Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că îşi respectă cuvântul dat menţinând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piaţa Roşie, aşa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmit Agerpres și AFP.
Potrivit mai multor surse din conducerea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului, noile acte normative sunt binevenite în contextul regional actual de securitate, dar, prin aplicarea unor reglementări diferențiate, mai mult creează disensiuni în ansamblul sistemului de apărare națională decât să aducă beneficiile scontate de inițiator conform notelor de fundamentare.
“Dacă ne referim doar la solda de grad, se poate afirma că evitarea reglementării aspectelor care privesc rezerviștii militari generează o adevărată anomalie în sistemul militar din România, oricum ar fi privit acesta, ca tradițional sau ca modern după standardul armatelor NATO”, a declarat unul dintre rezerviști.
Militarii reclamă fragilitatea și incoerența legislativă privind drepturile cuvenite atât în calitate de cadre active, cât mai ales ca militari rezerviști sau în retragere, situație devenită cronică după 2010.
Neactualizată cu evoluția salariului de bază minim brut garantat în plată (respectiv a valorii de referință) timp de 12 ani, solda de grad a parcurs o adevărată telenovelă legislativă regizată politic, cu final nefericit. S-a ajuns ca, de peste doi ani, pentru același grad deținut, acest drept să se acorde diferențiat între militarii aflați în activitate și cei trecuți în rezervă, precum și între înșiși militarii din rezervă, iar situația continuă să genereze de la an la an noi diferențieri între aceștia.
În prezent, realitatea este și mai greu de înțeles pentru un sistem eminamente ierarhizat, pentru că s-a ajuns ca cuantumul soldei celor mai mici grade militare în activitate să îl depășească cu mult pe cel al celor mai mari grade în rezervă, situație nemaiîntâlnită în istoria Armatei României și cu siguranță în nicio altă armata a unui stat civilizat.
Spre exemplu, solda de grad a unui general, amiral, chestor general de poliţie în rezervă este de 410 lei, în timp ce solda de grad a unui caporal clasa II-a în activitate ajunge conform noii actualizări la 1.390 lei. De asemenea, solda de grad a cadrelor militare trecute în rezervă în 2023 diferă de cea a gradelor corespunzătoare care au făcut acest pas în 2024.
"Gradul militar este înainte de toate un drept prin care ni se recunoaște calitatea de cadru militar în plan social, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri sociale”, subliniază unul dintre interlocutori citând din Statutul cadrelor militare. “În spiritul legii, gradul militar nu poate să fie raportat la poziția de militar activ sau rezervist, fie doar și pentru simplu fapt că, într-un scenariu tot mai ușor de imaginat, potrivit literei legii aceștia ajung să lupte pe front umăr la umăr, iar inechitățile nu fac decât să semene discordie între militari și să afecteze esența succesului în luptă, adică a unității și coeziunii trupelor.”
Într-adevăr, potrivit Legii 446 din 2006 cu modificările ulterioare, rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ sunt primii care completează planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, făcând parte din rezerva operaţională dacă au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani și apoi trecând în rezerva generală unde pot fi “întrebuințați” până la vârsta de 63 de ani.
“Toți cei care sunt acum în activitate sunt pregătiți de noi. Am fost primele generații la instruire și la conducere când am intrat în NATO, am fost cei care am mers la cursurile de specializare ale furnizorilor de tehnică occidentală și apoi i-am instruit pe cei care sunt acum activi după principiul train-the-trainer, am exploatat primele radare, sisteme de rachete sau avioane standard NATO. Suntem siguri că, în caz de nevoie tot greul pe noi cade. Când e vorba de apărarea țării totul se reduce la dăruire și patriotism… Voluntarii din sistemul civil nu vor veni în număr suficient oricât de bine vor fi plătiți, pentru că nu au fost educați în acest spirit. Iar cei care vin doar pentru bani nu vor fi persoane de calitate, pe care să te poți baza în luptă. În caz de mobilizare, i-am avea în subordine pe mulți dintre actualii activi și rezerviști voluntari, însă e dificil să te perceapă corect când ei câștigă de trei-patru ori mai mult”, sintetizează situația președintele unei filiale județene a LADPM.
