Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
News
Data publicării:
Recent, guvernul român a aprobat două ordonanțe de urgență prin care, printre altele, stabilește unele drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale (OUG nr. 26 din 21 martie 2024) sau face unele modificări și completări Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (OUG nr. 28 din 28 martie 2024).
Militari români / Sursa: MApN
Militari români / Sursa: MApN

Potrivit mai multor surse din conducerea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului, noile acte normative sunt binevenite în contextul regional actual de securitate, dar, prin aplicarea unor reglementări diferențiate, mai mult creează disensiuni în ansamblul sistemului de apărare națională decât să aducă beneficiile scontate de inițiator conform notelor de fundamentare.

“Dacă ne referim doar la solda de grad, se poate afirma că evitarea reglementării aspectelor care privesc rezerviștii militari generează o adevărată anomalie în sistemul militar din România, oricum ar fi privit acesta, ca tradițional sau ca modern după standardul armatelor NATO”, a declarat unul dintre rezerviști.

Militarii reclamă fragilitatea și incoerența legislativă privind drepturile cuvenite atât în calitate de cadre active, cât mai ales ca militari rezerviști sau în retragere, situație devenită cronică după 2010.

 

O cenușăreasă a drepturilor cuvenite militarilor

 

Neactualizată cu evoluția salariului de bază minim brut garantat în plată (respectiv a valorii de referință) timp de 12 ani, solda de grad a parcurs o adevărată telenovelă legislativă regizată politic, cu final nefericit. S-a ajuns ca, de peste doi ani, pentru același grad deținut, acest drept să se acorde diferențiat între militarii aflați în activitate și cei trecuți în rezervă, precum și între înșiși militarii din rezervă, iar situația continuă să genereze de la an la an noi diferențieri între aceștia.

În prezent, realitatea este și mai greu de înțeles pentru un sistem eminamente ierarhizat, pentru că s-a ajuns ca cuantumul soldei celor mai mici grade militare în activitate să îl depășească cu mult pe cel al celor mai mari grade în rezervă, situație nemaiîntâlnită în istoria Armatei României și cu siguranță în nicio altă armata a unui stat civilizat.

Spre exemplu, solda de grad a unui general, amiral, chestor general de poliţie în rezervă este de 410 lei, în timp ce solda de grad a unui caporal clasa II-a în activitate ajunge conform noii actualizări la 1.390 lei. De asemenea, solda de grad a cadrelor militare trecute în rezervă în 2023 diferă de cea a gradelor corespunzătoare care au făcut acest pas în 2024.

"Gradul militar este înainte de toate un drept prin care ni se recunoaște calitatea de cadru militar în plan social, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri sociale”, subliniază unul dintre interlocutori citând din Statutul cadrelor militare. “În spiritul legii, gradul militar nu poate să fie raportat la poziția de militar activ sau rezervist, fie doar și pentru simplu fapt că, într-un scenariu tot mai ușor de imaginat, potrivit literei legii aceștia ajung să lupte pe front umăr la umăr, iar inechitățile nu fac decât să semene discordie între militari și să afecteze esența succesului în luptă, adică a unității și coeziunii trupelor.”

Într-adevăr, potrivit Legii 446 din 2006 cu modificările ulterioare, rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ sunt primii care completează planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, făcând parte din rezerva operaţională dacă au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani și apoi trecând în rezerva generală unde pot fi “întrebuințați” până la vârsta de 63 de ani.

“Toți cei care sunt acum în activitate sunt pregătiți de noi. Am fost primele generații la instruire și la conducere când am intrat în NATO, am fost cei care am mers la cursurile de specializare ale furnizorilor de tehnică occidentală și apoi i-am instruit pe cei care sunt acum activi după principiul train-the-trainer, am exploatat primele radare, sisteme de rachete sau avioane standard NATO. Suntem siguri că, în caz de nevoie tot greul pe noi cade. Când e vorba de apărarea țării totul se reduce la dăruire și patriotism… Voluntarii din sistemul civil nu vor veni în număr suficient oricât de bine vor fi plătiți, pentru că nu au fost educați în acest spirit. Iar cei care vin doar pentru bani nu vor fi persoane de calitate, pe care să te poți baza în luptă. În caz de mobilizare, i-am avea în subordine pe mulți dintre actualii activi și rezerviști voluntari, însă e dificil să te perceapă corect când ei câștigă de trei-patru ori mai mult”, sintetizează situația președintele unei filiale județene a LADPM.

