp din Ucraina. Un focos poate fi văzut în interiorul corpului rachetei, în timp ce altul se află alături de el.

Potrivit Defense Express, o publicație ucraineană de securitate și apărare, racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană în seara zilei de marți, 07 mai 2024, cu toate că nu poate fi exclusă nici o defecțiune tehnică.

Aceasta pare a fi prima dovadă solidă a unui Kh-101 modificat cu un al doilea focos. Prima afirmație că o astfel de armă a fost folosită de către armata rusă a apărut la sfârșitul lunii martie 2024, în rândul bloggerilor militari ucraineni. Atunci s-a susținut că una dintre rachete a fost doborâtă, dezvăluind două încărcături, cu o greutate combinată de aproximativ 1.760 de kilograme, comparativ cu aproximativ 1.000 de kilograme pentru focosul unic din Kh-101 standard.

Al doilea focos conținea fragmente de oțel. O încărcătură cu fragmentare ar face arma mai eficientă împotriva personalului și a țintelor mai ușoare, în timp ce ar crește și raza letală sau daunele provocate de explozie. Ar putea fi, de asemenea, utilă, chiar dacă precizia este mai limitată.

Trebuie subliniat faptul că aceasta este o soluție foarte diferită de tipurile de focoase gemene găsite în anumite rachete de croazieră occidentale, în care o încărcătură precursoare este folosită pentru a străpunge structurile întărite, urmată de cea principală, care detonează după lovirea țintei. Soluția rusească este mult mai brută și destinată doar să sporească efectele de zonă, dar asta nu înseamnă că nu va fi eficientă deasupra solului.

Implicația celui de-al doilea focos constă în faptul că a fost redusă capacitatea de combustibil a rachetei Kh-101, deoarece aceasta ar fi modalitatea evidentă de a crea mai mult spațiu intern. Cu toate acestea, sacrificarea combustibilului (și, prin urmare, a autonomiei) nu este o preocupare pentru Rusia, atâta timp cât folosește Kh-101 pentru a lovi ținte din Ucraina. Cu o rază maximă raportată între aproximativ 1.870 și 2.480 mile, Kh-101 de bază poate lovi ținte aproape oriunde în Europa atunci când este lansată din spațiul aerian rusesc.

Racheta de croazieră Kh-101 este întrebuințată de bombardierele strategice Tu-160 Blackjack și Tu-95MS Bear-H operate de Forțele Aerocosmice ruse.

Potrivit unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, în ultima sa actualizare a informațiilor despre Ucraina, modificarea focosului dublu Kh-101 a redus probabil raza de acțiune a rachetei la jumătate. Acest lucru l-ar pune undeva între aproximativ 935 și 1.240 de mile. Chiar și la capătul inferior al acestei game, raza de acțiune ar fi suficientă pentru a lovi ținte oriunde în Ucraina, fără ca aeronava să fie nevoită să părăsească spațiul aerian rusesc.

Având în vedere acest lucru, decizia de a modifica Kh-101 în acest fel are sens pentru Rusia, cu condiția să nu interfereze cu calitățile de zbor ale rachetei.

După cum subliniază Ministerul britanic al Apărării, focoasele gemene ar trebui să facă racheta Kh-101 mai letală, o preocupare majoră pentru Ucraina și populația sa civilă, care a dus greul atacurilor rusești cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, dintre care o mare parte vizează infrastructura energetică.

Serviciul de informații din cadrul Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că: “Aviația cu rază lungă de acțiune din Rusia a căutat să-și modifice sistemele și tacticile pe tot parcursul conflictului din Ucraina. Măsurile implementate au vizat creșterea supraviețuirii, deoarece prea multe rachete au fost interceptate de sistemele ucrainene de apărare aeriană, îmbunătățirea capacităților pentru a avea un efect mai mare și utilizarea unor rachete mai vechi, deoarece Forțele Aerocosmice au epuizat sistemele mai moderne în primele zile ale conflictului”.

O altă caracteristică a rachetei Kh-101, care a devenit evidentă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, este capacitatea sa de a elibera rachete de momeală în zbor. Kh-101 utilizează această capacitate în Ucraina cel puțin din ianuarie 2023, deși se înțelege că o funcție de autoapărare de un anumit fel a fost întotdeauna prezentă în aceste rachete.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre Rusia care a trimis o nouă subvariantă Kh-101 echipată cu contramăsuri, cunoscută sub numele de Produs 504AP. Potrivit acestor relatări, contramăsurile revizuite sunt menite să blocheze rachetele sol-aer inamice, ceea ce ar putea sugera distribuitoare încărcate cu pleavă.

Alte modificări aduse rachetelor de croazieră lansate din aer, și în special a focoaselor acestora, au fost raportate anterior pentru Kh-55, cunoscută de NATO drept AS-15 Kent.