Un alt membru al asociației atrage atenția asupra faptului că pe grupurile de socializare ale structurilor asociative militare, care însumează peste o sută de mii de membri, se poate ușor observa că frustrările rezerviștilor în principal legate de solda de grad au ajuns la un nivel extrem de ridicat.
,,Sunt extrem de multe voci care cer tuturor militarilor, activi și pensionari, să dea dovadă de unitate maximă și, împreună cu familiile și cu apropiații lor, să voteze împotriva partidelor care au permis o astfel de anomalie, după cum sunt voci, ce-i drept mult mai puține, care spun că ar trebui ca și rezerviști să răspundă solicitărilor statului “de cinci ori mai încet”, făcând aluzie la raportul dintre soldele de grad”, declară acesta.
“Știți cât de “amabil” arată pentru noi un ordin de chemare doar pentru clarificarea situației militare?”, întreabă acesta deschizând telefonul și arătând o poză cu un înscris imperativ care se încheie cu trimiterea la Legea 128/2018 și cu “amendă de la 1020 lei la 3060 lei. “Ca să nu mai spun cum arată Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”, continuă acesta întinzând totuși aparatul pe ecranul căruia un text cel puțin la fel de amenințător se termina cu''... veți suporta consecințele Codului Penal art. 435, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.”
În prezent, toate așteptările rezerviștilor din structurile militarizate din România sunt legate de revenirea la prevederile inițiale ale Legii nr. 80/ 1995, referitoare la solda de grad, cu atât mai mult cu cât OUG nr. 28/2024, care modifică această lege, se află în dezbatere parlamentară.
“Am trimis solicitări argumentate președinților celor două camere parlamentare și comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională privind necesitatea includerii în actele normative a prevederii de actualizare a soldei de grad din baza de calcul a pensiei militare în conformitate cu cea aplicabilă militarilor în activitate.
La recomandarea specialiștilor noștri, le-am sugerat și cea mai facilă modalitate de implementare, prin completarea prevederilor existente din Legea 80/1995 cu două scurte articole sau alineate reparatorii, dintre care unul a existat tradițional în statutul cadrelor militare, iar celălalt face referire la actualizarea curentă.
De asemenea, pentru o acțiune unitară și amplă în rândul rezerviștilor, așa cum vor fi tot mai multe de aici înainte, am pus la dispoziție textul acestei solicitări tuturor asociațiilor de cadre militare în rezervă și în retragere.
Profit de ocazie pentru a aduce mulțumiri în mod special Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR) cu toate componentele sale din MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ANP pentru receptivitatea și operativitatea demonstrate, precum și pentru spiritul de unitate pe care îl promovează în cadrul Forumului structurilor asociative din aparare, ordine publica si securitate natională.
Lucrurile nu se încheie aici. Unul dintre colegii noștri a lansat deja o petiție cu o formă mai largă și mai facilă a textului, care în doar câteva ore a strâns mii de semnături, iar noi lucrăm deja să adaptăm manifestațiile anunțate pentru importanta zi de 9 Mai - dată cu multiple semnificații - la răspunsul primit de la autoritățile apelate.
Și fiindcă am făcut referiri la acțiunile comune ale asociațiilor militare care tind să devină tot mai unite, vă pot spune în premieră că la acest moment se constituie un grup de lucru la nivel de specialiști pentru elaborarea unui proiect de lege a pensiilor militare, care să aducă nu doar echitate în randul militarilor, ci și asigurarea unui viitor stabil cadrelor active și creșterea atractivității profesiei militare pentru cei care ezită să intre în sistem.
Întrucât beneficiarul final este securitatea națională, ne-am bucura dacă din grupul de lucru ar face parte și reprezentanți activi din cadrul MApN și ai celorlalte structuri, care pot chiar conduce acest grup. Ar fi constructiv, modern și civilizat”, și-a încheiat intervenția unul dintre vicepreședinții LADPM.
Privită din afară, problema soldei de grad se vede ca cea a unui drept acordat arbitrar, în funcție de contextul politic intern. Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri solicitate, considerate o revenire la normalitate, este aproape irelevant, însă nu este deloc exclus să facă parte din calculele care încing mințile politicienilor în acest an.
