Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Recent, guvernul român a aprobat două ordonanțe de urgență prin care, printre altele, stabilește unele drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale (OUG nr. 26 din 21 martie 2024) sau face unele modificări și completări Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (OUG nr. 28 din 28 martie 2024).
Potrivit mai multor surse din conducerea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM), care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului, noile acte normative sunt binevenite în contextul regional actual de securitate, dar, prin aplicarea unor reglementări diferențiate, mai mult creează disensiuni în ansamblul sistemului de apărare națională decât să aducă beneficiile scontate de inițiator conform notelor de fundamentare.
“Dacă ne referim doar la solda de grad, se poate afirma că evitarea reglementării aspectelor care privesc rezerviștii militari generează o adevărată anomalie în sistemul militar din România, oricum ar fi privit acesta, ca tradițional sau ca modern după standardul armatelor NATO”, a declarat unul dintre rezerviști.
Militarii reclamă fragilitatea și incoerența legislativă privind drepturile cuvenite atât în calitate de cadre active, cât mai ales ca militari rezerviști sau în retragere, situație devenită cronică după 2010.
O cenușăreasă a drepturilor cuvenite militarilor
Neactualizată cu evoluția salariului de bază minim brut garantat în plată (respectiv a valorii de referință) timp de 12 ani, solda de grad a parcurs o adevărată telenovelă legislativă regizată politic, cu final nefericit. S-a ajuns ca, de peste doi ani, pentru același grad deținut, acest drept să se acorde diferențiat între militarii aflați în activitate și cei trecuți în rezervă, precum și între înșiși militarii din rezervă, iar situația continuă să genereze de la an la an noi diferențieri între aceștia.
În prezent, realitatea este și mai greu de înțeles pentru un sistem eminamente ierarhizat, pentru că s-a ajuns ca cuantumul soldei celor mai mici grade militare în activitate să îl depășească cu mult pe cel al celor mai mari grade în rezervă, situație nemaiîntâlnită în istoria Armatei României și cu siguranță în nicio altă armata a unui stat civilizat.
Spre exemplu, solda de grad a unui general, amiral, chestor general de poliţie în rezervă este de 410 lei, în timp ce solda de grad a unui caporal clasa II-a în activitate ajunge conform noii actualizări la 1.390 lei. De asemenea, solda de grad a cadrelor militare trecute în rezervă în 2023 diferă de cea a gradelor corespunzătoare care au făcut acest pas în 2024.
"Gradul militar este înainte de toate un drept prin care ni se recunoaște calitatea de cadru militar în plan social, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri sociale”, subliniază unul dintre interlocutori citând din Statutul cadrelor militare. “În spiritul legii, gradul militar nu poate să fie raportat la poziția de militar activ sau rezervist, fie doar și pentru simplu fapt că, într-un scenariu tot mai ușor de imaginat, potrivit literei legii aceștia ajung să lupte pe front umăr la umăr, iar inechitățile nu fac decât să semene discordie între militari și să afecteze esența succesului în luptă, adică a unității și coeziunii trupelor.”
Într-adevăr, potrivit Legii 446 din 2006 cu modificările ulterioare, rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ sunt primii care completează planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, făcând parte din rezerva operaţională dacă au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani și apoi trecând în rezerva generală unde pot fi “întrebuințați” până la vârsta de 63 de ani.
“Toți cei care sunt acum în activitate sunt pregătiți de noi. Am fost primele generații la instruire și la conducere când am intrat în NATO, am fost cei care am mers la cursurile de specializare ale furnizorilor de tehnică occidentală și apoi i-am instruit pe cei care sunt acum activi după principiul train-the-trainer, am exploatat primele radare, sisteme de rachete sau avioane standard NATO. Suntem siguri că, în caz de nevoie tot greul pe noi cade. Când e vorba de apărarea țării totul se reduce la dăruire și patriotism… Voluntarii din sistemul civil nu vor veni în număr suficient oricât de bine vor fi plătiți, pentru că nu au fost educați în acest spirit. Iar cei care vin doar pentru bani nu vor fi persoane de calitate, pe care să te poți baza în luptă. În caz de mobilizare, i-am avea în subordine pe mulți dintre actualii activi și rezerviști voluntari, însă e dificil să te perceapă corect când ei câștigă de trei-patru ori mai mult”, sintetizează situația președintele unei filiale județene a LADPM.
Militarii sunt conștienți de importanța anului electoral
Un alt membru al asociației atrage atenția asupra faptului că pe grupurile de socializare ale structurilor asociative militare, care însumează peste o sută de mii de membri, se poate ușor observa că frustrările rezerviștilor în principal legate de solda de grad au ajuns la un nivel extrem de ridicat.
