Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
News
Data publicării:
Recent, guvernul român a aprobat două ordonanțe de urgență prin care, printre altele, stabilește unele drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale (OUG nr. 26 din 21 martie 2024) sau face unele modificări și completări Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (OUG nr. 28 din 28 martie 2024).
Militari români / Sursa: MApN
Militari români / Sursa: MApN

Potrivit mai multor surse din conducerea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului, noile acte normative sunt binevenite în contextul regional actual de securitate, dar, prin aplicarea unor reglementări diferențiate, mai mult creează disensiuni în ansamblul sistemului de apărare națională decât să aducă beneficiile scontate de inițiator conform notelor de fundamentare.

“Dacă ne referim doar la solda de grad, se poate afirma că evitarea reglementării aspectelor care privesc rezerviștii militari generează o adevărată anomalie în sistemul militar din România, oricum ar fi privit acesta, ca tradițional sau ca modern după standardul armatelor NATO”, a declarat unul dintre rezerviști.

Militarii reclamă fragilitatea și incoerența legislativă privind drepturile cuvenite atât în calitate de cadre active, cât mai ales ca militari rezerviști sau în retragere, situație devenită cronică după 2010.

 

O cenușăreasă a drepturilor cuvenite militarilor

 

Neactualizată cu evoluția salariului de bază minim brut garantat în plată (respectiv a valorii de referință) timp de 12 ani, solda de grad a parcurs o adevărată telenovelă legislativă regizată politic, cu final nefericit. S-a ajuns ca, de peste doi ani, pentru același grad deținut, acest drept să se acorde diferențiat între militarii aflați în activitate și cei trecuți în rezervă, precum și între înșiși militarii din rezervă, iar situația continuă să genereze de la an la an noi diferențieri între aceștia.

În prezent, realitatea este și mai greu de înțeles pentru un sistem eminamente ierarhizat, pentru că s-a ajuns ca cuantumul soldei celor mai mici grade militare în activitate să îl depășească cu mult pe cel al celor mai mari grade în rezervă, situație nemaiîntâlnită în istoria Armatei României și cu siguranță în nicio altă armata a unui stat civilizat.

Spre exemplu, solda de grad a unui general, amiral, chestor general de poliţie în rezervă este de 410 lei, în timp ce solda de grad a unui caporal clasa II-a în activitate ajunge conform noii actualizări la 1.390 lei. De asemenea, solda de grad a cadrelor militare trecute în rezervă în 2023 diferă de cea a gradelor corespunzătoare care au făcut acest pas în 2024.

"Gradul militar este înainte de toate un drept prin care ni se recunoaște calitatea de cadru militar în plan social, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri sociale”, subliniază unul dintre interlocutori citând din Statutul cadrelor militare. “În spiritul legii, gradul militar nu poate să fie raportat la poziția de militar activ sau rezervist, fie doar și pentru simplu fapt că, într-un scenariu tot mai ușor de imaginat, potrivit literei legii aceștia ajung să lupte pe front umăr la umăr, iar inechitățile nu fac decât să semene discordie între militari și să afecteze esența succesului în luptă, adică a unității și coeziunii trupelor.”

Într-adevăr, potrivit Legii 446 din 2006 cu modificările ulterioare, rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ sunt primii care completează planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, făcând parte din rezerva operaţională dacă au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani și apoi trecând în rezerva generală unde pot fi “întrebuințați” până la vârsta de 63 de ani.

“Toți cei care sunt acum în activitate sunt pregătiți de noi. Am fost primele generații la instruire și la conducere când am intrat în NATO, am fost cei care am mers la cursurile de specializare ale furnizorilor de tehnică occidentală și apoi i-am instruit pe cei care sunt acum activi după principiul train-the-trainer, am exploatat primele radare, sisteme de rachete sau avioane standard NATO. Suntem siguri că, în caz de nevoie tot greul pe noi cade. Când e vorba de apărarea țării totul se reduce la dăruire și patriotism… Voluntarii din sistemul civil nu vor veni în număr suficient oricât de bine vor fi plătiți, pentru că nu au fost educați în acest spirit. Iar cei care vin doar pentru bani nu vor fi persoane de calitate, pe care să te poți baza în luptă. În caz de mobilizare, i-am avea în subordine pe mulți dintre actualii activi și rezerviști voluntari, însă e dificil să te perceapă corect când ei câștigă de trei-patru ori mai mult”, sintetizează situația președintele unei filiale județene a LADPM.

 

Militarii sunt conștienți de importanța anului electoral

 

Un alt membru al asociației atrage atenția asupra faptului că pe grupurile de socializare ale structurilor asociative militare, care însumează peste o sută de mii de membri, se poate ușor observa că frustrările rezerviștilor în principal legate de solda de grad au ajuns la un nivel extrem de ridicat.

,,Sunt extrem de multe voci care cer tuturor militarilor, activi și pensionari, să dea dovadă de unitate maximă și, împreună cu familiile și cu apropiații lor, să voteze împotriva partidelor care au permis o astfel de anomalie, după cum sunt voci, ce-i drept mult mai puține, care spun că ar trebui ca și rezerviști să răspundă solicitărilor statului “de cinci ori mai încet”, făcând aluzie la raportul dintre soldele de grad”, declară acesta.