Însă, spre deosebire de anii anteriori, contextul extern de securitate nu ne mai permite să nu tratăm cu responsabilitate astfel de aspecte, pentru că, prin stimularea și menținerea fisurilor în coeziunea trupelor este afectat întregul sistem și ne autosabotăm capacitatea de apărare. Asta în timp ce vedem cu toții că țările europene acționează în sens invers, cu măsuri concrete și bine susținute financiar pentru întărirea numerică și calitativă a trupelor.
Poate părea prea mult spus, dar acum militarii noștri activi și rezerviști ar trebui tratați cel puțin ca medicii din perioada pandemiei. Pentru că este tot mai clar că, alături de alte națiuni europene, țara noastră trece printr-o criză de securitate regională și națională mai gravă decât pandemia recent depășită și că, pentru prima dată de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, România parcurge deja fazele inițiale ale unui război.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că îşi respectă cuvântul dat menţinând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piaţa Roşie, aşa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmit Agerpres și AFP.
Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, urmează să părăsească postul său de la Casa Albă, pe fondul unor probleme persistente, la câteva săptămâni după ce a invitat din greșeală un jurnalist la o discuție între înalți oficiali din domeniul securității naționale care discutau despre intențiile privind atacurile aeriene efectuate de SUA asupra Yemenului. O sursă familiarizată cu această problemă a confirmat pe 1 mai plecarea lui Waltz de la Casa Alba, precum și a consilierului adjunct pentru securitate națională, Alex Wong.
Estonia a primit oficial șase sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS, fabricate în SUA, pe 29 aprilie, la baza aeriană Ämari. Cheltuielile pentru apărare în Estonia vor ajunge la 5,4% din PIB.
Coreea de Sud a câștigat un proiect de 18 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare nucleare în Republica Cehă. În prezent, Republica Cehă își obține aproximativ 40% din producția de energie electrică de la cele două centrale nucleare existente.
Autoritățile indiene au anunțat închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează Agerpres și AFP.
Economia rusă a început să se clatine după trei ani de război. Banca centrală de acolo recunoaște că a înregistrat rezultate mai slabe în unele sectoare din cauza răcirii cererii. Și banca americană de investiții Goldman Sachs notează, de asemenea, că PIB-ul Rusiei a încetat să crească în acest an, așteptându-se ca cifra anuală pentru primul trimestru să se situeze în jurul valorii de zero.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a avut pe ordinea de zi fiind mai multe subiecte în domeniul apărării naționale, care au fost discutate și aprobate.
Avioanele de vânătoare suedeze JAS 39 Gripen au finalizat prima lor operațiune în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană. Mai exact, săptămâna trecută, au decolat de la baza Malbork din Polonia pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc Ilyushin Il-20, după ce, cu câteva zile mai devreme, avioane Typhoon britanice au decolat de aici pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc și două avioane de vânătoare Sukhoi Su-30MKI.
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri construcția unui nou pod rutier între cele două țări, peste râul Tuman.
Comisia investește 910 milioane EUR în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA) pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, se arată în comunicarea Comisiei Europene.
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat să fie accelerată echiparea cu armament nuclear a navelor militare ale ţării, după ce Phenianul şi-a prezentat cu câteva zile în urmă noul distrugător, relatează Agerpres și AFP, citând agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Mai mulți miniștri din Pakistan vorbesc de o „invazie iminentă” pe care India o va lansa în următoarele 48 de ore. Amintim că cele două state sunt puteri nucleare și s-au confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului pe zona montană de graniță. Acum totul a escaladat după un atentat fără precedent comis într-o stațiune montană indiană și revendicat de o grupare teroristă pakistaneză.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Planul de 500 de milioane de euro ASAP al UE a fost inițial menit să subvenționeze lanțul de aprovizionare al munițiilor și al producției de rachete din Europa pentru un an.
Islanda dorește să-și întărească capacitățile de apărare și să reia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană din cauza acțiunilor administrației președintelui american Donald Trump, relatează The Wall Street Journal.