La sfârșitul anului 2022, au apărut rapoarte că exemplarele Kh-55 aveau focoasele nucleare normale îndepărtate în întregime și erau folosite neînarmate. În această calitate, valoarea lor ar fi ca momeli, care pun o presiune suplimentară asupra apărării antiaeriene a Ucrainei și furnizează ținte false, crescând probabilitatea ca rachetele și dronele reale să treacă de aceasta.

Chiar mai veche decât Kh-55 este Kh-22 (AS-4 Kitchen), o rachetă de croazieră supersonică cu rol principal anti-transport. Aceasta a fost întrebuințată împotriva țintelor terestre din Ucraina, fiind echipată și cu focoase cu dispersie.

Avantajele lui Kh-22 includ viteza supersonică și scufundarea terminală asupra țintei sale, ceea ce o face foarte greu de interceptat. Cu toate acestea, rachetele sunt, de asemenea, inexacte împotriva țintelor terestre, un factor care ar fi atenuat oarecum de un focos de muniție cu dispersie.

Toate aceste exemple reflectă dorința Rusiei de a-și adapta armele moștenite din perioada sovietică pentru a se potrivi mai bine cerințelor războiului său din Ucraina. Ele dezvăluie, de asemenea, limitele în ceea ce privește disponibilitatea unor rachete mai adecvate.

Rămâne de văzut dacă focosul dublu Kh-101 va deveni o caracteristică mai obișnuită a atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Dar, dacă se dovedește viabilă, puterea sa distructivă suplimentară va fi o veste proastă pentru Ucraina și va evidenția încă o dată nevoia țării de sisteme de apărare aeriană din ce în ce mai eficiente pentru a contracara aceste amenințări.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
EXCLUSIV
Câteva întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei. Gen. Grecu: Sistemul României, pe front dar pe linie directă cu SUA
Rachetele Neptun au început să lovească ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse, acesta este un eveniment istoric pentru Forțele Armate ale Ucrainei (Foto/Video)
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Drone FPV ucrainene doboară două UAV-uri ruseşti de recunoaștere
Ministrul german al Apărării explică relaxarea interdicției impusă Ucrainei privind efectuarea de atacuri cu arme germane împotriva Rusiei
Ploaie de rachete și drone rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Trupele ruse au lovit ținte de la Harkov la Lviv
Furie printre mercenarii sirieni trimiși de Turcia în Niger și lăsați Rusiei: Au fost amăgiţi că vor păzii instalații petroliere şi baze militare, dar au fost aruncați în prima linie
Armata israeliană confirmă retragerea forțelor sale din Jabalia, în nordul Gazei
După decizia SUA, Berlinul face pasul și permite Ucrainei să lovească Rusia cu armele germane (Der Spiegel)
Biden permite Ucrainei să folosească arme americane doar pe teritoriul Rusiei de lângă Harkov. Rachetele ATACMS nu pot fi folosite
F-urile 16 daneze predate Kievului vor avea permisiunea de a lovi ținte militare din Rusia. Ce ar trebui să facă Ucraina - să aștepte mai multe F-16 sau să le folosească imediat?
Pachet major de 500 milioane de euro din Germania pentru Ucraina: Lipsesc Taurus, dar un număr mare de rachete pentru Iris-T, muniție și piese de schimb vor ajunge pe front
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
Tancuri ale IDF au intrat în centrul orașului Rafah / UE ia în calcul un ultimatum acordat Israelului privind ofensiva în Rafah
Spania promite Ucrainei arme de peste un miliard de euro. Cele două țări semnează și un acord bilateral de securitate
Iranul a trimis Rusiei și bombe aeriene ghidate Qaem-5. Între timp, Vestul mai amână o decizie iminentă: Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei
Războiul electronic, un domeniu în care rușii excelează. Teama e că armele eficiente azi din mâinile Ucrainei și-ar putea pierde avantajul în următorul an
S-a ridicat ștacheta: O dronă ucraineană a lovit o stație rusă Voronej după ce a zburat nestingherită 1.800 km prin teritoriul rus
Rusia vizează intens bruierea rețelei Starlink. Elon Musk confirmă lupta dusă pentru menținerea stabilității serviciului
Ucraina se adaptează unei situații dificile. Sky News: Rusia produce de 3 ori mai multe obuze decât Occidentul și la costuri de 4 ori mai ieftine
Rusia revendică ocuparea unui alt sat din estul Ucrainei. În zona Harkov propaganda rusă vorbește și de atac dinspre Lugansk
Sisteme Patriot american și IRIS-T german au ajuns recent în Ucraina. Vestea bună e că SUA și Germania au intrat în ritmul necesar de sprijin
Rușii se bombardează singuri: Canalele ruse admit că 38 de bombe au fost „scăpate” de aviația militară deasupra propriilor teritorii, doar în ultimele 3 luni
Rusia anunță că a preluat controlul asupra localității Klișciivka din regiunea Donețk, deschizând noi perspective pentru cucerirea Chasiv Yar
Rusia a reluat atacurile masive de noapte. Ucraina a doborât rachete lansate de bombardiere Tu-95, dar două Kinjal au „reușit să treacă”
Gruparea teroristă Hamas susține că a capturat soldați israelieni după o ambuscadă. IDF neagă incidentul