“Știți cât de “amabil” arată pentru noi un ordin de chemare doar pentru clarificarea situației militare?”, întreabă acesta deschizând telefonul și arătând o poză cu un înscris imperativ care se încheie cu trimiterea la Legea 128/2018 și cu “amendă de la 1020 lei la 3060 lei. “Ca să nu mai spun cum arată Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”, continuă acesta întinzând totuși aparatul pe ecranul căruia un text cel puțin la fel de amenințător se termina cu''... veți suporta consecințele Codului Penal art. 435, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.”

 

Acțiuni concrete: coalizarea forțelor, solicitări pertinente adresate parlamentului și petiții naționale

 

În prezent, toate așteptările rezerviștilor din structurile militarizate din România sunt legate de revenirea la prevederile inițiale ale Legii nr. 80/ 1995, referitoare la solda de grad, cu atât mai mult cu cât OUG nr. 28/2024, care modifică această lege, se află în dezbatere parlamentară.

“Am trimis solicitări argumentate președinților celor două camere parlamentare și comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională privind necesitatea includerii în actele normative a prevederii de actualizare a soldei de grad din baza de calcul a pensiei militare în conformitate cu cea aplicabilă militarilor în activitate.

La recomandarea specialiștilor noștri, le-am sugerat și cea mai facilă modalitate de implementare, prin completarea prevederilor existente din Legea 80/1995 cu două scurte articole sau alineate reparatorii, dintre care unul a existat tradițional în statutul cadrelor militare, iar celălalt face referire la actualizarea curentă.

De asemenea, pentru o acțiune unitară și amplă în rândul rezerviștilor, așa cum vor fi tot mai multe de aici înainte, am pus la dispoziție textul acestei solicitări tuturor asociațiilor de cadre militare în rezervă și în retragere.

Profit de ocazie pentru a aduce mulțumiri în mod special Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR) cu toate componentele sale din MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ANP pentru receptivitatea și operativitatea demonstrate, precum și pentru spiritul de unitate pe care îl promovează în cadrul Forumului structurilor asociative din aparare, ordine publica si securitate natională.

Lucrurile nu se încheie aici. Unul dintre colegii noștri a lansat deja o petiție cu o formă mai largă și mai facilă a textului, care în doar câteva ore a strâns mii de semnături, iar noi lucrăm deja să adaptăm manifestațiile anunțate pentru importanta zi de 9 Mai - dată cu multiple semnificații - la răspunsul primit de la autoritățile apelate.

Și fiindcă am făcut referiri la acțiunile comune ale asociațiilor militare care tind să devină tot mai unite, vă pot spune în premieră că la acest moment se constituie un grup de lucru la nivel de specialiști pentru elaborarea unui proiect de lege a pensiilor militare, care să aducă nu doar echitate în randul militarilor, ci și asigurarea unui viitor stabil cadrelor active și creșterea atractivității profesiei militare pentru cei care ezită să intre în sistem.

Întrucât beneficiarul final este securitatea națională, ne-am bucura dacă din grupul de lucru ar face parte și reprezentanți activi din cadrul MApN și ai celorlalte structuri, care pot chiar conduce acest grup. Ar fi constructiv, modern și civilizat”, și-a încheiat intervenția unul dintre vicepreședinții LADPM.

Privită din afară, problema soldei de grad se vede ca cea a unui drept acordat arbitrar, în funcție de contextul politic intern. Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri solicitate, considerate o revenire la normalitate, este aproape irelevant, însă nu este deloc exclus să facă parte din calculele care încing mințile politicienilor în acest an.

Însă, spre deosebire de anii anteriori, contextul extern de securitate nu ne mai permite să nu tratăm cu responsabilitate astfel de aspecte, pentru că, prin stimularea și menținerea fisurilor în coeziunea trupelor este afectat întregul sistem și ne autosabotăm capacitatea de apărare. Asta în timp ce vedem cu toții că țările europene acționează în sens invers, cu măsuri concrete și bine susținute financiar pentru întărirea numerică și calitativă a trupelor.

Poate părea prea mult spus, dar acum militarii noștri activi și rezerviști ar trebui tratați cel puțin ca medicii din perioada pandemiei. Pentru că este tot mai clar că, alături de alte națiuni europene, țara noastră trece printr-o criză de securitate regională și națională mai gravă decât pandemia recent depășită și că, pentru prima dată de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, România parcurge deja fazele inițiale ale unui război.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei

Ştiri Recomandate

Fostul prim-ministru al Marii Britanii face acuzaţii dure: Occidentul „nu a avut niciodată curajul” să sprijine ferm Ucraina
Estonia acuză că un avion rusesc Su-35 i-a încălcat spațiul aerian în zona Golfului Finlandei. Avioane NATO au fost ridicate la interceptare
Sistemul german IRIS-T în acțiune pe frontul din Ucraina (Foto/Video): 33 de interceptări perfecte înregistrate de o singură unitate a armatei ucrainene
Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Ucraina lansează strategia „hide & strike” după ce a pierdut 1.000 de blindate în fața dronelor rusești: Vor fi trimise mai puţine tancuri pe linia frontului
Marea Britanie va implica Inteligența Artificială în supravegherea submarinelor rusești
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Criză profundă în Bosnia Herzegovina. Pierde Guvernul central controlul asupra armatei?
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Sistemele Piorun sunt la mare căutare pe frontul din Ucraina. Un stat NATO, convins să cumpere câteva sute de sisteme de tip MANPAD
Epuizată de războiul civil, Siria încearcă modelul ucrainean și îl tentează pe Trump cu o afacere cu minerale, dar și cu proiectul unui zgârie-nori în centrul Damascului
Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
pixel