Cheltuielile militare ale Berlinului au crescut la 88,5 miliarde de dolari în 2024, poziționându-l drept al patrulea cel mai mare consumator militar din lume.
Coreea de Nord a dezvăluit vineri o nouă navă de război de 5.000 de tone. Potrivit televiziunii de stat nord-coreene, este un „distrugător multifuncțional”, iar la lansarea sa ceremonială a participat dictatorul țării Kim Jong-un.
Sâmbătă, 26 aprilie, în portul iranian Shahid Rajaei a avut loc o explozie puternică urmată de un incendiu de proporții, în urma cărora cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte cel puțin 700 au fost rănite. Foarte probabil, accidentul a avut loc pe timpul transportului unor ingrediente chimice folosite la propulsoarele pentru rachete.
Președintele rus Vladimir Putin și-a confirmat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina fără condiții prealabile în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul lui Donald Trump, Steve Witkoff.
"Rușii verifică pregătirea sistemelor noastre de apărare antiaeriană”, au declarat polonezii.
Joi, Alianța Nord-Atlantică și-a publicat raportul anual, din care nu s-a menționat că Ucraina va deveni stat membru al Alianței. În ultimul raport al NATO (pentru anul 2024) se vorbește doar despre sprijinul continuu și câți bani a oferit Alianța Ucrainei în ajutor militar.
Grupul francez de apărare Thales are un portofoliu care cuprinde de la radare de luptă, până la sisteme din domeniile Cyber sau Aerospațial. Per total, Thales a înregistrat vânzări trimestriale de 4,96 miliarde de euro, în creștere cu 9,9% față de primul trimestru din 2024, în timp ce vânzările din segmentul Apărare au totalizat 2.685 milioane euro, în creștere cu 16,5% față de primul trimestru din 2024.
Președintele american Donald Trump, care a impus taxe vamale de până la 145% importurilor din China, ar trebui să le elimine complet. Abia atunci va fi posibil să ne așezăm la masă cu țara asiatică și să negociem încheierea războiului comercial, spun oficialii chinezi, citați de BBC.
Joi, Alianța Nord-Atlantică și-a publicat raportul anual. La capitolul cheltuieli militare, România a înregistrat, anul trecut, o creștere de peste 50%.
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a lansat critici dure la adresa politicienilor occidentali din perioada mandatului președintelui Joe Biden, afirmând că le-a lipsit "curajul" de a sprijini pe deplin Ucraina în timpul războiul de agresiune declanşat de Rusia. Comentariile sale vin într-un moment crucial, marcat de propuneri recente de negocieri de pace și de incertitudini legate de viitorul sprijin occidental.
Un avion de vânătoare de tip Su-35 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost văzut în spațiul aerian estonian deasupra Golfului Finlandei, lângă Peninsula Juminda. Acest lucru a fost raportat, pe 14.05.2025, de publicația Delfi, care a menționat că incidentul a avut loc cu o noapte înainte. Publicația a notat faptul că avionul rusesc a rămas în spațiul aerian estonian mai puțin de un minut.
Ca o dovadă a performanțelor remarcabile obținute în lupta pentru apărarea spațiului aerian național, un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de o unitate a Comandamentului Aerian Vest din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, poartă acum cu mândrie însemnele cu siluetele țintelor inamice doborâte. Pe lansatorul acestui sistem modern, ucrainenii au pictat 32 de siluete reprezentând rachete de croazieră doborâte și o siluetă distinctă a unei drone de atac, fiecare marcaj simbolizând o "distrugere" confirmată în timpul atacurilor aeriene rusești.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, a confiscat o mare parte din marina militară a Ucrainei, paralizând forțele navale ale Kievului. Zece ani mai târziu, din cenușa acestei lovituri strategice a răsărit o inovație remarcabilă: dronele maritime, arme cu un raport cost-eficiență de 200 la 1, care au reușit nu doar să alunge flota lui Putin din apele Peninsula Crimeea, ci s-au îndreptat chiar și împotriva forțelor aeriene rusești.