 

Militarii sunt conștienți de importanța anului electoral

 

Un alt membru al asociației atrage atenția asupra faptului că pe grupurile de socializare ale structurilor asociative militare, care însumează peste o sută de mii de membri, se poate ușor observa că frustrările rezerviștilor în principal legate de solda de grad au ajuns la un nivel extrem de ridicat.

,,Sunt extrem de multe voci care cer tuturor militarilor, activi și pensionari, să dea dovadă de unitate maximă și, împreună cu familiile și cu apropiații lor, să voteze împotriva partidelor care au permis o astfel de anomalie, după cum sunt voci, ce-i drept mult mai puține, care spun că ar trebui ca și rezerviști să răspundă solicitărilor statului “de cinci ori mai încet”, făcând aluzie la raportul dintre soldele de grad”, declară acesta.

“Știți cât de “amabil” arată pentru noi un ordin de chemare doar pentru clarificarea situației militare?”, întreabă acesta deschizând telefonul și arătând o poză cu un înscris imperativ care se încheie cu trimiterea la Legea 128/2018 și cu “amendă de la 1020 lei la 3060 lei. “Ca să nu mai spun cum arată Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”, continuă acesta întinzând totuși aparatul pe ecranul căruia un text cel puțin la fel de amenințător se termina cu''... veți suporta consecințele Codului Penal art. 435, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.”

 

Acțiuni concrete: coalizarea forțelor, solicitări pertinente adresate parlamentului și petiții naționale

 

În prezent, toate așteptările rezerviștilor din structurile militarizate din România sunt legate de revenirea la prevederile inițiale ale Legii nr. 80/ 1995, referitoare la solda de grad, cu atât mai mult cu cât OUG nr. 28/2024, care modifică această lege, se află în dezbatere parlamentară.

“Am trimis solicitări argumentate președinților celor două camere parlamentare și comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională privind necesitatea includerii în actele normative a prevederii de actualizare a soldei de grad din baza de calcul a pensiei militare în conformitate cu cea aplicabilă militarilor în activitate.

La recomandarea specialiștilor noștri, le-am sugerat și cea mai facilă modalitate de implementare, prin completarea prevederilor existente din Legea 80/1995 cu două scurte articole sau alineate reparatorii, dintre care unul a existat tradițional în statutul cadrelor militare, iar celălalt face referire la actualizarea curentă.

De asemenea, pentru o acțiune unitară și amplă în rândul rezerviștilor, așa cum vor fi tot mai multe de aici înainte, am pus la dispoziție textul acestei solicitări tuturor asociațiilor de cadre militare în rezervă și în retragere.

Profit de ocazie pentru a aduce mulțumiri în mod special Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR) cu toate componentele sale din MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ANP pentru receptivitatea și operativitatea demonstrate, precum și pentru spiritul de unitate pe care îl promovează în cadrul Forumului structurilor asociative din aparare, ordine publica si securitate natională.

Lucrurile nu se încheie aici. Unul dintre colegii noștri a lansat deja o petiție cu o formă mai largă și mai facilă a textului, care în doar câteva ore a strâns mii de semnături, iar noi lucrăm deja să adaptăm manifestațiile anunțate pentru importanta zi de 9 Mai - dată cu multiple semnificații - la răspunsul primit de la autoritățile apelate.

Și fiindcă am făcut referiri la acțiunile comune ale asociațiilor militare care tind să devină tot mai unite, vă pot spune în premieră că la acest moment se constituie un grup de lucru la nivel de specialiști pentru elaborarea unui proiect de lege a pensiilor militare, care să aducă nu doar echitate în randul militarilor, ci și asigurarea unui viitor stabil cadrelor active și creșterea atractivității profesiei militare pentru cei care ezită să intre în sistem.