Ştiri Recomandate

F-22, simbolul dominației SUA, a depășit 500.000 de ore de zbor. F-22 nu e doar cel mai performant avion din lume, dar probabil și cel mai fiabil
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
SUA sunt în fața unei decizii dificile în programul NGAD. Prioritățile s-au schimbat iar viitorul avion va fi de câteva ori mai scump decât un F-35
România, implicată în modernizarea Armatei R. Moldova. Ministrul Nosatîi exclude riscul unei invazii, dar Rusia încearcă destabilizarea sudului Moldovei
NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct
Încălcarea spaţiului aerian al statelor baltice de către avioane ruseşti: De la momentul aderării la NATO, Suedia și Finlanda sunt tot mai des provocate de Rusia
Trump amenință că va sista ajutorul militar american acordat Ucrainei „înainte să preia” oficial Casa Albă
Alegerile au trecut iar funcțiile se împart în Europa. Numele lui Klaus Iohannis nu apare în dreptul niciunei poziții
Încă o dronă maritimă poate fi folosită de forțele ucrainene în Marea Neagră. Stalker 5.0 a fost prezentată la o expoziție organizată la Odesa
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China
Daniel Fried: Kathleen Kavalec e un ambasador excelent. România e norocoasă să o aibă
Bătrânul B-52H Stratofortress va fi supus unor actualizări radicale ce îi vor permite să atingă pragul de un secol de serviciu aerian
Statele Unite vor menține aceeași poziție față de Ucraina până când aceasta va învinge: Este cea mai corectă viziune asupra căii pe care trebuie să o urmăm
Compania Rheinmetall are în vedere modernizarea tancurilor Leopard 1 cu sistemul Skyranger pentru un eventual transfer către Ucraina
Armata Roșie. Photo source: World War II in Color ww2.colorfarbe.blogsport.com
EXCLUSIV
Ce uită să ne spună apologeții „rusofobiei”. Invaziile Rusiei în teritoriile românești: Când cineva te bate ce 12 ori, nu o va face din nou?
Industria bulgară de armament se pregăteşte pentru asamblarea blindatelor americane Stryker
Rusia confirmă că noul sistem S-500 a fost aruncat în război. S-500 are misiunea de a apăra Podul Crimeei, dar va fi dislocat pe teritoriul rus
Declarația finală a summitului de pace pentru #Ucraina organizat de Elveția nu a convins pe toată lumea. Statele care au refuzat să semneze
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia
Să înțelegem pe cifre lupta de supraviețuire a Ucrainei: Rusia confirmă că are pe front un număr egal de militari cu cel al întregii Armate ucrainene
Propunerile de pace ale Rusiei, o viziune „absurdă” asupra războiului. SUA spun că Putin cere capitularea Ucrainei, nu negocieri
Campania Israelului pentru distrugerea Hamas în Gaza: IDF a anunțat că va face zilnic o „pauza tactică” pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare
Ciudatul caz al Egiptului cu peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă. Fără acces la F-35, Egiptul are dileme privind achiziția de noi avioane
Forțele speciale ruse au ucis mai mulți deținuți ai Statului Islamic care au luat prizonieri alți deținuți într-o închisoare din Rusia
Aglomerație mare în Cuba, dar rușii nu sunt de capul lor. SUA au trimis în regiune submarinul nuclear USS Helena iar Canada a trimis și ea nave
Ambasadorul american Daniel Fried: Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova
În cadrul #Conferinței pentru Ucraina din Elveția, Kamala Harris a anunțat un ajutor al SUA de 1.5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic
F-35 pentru România avansează, purtându-se discuții intense. Lockheed are un calendar de livrare impresionant de 156 de F-35 pe an
Fără ruși la București. România a refuzat să elibereze vize delegației Rusiei pentru a participa la AP a OSCE de la București
Exerciții ruso-egiptene în Marea Mediterană. Nave de luptă din cele două țări desfășoară activități de tip PASSEX
Cum încearcă ruşii să întărească apărarea podului Kerci de teama unor noi atacuri cu drone navale (Foto): Mai multe ambarcaţiuni sunt folosite pe post de scut
pixel