Unități ale Gărzii Naționale Ucrainene primesc acum tancuri Leopard de fabricație germană, parte a unei revizuiri tactice majore în modul în care Ucraina își desfășoară forțele blindate. Această schimbare strategică, raportată de publicația Forbes, vine după ce Ucraina a pierdut peste 1.000 de tancuri în fața atacurilor rusești cu drone, forțând liderii militari să regândească complet războiul cu tancuri pentru un câmp de luptă dominat de aeronave fără pilot.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
F-47 este marele câștigător al programului NGAD, adică viitorul avion de luptă de generația a 6-a care va înlocui F-22 Raptor, considerat de mulți ca fiind și în prezent cel mai bun avion de luptă din lume. Și, în acest context, oficiali din SUA dezvăluie câteva noi date interesante despre ceea ceva fi F-47.
Despre primul avion de producție franceză de tip Rafale căzut în luptă s-au scris zeci de pagini și analize. Este vorba desigur despre un Rafale pierdut de India în timpul atacului asupra Pakistanului. Informația a fost ulterior confirmată și de oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Pe social media au apărut și imagini cu epava avionului, dar ele au fost puse sub semnul întrebării. O întreagă telenovelă la care India a reacționat.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile sancțiuni europene vor lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Bosnia Herzegovina traversează o perioadă tot mai tensionată, iar apelurile la dialog și respectarea ordinii constituționale par să nu reușească să evite o destabilizare majoră în regiune.
Pentru prima dată în istoria UE, în Comisia Europeană a apărut un comisar pentru apărare. În această poziție a fost numit Andrius Kubilius, un politician lituanian, fost prim-ministru.
Acest demers fără precedent al UE a apărut după ce o parte a spectrului politic al SUA - căzând cu ochii larg deschiși în capcana întinsă de Rusia că Moscova nu e o amenințare și, totodată, crezând că apărarea lumii libere nu este aceeași în indo-pacific și Europa sau oriunde în lume - a trimis mesaje că SUA se vor retrage din Europa.
Rusia concentrează unități suplimentare în principalele direcții de atac din Ucraina, și anume în apropiere de Pokrovsk, Ceasiv Yar și Toretsk.
Mai multe invertoare și baterii provenite din China conțineau echipamente de comunicații care nu se aflau în fișa tehnică a produselor și care, teoretic, pot fi accesate sau controlate de la distanță.
Recent Ucraina a reușit o premieră în istoria militară: Drone maritime Magura 7, pe care au fost integrate rachete aer-aer americane AIM-9 Sindewinder au doborât deasupra Mării Negre două avioane Su-30 Flanker rusești. E incredibil cum o țară fără o flotă navală, fără nave de suprafață și submarine, reușește să țină în șah Flota rusă a Mării Negre, dar și să doboare avioane rusești, și toate astea doar cu drone maritime. Ucrainenii au explicat succesul dronelor Magura 7.
Cel puțin 50.000 de voluntari se înrolează în armata rusă în fiecare lună, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la ordinul căruia a început războiul din Ucraina.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
Un avion de antrenament militar japonez s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, au anunţat miercuri autorităţile nipone, după ce aparatul de zbor cu două persoane la bord ar fi căzut într-un lac, relatează Agerpres și AFP. E vorba de un T-4 Kawasaki, iar guvernul japonez a confirmat incidentul.
Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare.
În contextul alegerilor prezidenţiale din România, importanța strategică a țării noastre pentru SUA și NATO devine tot mai evidentă. Experţii subliniază că viitorul mediului de securitate din Marea Neagră se va decide în România, un aliat al SUA aflat în primă linie în fața agresiunii ruse. În ultimii ani, baza aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un hub esențial pentru operațiunile SUA și NATO, protejând libertatea de navigație și infrastructura critică.
Uniunea Europeană și Ucraina au făcut un pas important spre consolidarea colaborării în sectorul apărării, anunțând crearea unui Task Force UE-Ucraina dedicat extinderii cooperării dintre industriile de apărare europene și ucrainene. Anunțul a fost făcut în cadrul deschiderii celui de-al doilea Forum al Industriei de Apărare UE-Ucraina, desfășurat la Bruxelles. Charles Fries, Secretar General Adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat: "Astăzi lansăm un nou Task Force UE-Ucraina privind cooperarea în industria de apărare pentru a promova soluții concrete."