Întrucât beneficiarul final este securitatea națională, ne-am bucura dacă din grupul de lucru ar face parte și reprezentanți activi din cadrul MApN și ai celorlalte structuri, care pot chiar conduce acest grup. Ar fi constructiv, modern și civilizat”, și-a încheiat intervenția unul dintre vicepreședinții LADPM.

Privită din afară, problema soldei de grad se vede ca cea a unui drept acordat arbitrar, în funcție de contextul politic intern. Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri solicitate, considerate o revenire la normalitate, este aproape irelevant, însă nu este deloc exclus să facă parte din calculele care încing mințile politicienilor în acest an.

Însă, spre deosebire de anii anteriori, contextul extern de securitate nu ne mai permite să nu tratăm cu responsabilitate astfel de aspecte, pentru că, prin stimularea și menținerea fisurilor în coeziunea trupelor este afectat întregul sistem și ne autosabotăm capacitatea de apărare. Asta în timp ce vedem cu toții că țările europene acționează în sens invers, cu măsuri concrete și bine susținute financiar pentru întărirea numerică și calitativă a trupelor.

Poate părea prea mult spus, dar acum militarii noștri activi și rezerviști ar trebui tratați cel puțin ca medicii din perioada pandemiei. Pentru că este tot mai clar că, alături de alte națiuni europene, țara noastră trece printr-o criză de securitate regională și națională mai gravă decât pandemia recent depășită și că, pentru prima dată de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, România parcurge deja fazele inițiale ale unui război.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Generalul Pârlog: Un sprijin militar al României pentru R. Moldova în caz de invazie va fi sincronizat cu ajutorul occidental
Un avion AN-2 s-a prăbușit la aterizare la Buzău, după ce militari români au executat misiuni de parașutare
R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse: Referendumul pentru aderarea la UE, organizat în avans
Portiță pentru Kiev în folosirea ATACMS pe teritoriul Rusiei? Pentagonul ”crede” că armele americane trebuie folosite pe teritoriul ucrainean
Rusia nu are suficiente trupe pentru o străpungere strategică lângă Harkov, susține comandantul suprem al forțelor NATO din Europa
NATO are în vedere trimiterea de militari în Ucraina pentru antrenarea trupelor ucrainene - NYT
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
Putin, vizită de reasigurare în China. Ce ar putea negocia liderul de la Kremlin cu Xi Jinping
Estonia sparge gheața cu o măsură istorică: Parlamentul a aprobat utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei a activelor rusești înghețate
Rușii anunță că au preluat controlul localității Robotîne din regiunea sudică Zaporojie, inversând contraofensiva de anul trecut a armatei ucrainene
Operația lui Robert Fico a reușit. Atentatorul de 71 de ani a făcut prima declarație după arestare
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat (Foto/Video): Acesta se luptă să trăiască. Următoarele ore vor fi decisive
Profitul trimestrial al producătorului tancului Leopard a crescut cu 60%. Chiar și așa, rezultatele sunt considerate sub așteptări
Slovacia vrea să cumpere din Israel șase sisteme antiaeriene Barak MX
”Rusia trebuie să plătească”. Blinken vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului
Georgia. Cea mai mare demonstrație de la prăbușirea URSS. Reacția UE, paralizată de omul Budapestei în Comisia Europeană
Ungaria vrea să blocheze un nou pachet de sancțiuni anti-ruse
Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
Piloții ucraineni au început să folosească tactica „nevăstuica sălbatică”. Antiaeriana rusă, obligată să-și închidă temporar radarele
Dacă rezervele nu ar fi fost pregătite, situația ar fi fost mult mai proastă pe direcția Harkov - Șeful SMG ucrainean
Putin alege China pentru prima sa vizită externă din noul mandat
Blinken a ajuns la Kiev. Se va discuta despre ce ar trebui să conțină livrările viitoare de arme și muniții americane
Lavrov: Rusia este pregătită pentru război cu Occidentul
Comandantul grupului de trupe ”Harkov” a fost înlocuit de urgență pe fondul ofensivei ruse cu adjunctul șefului Statului Major General (media ucraineană)
Un oficial iranian se laudă că Teheranul are deja arme nucleare. Deși experții se îndoiesc că are astfel de capabilități, anunțul arată că Iranul e hotărât să intre în clubul statelor nucleare
”Nu suntem dușmani, suntem vecini”. Erdogan se întâlnește astăzi cu prim-ministrul grec pentru a asigura pacea ”pe ambele maluri ale Mării Egee”
Putin schimbă liniile: Șoigu, înlocuit de la conducerea Armatei, va prelua funcția lui Narîșkin. Rusia pregătește economia de război cu Andrei Belousov, noul ministru al Apărării
Europa se înarmează, ajustează planul industriei de apărare, dar trebuie să se miște mai repede pentru a descuraja Rusia
HIMARS, rachete Patriot, dar și blindate Bradley. Casa Albă aprobă un nou ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
”Repetă experimentele naziștilor”. Zaharova scoate artileria grea și pune presiune pe guvernul pro-occidental de la Chișinău

