Soarta celor 6 avioane MiG-29 ale R. Moldova cerute de Ucraina. Șalaru: Probabil vor fi tăiate la fier vechi. Neutralitatea nu înseamnă lașitate
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a făcut referire la controversatul subiect cu privire la donarea către Ucraina a celor șase avioane de tip MiG-29 de care Republica Moldova dispune. Avioane care oricum nu au zburat din 1998.
MiG-29 „moldovenesc”, tractat într-o bază militară din Republica Moldova. Sursă foto: Timpul.md
În contextul în care așa cum anunța DefenseRomania, Ucraina va primi întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum a Slovaciei - 12 aeronave, merită readus în discuție subiectul avioanelor MiG-29 ale Republicii Moldova.
Așadar, ce se întâmplă cu aceste avioane, după ce știm că Ucraina le-a solicitat oficial, dar Chișinăul a refuzat să le trimită?
„Probabil vor fi tăiate la fier vechi, s-a anunțat. Să nu cumva să ne implicăm și să se supere Rusia”, a precizat ironic Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării la Chișinău, întrebat ce se mai aude despre avioanele MiG-29 ale Republicii Moldova. Discuția a avut loc în timpul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, în ediția de acum două săptămâni.
„Deși ucrainenii mor și pentru noi. Pentru că dacă nu ar fi fost această situație în care Ucraina să facă față conflictului, atunci nu cred că Republica Moldova ar fi primit statutul de candidat (n.r. - candidat la aderarea în Uniunea Europeană). Minimum 50% din obținerea acestui statut se datorează României care a făcut eforturi supraomenești pentru a convinge Franța, Italia, Germania să ne accepte. Iar restul de 50% se datorează Ucrainei. Pentru că dacă Ucraina nu oprea agresiunea rusă nici nu se discuta despre aderare. Europa era înțepenită de frica rusă. Dar ne-am speriat prea tare”, a adăugat fostul înalt diplomat moldovean, care a amintit că în Capitalele occidentale nu era luat în serios sprijinul militar acordat Ucrainei, considerându-se că în cazul unei invazii Kievul va fi ocupat în două zile. Rezistența Ucrainei a schimbat radical lucrurile.
În ceea ce privește politica Chișinăului nu doar de a nu transfera armament Ucrainei, dar și de a nu adera la sancțiuni ori de a interzice tranzitul pentru echipamente militare fie ele și defensive, lucru ce ar scurta liniile de aprovizionare, Anatol Șalaru conchide și precizează că „neutralitatea nu înseamnă lașitate”, criticând Guvernul de la Chișinău. Șalaru a amintit că „neutralitatea” nu a salvat nici Georgia și nici Ucraina de agresiunea rusă.
El a adăugat că cele șase avioane MiG-29, dacă se dorea, puteau fi donate Marii Britanii sau Statelor Unite ale Americii, iar mai apoi acestea din urmă să le fi transferat Ucrainei.
Fostul ministru unionist al Apărării a subliniat că deși avioanele nu au mai zburat din 1998-1999, ar fi putut fi găsite soluții pentru a fi operaționalizate.
MiG-29 moldovenesc. Sursă foto: www.digitalcombatsimulator.com
În mod oficial, Ucraina a cerut avioanele prin președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu.
Acesta din urmă, în cursul zilei de 11 mai 2022, a anunțat că R. Moldova a refuzat și a motivat decizia de neutralitatea Republicii Moldova.
„Răspunsul a fost foarte clar. Noi suntem un stat neutru. Neutralitatea nu ne permite să răspundem la astfel de solicitări. Eu am explicat și în cadrul vizitei la Kiev că noi suntem dispuși să continuăm să ajutăm refugiații, să oferim posibilitatea pentru că Ucraina acum este deconectată la căile tradiționale de export a bunurilor și a produselor pe mare, să transporte spre hotarul românesc și respectiv spre Constanța și alte noduri logistice. Dar am explicat clar că acest lucru nu este posibil (n.a a oferi Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29)”, a declarat Grosu.
CITEȘTE ȘI: Ucraina va primi întreaga flotă de avioane MiG-29 a Slovaciei. Informaţii neconfirmate oficial sugerează că Bulgaria a oferit şi ea avioane Su-25
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News