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că omologul său american Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care minte și că nu ucrainenii sunt cei care pun piedici unui posibil proces de pace, informează Agerpres și EFE.
La o lună de la debutul operației militare "Rough Rider", campania intensă de lovituri aeriene americane împotriva țintelor Houthi din Yemen, președintele Donald Trump aștepta rezultate concrete. Faza inițială, concentrată pe neutralizarea sistemelor de apărare aeriană și a liderilor Houthi, reprezenta doar prima parte a planului general al șefului Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, estimat la opt până la zece luni. Cu toate acestea, în ciuda a peste 1.000 de ținte atinse și a eliminării unor figuri cheie din centrul rebelilor Houthi, operațiunea s-a dovedit a fi mult mai costisitoare și periculoasă decât se anticipase.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a publicat imagini care confirmă utilizarea inovatoare a sistemelor sale de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-200 pentru atacuri împotriva forțelor rusești. Înregistrarea video, făcută publică azi, prezintă procesul complex de pregătire a acestor rachete pentru lansare, incluzând încărcarea lor pe platforma de lansare, culminând cu secvența de lansare propriu-zisă.
NATO trebuie să implementeze schimbări drastice la nivelul capabilităților sale de război electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un viitor posibil conflict, avertizează un reprezentant al Alianței. Acesta a subliniat incertitudinea privind accesul pe viitor la sistemele militare americane. Bas Nieuwenhuijse, președintele departamentului maritim EW al NATO, a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Roma că, deși o victorie este posibilă, aceasta necesită o schimbare fundamentală în modul în care NATO operează într-un mediul de luptă bazat pe război electronic și în ceea ce privește capabilitățile EW maritime.
Oficiali din Franța și Cipru au convenit furnizarea către Armata cipriotă a 40 de noi rachete antiaeriene Mistral.
La 6 mai 2025, secretarul Armatei SUA, Daniel Driscoll, a anunțat o schimbare semnificativă în desfășurarea operațională a tancurilor de luptă principale M1 Abrams, recunoscând natura evolutivă a războiului modern. Inspirându-se din lecțiile conflictului din Ucraina, Driscoll a subliniat necesitatea ca tancurile să se adapteze la amenințarea crescândă reprezentată de dronele ieftine. Această pivotare strategică subliniază angajamentul Armatei de a-și păstra capacitățile blindate, abordând în același timp provocările emergente de pe câmpul de luptă.
Europa încearcă să conecteze industriile statelor europene cu industria de apărare ucraineană. În fond, un exemplu de succes; azi, în contextul a mai bine de trei de de agresiune militară rusă, Ucraina are capacitatea de a-și produce 40% din armamentul necesar în țară. Și, se pare, ar fi existat discuții cu privire la un proiect comun româno-ucrainean privind producerea unui anumit tip de proiectil.
Belgia va achiziționa între 200 și 300 de rachete antiaeriene poloneze Piorun, care și-au dovedit eficiența în luptă în Ucraina.
Noul lider sirian Ahmed al-Sharaa încearcă să-l îmbuneze pe Donald Trump și ar putea să-i propună câteva afaceri de nerefuzat".
Cu o lună înainte de summitul de la Haga, Președintele Comitetului Militar al NATO declarat că nu are nicio indicație că Statele Unite își vor retrage forțele dedicate planurilor de apărare ale alianței și le vor muta în zona indo-pacifică.
Moscova are nevoie de minerale critice pentru a-și susține producția industriei de apărare, iar Statele Unite pot oricând să închidă robinetul industriei militare a Rusiei.
Membrii clubului de motocicliști ”Lupii Nopții”, pro-Putin, au plantat puieți de alun în Brest, Belarus, lângă granița cu Polonia. ”Lupii Nopții” sunt o organizație strâns legată de Kremlin, promovând sentimentul naționalist rusesc, care a contribuit inclusiv la invazia Crimeei prin patrularea străzilor peninsulei cu soldați fără însemne trimiși din Rusia. Celebri omuleți verzi.