,,Sunt extrem de multe voci care cer tuturor militarilor, activi și pensionari, să dea dovadă de unitate maximă și, împreună cu familiile și cu apropiații lor, să voteze împotriva partidelor care au permis o astfel de anomalie, după cum sunt voci, ce-i drept mult mai puține, care spun că ar trebui ca și rezerviști să răspundă solicitărilor statului “de cinci ori mai încet”, făcând aluzie la raportul dintre soldele de grad”, declară acesta.
“Știți cât de “amabil” arată pentru noi un ordin de chemare doar pentru clarificarea situației militare?”, întreabă acesta deschizând telefonul și arătând o poză cu un înscris imperativ care se încheie cu trimiterea la Legea 128/2018 și cu “amendă de la 1020 lei la 3060 lei. “Ca să nu mai spun cum arată Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”, continuă acesta întinzând totuși aparatul pe ecranul căruia un text cel puțin la fel de amenințător se termina cu''... veți suporta consecințele Codului Penal art. 435, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.”
Acțiuni concrete: coalizarea forțelor, solicitări pertinente adresate parlamentului și petiții naționale
În prezent, toate așteptările rezerviștilor din structurile militarizate din România sunt legate de revenirea la prevederile inițiale ale Legii nr. 80/ 1995, referitoare la solda de grad, cu atât mai mult cu cât OUG nr. 28/2024, care modifică această lege, se află în dezbatere parlamentară.
“Am trimis solicitări argumentate președinților celor două camere parlamentare și comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională privind necesitatea includerii în actele normative a prevederii de actualizare a soldei de grad din baza de calcul a pensiei militare în conformitate cu cea aplicabilă militarilor în activitate.
La recomandarea specialiștilor noștri, le-am sugerat și cea mai facilă modalitate de implementare, prin completarea prevederilor existente din Legea 80/1995 cu două scurte articole sau alineate reparatorii, dintre care unul a existat tradițional în statutul cadrelor militare, iar celălalt face referire la actualizarea curentă.
De asemenea, pentru o acțiune unitară și amplă în rândul rezerviștilor, așa cum vor fi tot mai multe de aici înainte, am pus la dispoziție textul acestei solicitări tuturor asociațiilor de cadre militare în rezervă și în retragere.
Profit de ocazie pentru a aduce mulțumiri în mod special Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR) cu toate componentele sale din MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ANP pentru receptivitatea și operativitatea demonstrate, precum și pentru spiritul de unitate pe care îl promovează în cadrul Forumului structurilor asociative din aparare, ordine publica si securitate natională.
Lucrurile nu se încheie aici. Unul dintre colegii noștri a lansat deja o petiție cu o formă mai largă și mai facilă a textului, care în doar câteva ore a strâns mii de semnături, iar noi lucrăm deja să adaptăm manifestațiile anunțate pentru importanta zi de 9 Mai - dată cu multiple semnificații - la răspunsul primit de la autoritățile apelate.
Și fiindcă am făcut referiri la acțiunile comune ale asociațiilor militare care tind să devină tot mai unite, vă pot spune în premieră că la acest moment se constituie un grup de lucru la nivel de specialiști pentru elaborarea unui proiect de lege a pensiilor militare, care să aducă nu doar echitate în randul militarilor, ci și asigurarea unui viitor stabil cadrelor active și creșterea atractivității profesiei militare pentru cei care ezită să intre în sistem.
Întrucât beneficiarul final este securitatea națională, ne-am bucura dacă din grupul de lucru ar face parte și reprezentanți activi din cadrul MApN și ai celorlalte structuri, care pot chiar conduce acest grup. Ar fi constructiv, modern și civilizat”, și-a încheiat intervenția unul dintre vicepreședinții LADPM.
Privită din afară, problema soldei de grad se vede ca cea a unui drept acordat arbitrar, în funcție de contextul politic intern. Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri solicitate, considerate o revenire la normalitate, este aproape irelevant, însă nu este deloc exclus să facă parte din calculele care încing mințile politicienilor în acest an.
Însă, spre deosebire de anii anteriori, contextul extern de securitate nu ne mai permite să nu tratăm cu responsabilitate astfel de aspecte, pentru că, prin stimularea și menținerea fisurilor în coeziunea trupelor este afectat întregul sistem și ne autosabotăm capacitatea de apărare. Asta în timp ce vedem cu toții că țările europene acționează în sens invers, cu măsuri concrete și bine susținute financiar pentru întărirea numerică și calitativă a trupelor.
Poate părea prea mult spus, dar acum militarii noștri activi și rezerviști ar trebui tratați cel puțin ca medicii din perioada pandemiei. Pentru că este tot mai clar că, alături de alte națiuni europene, țara noastră trece printr-o criză de securitate regională și națională mai gravă decât pandemia recent depășită și că, pentru prima dată de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, România parcurge deja fazele inițiale ale unui război.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News