Ştiri Recomandate

Pachet major de 500 milioane de euro din Germania pentru Ucraina: Lipsesc Taurus, dar un număr mare de rachete pentru Iris-T, muniție și piese de schimb vor ajunge pe front
Prima corvetă a Ucrainei din clasa Ada construită de turci a început testele și va fi înarmată cu Harpoon și VL Mica. Rusia amenință că va scufunda navele dacă intră în Marea Neagră
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Rachete AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, de pe F-16 românești pe NASAMS în aceeași zi. Propunerea NASAMS pentru România include și transfer de tehnologie
Rutte mai are două state de convins până la șah mat. Premierul Olandei s-a declarat „optimist” că va fi noul SG al NATO
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Aerostar and Lockheed Martin open Europe’s first HIMARS Sustainment Centre in Romania. Ukrainian HIMARS can also be repaired here
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
SUA oferă R. Moldova 135 de milioane de dolari. Pachetul vizează reformele în justiție și consolidarea securității energetice în fața amenințării hibride ruse
Un nou sistem sol-aer de ultimă generație a apărut pe piață. L-SAM, o reușită a Coreei de Sud, va folosi două tipuri de rachete interceptoare
Donald Trump spune că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia invada Ucraina sub mandatul său prezidențial
De ce ne temem de o înfrângere categorică a Rusiei și de destrămarea ei. Argumentul armelor nucleare: „Oare nu sunt deja în mâini greșite?”
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Sirena, pilot de F-35, pentru #DefenseRomania: Piloții voștri vor apăra România cu avioane uluitoare
Atât s-a putut. Nordul a lansat peste 150 de baloane cu reziduuri menajere spre Coreea de Sud (Foto)
Un bărbat din Fetești a murit în timp ce încerca să facă o bombă în locuința sa. Autoritățile au solicitat și sprijinul Brigăzii Antitero a SRI
Belarusul suspendă participarea la Tratatul CFE în raport cu toate statele semnatare, negociat între NATO și țările din fostul Pact de la Varșovia
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
Politico: Iohannis, aproape de un acord cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO. Pe surse se știe ce ar putea primi în schimb
Pe lângă Rusia, Ungaria a adus și Belarusul în construcția centralei nucleare de la Paks. De la Minsk, Szijjarto s-a lansat în critici la adresa NATO
Mesaj puternic de sprijin pentru o Moldovă pro-europeană. Antony Blinken a ajuns la Chișinău
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
Cât de posibilă este trimiterea de militari în Ucraina? Radoslaw Sikorski: Trebuie să-l facem pe Putin să încerce să ghicească în privința intențiilor noastre
Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică. Centrul de greutate al misiunii a fost înregistrat în jurul localității Kaunas din Lituania
Ucraina a primit cea mai modernă versiune a sistemului NASAMS (Foto/Video): Confirmarea a fost făcut discret în urma lansării unei rachete AIM-9X Sidewinder
Se intensifică apelurile pentru ca administrația de la Washington să permită Ucrainei efectuarea de atacuri cu arme americane asupra teritoriului rusesc
În timp ce Belgia anunţă transferul unui număr mare de avioane F-16 în Ucraina, Suediei i s-a cerut să renunțe la planurile de a trimite aeronave Gripen
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
pixel